26.7.07

Τα δάση καίγονται ΕΠΕΙΔΗ κυρίως κατοικούνται!



Του ΣΑΚΗ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗ*

«Γιατί καίγονται τα δάση;» Υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, πυροσβέστες, αστυνομικοί και λοιποί «υπεύθυνοι» ανακάλυψαν την αιτία του κακού: αδίστακτοι εμπρηστές! Από πού μας προέκυψαν τόσοι εμπρηστές; Οι καταγγελίες περί εμπρησμών, περιαστικών κυρίως δασών, άρχισαν να ακούγονται όταν η δεύτερη -παραθεριστική- κατοικία έψαχνε χώρο να απλωθεί. Ελλείψει οργανωμένων σχεδίων για οικιστική ανάπτυξη, επινοήθηκαν 2-3 ευφάνταστα σενάρια για την κατάληψη περιοχών «εκτός σχεδίου».

Σενάριο 1ο:
Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί

Ενας απροσδιόριστος αριθμός οικοδομικών συνεταιρισμών διεκδικεί 1.500.000 στρέμματα. Η συνήθης πρακτική τους είναι η εξής: σύλλογος εργαζομένων ή συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα (απόστρατοι, γιατροί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί...) τίθενται επικεφαλής της επιχείρησης αποχαρακτηρισμού της επίμαχης έκτασης, η οποία, αρχικά, στερείται οικιστικής καταλληλότητας. Ενας διαμεσολαβητής (δικηγόρος, μηχανικός, συνήθως) αναλαμβάνει τα διαδικαστικά. Πρώτα πωλούνται τα «αγροτεμάχια» ή τα λοιπά μερίδια του μελλοντικού οικισμού και ύστερα αρχίζει ο αγώνας για την «αλλαγή χρήσης» της έκτασης, στο όνομα των πολλών, πια. Υπομνήματα, πιέσεις, πολιτικό αλισβερίσι, επιστράτευση ψευδομαρτύρων ή «εμπειρογνωμόνων» για το παρελθόν της έκτασης.


Σενάριο 2ο: Εμπρησμοί δασών

Ιδιοκτήτης δασικής γης δυσκολεύεται να εφαρμόσει το 1ο σενάριο, εφόσον η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση και θα «έβγαζε μάτι» αν πήγαινε να χτίσει ανάμεσα στα δέντρα, βάζει φωτιά και περιμένει λίγα χρόνια μέχρι να ξεχαστεί το γεγονός. Μετά, αρχίζει δειλά δειλά να «φυτεύει» μεμονωμένα αυθαίρετα (αυτά που χτίζονται σε μια νύχτα) επιδιώκοντας να δημιουργήσει ντε φάκτο μια νέα κατάσταση. Την υπόλοιπη έκταση την πουλάει ως «οικόπεδα», αφού η περιοχή έχει... κι άλλα σπίτια και, πάντως, κανείς δεν θα πειράξει το σπίτι του υποψήφιου αγοραστή. Ετσι, μια δασική έκταση με μηδενική σχεδόν εμπορική αξία μετατρέπεται σε «οικόπεδα» με τεράστια αξία. Η όλη επιχείρηση δεν έχει καμία νομική βάση, παρά μόνον... ψυχολογική, δηλαδή, να μη φαίνεται ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε ένα υπαρκτό δάσος στη θέα κάθε διερχόμενου, αλλά και των οργάνων επιτήρησης, που θα ήταν δύσκολο να κάνουν τα «στραβά μάτια».

Σενάριο 3ο: «Νόμιμη» οδός

Στην Ελλάδα, μόνο, ισχύει μια παράδοξη πολεοδομική ρύθμιση, κατά την οποία όταν κάποιος κατέχει έκταση πάνω από κάποιο όριο δικαιούται να χτίσει «εκτός σχεδίου». Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τη λεγόμενη «παρόδια δόμηση», σύμφωνα με την οποία αν έχεις φάτσα σε «μεγάλο» δρόμο, τότε απολαμβάνεις ειδικών προνομίων δόμησης που δεν δικαιούνται όσοι βρίσκονται... πιο μέσα. Αυτές οι πρωτοφανείς, για την επιστήμη της Πολεοδομίας, διατάξεις αποτελούν και μια σοβαρή απειλή για το περιβάλλον. Διασπείρουν κατοικίες και κτίσματα παντού, αποτελούν πυρήνες γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται αυθαίρετοι -κανονικοί!- οικισμοί και αυξάνουν τους κινδύνους «τυχαίας» πυρκαγιάς.

Οι ερμηνείες αυτές δεν ήταν τόσο δημοφιλείς πριν από 20-30 χρόνια. Αργότερα, φάνηκαν αρκετά πειστικές, ώσπου φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση που ΟΛΕΣ σχεδόν οι πυρκαγιές να χρεώνονται σε εμπρηστές. Πρώτοι από όλους προβάλλουν την εκδοχή του εμπρησμού όσοι είναι υπόλογοι για τη δασοπροστασία. Χρεώθηκαν όλες οι ολιγωρίες, οι παραλείψεις αλλά και η προφανής αδυναμία, ενίοτε, να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στη δράση... σκοτεινών δυνάμεων, πρακτόρων ξένων δυνάμεων, συμμοριών λαθρομεταναστών κ.λπ. Τελικά, είναι μια πολύ βολική εκδοχή. Αφού η πυρκαγιά είναι έργο οργανωμένου σχεδίου αδίστακτων εμπρηστών «τι να σου κάνει το κράτος»!


Πειστήρια για την εκδοχή αυτή είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή που κάηκε βρέθηκαν: φωτοβολίδες, στουπιά και άλλα παρεμφερή σύνεργα εμπρησμού (αλήθεια, πώς επιβιώνουν όλα αυτά μετά την πυρκαγιά;), αλλά κυρίως γκαζάκια (εντελώς σπάνιο φαινόμενο!). Επίσης, «ύποπτοι» τύποι με μηχανάκια(!) να κινούνται στην περιοχή, οι οποίοι, όταν αρχίζει η φωτιά... φεύγουν και, άρα, ιδού οι ύποπτοι! Η πιο αδιάψευστη, όμως, μαρτυρία είναι αυτή των πολλών εστιών ταυτόχρονα. Αναρωτιέμαι πώς γίνεται, σε κάθε πυρκαγιά, να υπάρχουν συμπολίτες μας που έτυχε να βρεθούν σε τέτοια θέση από την οποία αντιλαμβάνονται τα «ταυτόχρονα» μέτωπα.

Ηδη τα περισσότερα δάση, από αυτά που είναι «κατοικήσιμα», έχουν κατοικηθεί.
Οι σημερινοί «κάτοικοι» των δασών είναι οι εισβολείς που δραπετεύουν από τα αστικά κέντρα. Είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση και καμία γνώση της ζωής του δάσους. Δεν είναι μεγαλωμένοι στο δάσος ή στην ύπαιθρο εν γένει. Είναι «αστοί» δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Αγνοούν τη ζωή του δάσους και τη ζωή στο δάσος. Δεν ξέρουν από τι ακριβώς απειλείται το δάσος, δεν ξέρουν τους κινδύνους που οι ίδιοι προκαλούν στο δάσος. Δεν ξέρουν πώς παίρνει φωτιά το δάσος, πώς μεταδίδεται μια πυρκαγιά, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να πάρουν στο σπίτι τους, στην αυλή τους, στους δρόμους γύρω από το σπίτι, την ευθύνη που έχουν και για την κατάσταση των γύρω δασών. Δεν υποψιάζονται καν ότι για να αναπνέουν τον καθαρό αέρα του δάσους, χρειάζεται πολύς κόπος, δουλειά και γνώση ή έστω λίγη εκπαίδευση. Ομως, σπάνια οι κάτοικοι αυτής της κατηγορίας οργανώνονται στις ομάδες εθελοντών. Οι περισσότεροι εθελοντές είναι από τα ενδότερα της πρωτεύουσας.

Τώρα πια τα δάση καίγονται -κυρίως- ΕΠΕΙΔΗ κατοικούνται!


Τα πολλά σπίτια μέσα στα δάση προσελκύουν επισκέπτες, προμηθευτές, διερχόμενους, συναλλασσόμενους, απορρίμματα και άλλους... εισβολείς που αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για «τυχαία» ή «από άγνοια» πρόκληση πυρκαγιάς. Ολους αυτούς που μεταφέρουν τις «αστικές» τους συνήθειες και στο δάσος: το τσιγάρο έξω από το αυτοκίνητο, τα σκουπίδια επίσης. Τις κατοικίες συνοδεύουν οι υποδομές: δρόμοι, δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κάδοι απορριμμάτων (...πέριξ των οποίων αποτίθενται σκουπίδια), όλα αυτά που επιφέρουν πρόσθετους κινδύνους «τυχαίας» ανάφλεξης. Υπάρχουν, βέβαια, πάντα και κάποιοι «παραδοσιακοί» εμπρηστές, αλλά, κυρίως, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κίνδυνοι «τυχαίας» ανάφλεξης. Αυτό είναι το προφίλ του σύγχρονου «εμπρηστή».
* Διευθυντής Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης

www.enet.gr

23.7.07

"Ιερή" οικοδομή στην καρδιά του δάσους


Αλιεύσαμε στον "Εξάντα" (αναδημοσιεύτηκε και στο press-gr)

Πιστή στο κλίμα της εποχής, η Ιερά Μητρόπολη Βύρωνος-Καισαριανής-Υμηττού προχώρησε στην απροκάλυπτα εμπρηστική απόφαση να ανεγείρει νέα κτηριακή πτέρυγα της μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, που βρίσκεται εντός του δάσους της Καισαριανής, προκειμένου να στεγάσει διοικητικές και άλλες υπηρεσίες της.


Χρησιμοποιώντας προσχήματα για δήθεν κοινωφελή - φιλανθρωπικό χαρακτήρα του έργου, κατάφερε να παρακάμψει τα νομικά κωλύματα και αδιαφορώντας για τη δημοτική αρχή, που άργησε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου, μια απόφαση που θα επιβαρύνει του δάσους με τεράστια αισθητική και πολιτιστική αξία για τους δημότες της Καισαριανής και οικολογική αξία για το περιβάλλον του λεκανοπεδίου.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Καισαριανής οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο της μονής Αγ. Ιωάννη στην Καισαριανή, την Τετάρτη 18/7, ώρα 19:30, για να απαιτήσει την άμεση ματαίωση όλων των οικοδομικών δραστηριοτήτων μέσα στο δάσος.

Λίγες μέρες μετά την καταστροφή του Υμηττού απο την πυρκαγιά προκύπετι το θέμα την ανέγερσης της νέας πτέρυγας της Μητρόπολης μέσα στην καρδιά του δάσους της Καισαριανής. Πέρα απο την καταφανέστατη πρόκληση της ίδιας της ανοικοδόμησης, εγείρονται για άλλη μια φορά ερωτήματα ως προς την νομιμότητα κατοχής της εκκλησίας ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ δημόσιων εκτάσεων.

Το κτήριο πού θά ανεγερθεί θα είναι ισόγειο καί θα καλύπτει εμβαδόν 422 τ.μ. περίπου, σέ μέρος το οποίου θά προστεθεί καί ένας όροφος, με εμβαδόν 262,5 τ.μ. περίπου. Θα υπάρχει καί υπόγειο 450,5 τ.μ. Ο προϋπολογισμός το έργου είναι 2.945.500,00 € καί θά καλυφθεί κατά 80% από πόρους τς Ευρωπαϊκής ένωσης καί 20% από Εθνικούς. Φυσικά ούτε λόγος για χρήση κονδυλίων από την ΤΕΡΑΣΤΙΑ περιουσίας της εκκλησίας.

22.7.07

Περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα (2)




Ενδιαφέρον προκαλεί το ποσοστό ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών που σχετίζονται με το περιβάλλον στην Ελληνική νομοθεσία. Σημειώνεται οτι οι Κανονισμοί της ΕΕ δεν απαιτείται να ενσωματωθούν στην Ελληνική Νομοθεσία αλλά ισχύουν άμεσα για όλα τα κράτη μέλη

Τα στοιχεία της WWF δείχνουν μια καθυστέρηση ενσωμάτωσης που σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι καθόλου τυχαία



Ειδικά για την 2005/35/ΕΚ με την οποία θεσπίζονται ποινικές κυρώσεις για τη ρύπανση της θάλασσας από πλοία η ενσωμάτωση δεν συμφέρει καθόλου τους Έλληνες εφοπλιστές. Μάλιστα οι Έλληνες εφοπλιστές μαζί με τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές εταιρείες του κόσμου, προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστηρίο της Μεγάλης Βρετανίας, κατά του κύρους της κοινοτικής οδηγίας 2005/35/ΕΚ.

Επίσης ενδιαφέρον προκαλούν οι πίνακες της WWF, που αναφέρουν τις καταδίκες της Ελλάδας στο ΔΕΚ για θέματα περιβαλλοντικά, όπως επίσης και ο πίνακας για τις εκκρεμείς υποθέσεις της Ελλάδας:






Περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα (1)

απο www.enet.gr


Χαοτική πολεοδομική νομοθεσία, μη συμμόρφωση της διοίκησης με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, μακροχρόνιες διαδικασίες ελέγχου των παραβάσεων, έλλειψη Κτηματολογίου και δασικών χαρτών και προβληματική εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου Περιβάλλλοντος, είναι ορισμένα από τα ουσιαστικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Στην τρίτη κατά σειρά έκθεσή του, με τίτλο «Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή - Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», το WWF Ελλάς καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης μπροστά στα μεγάλα οικολογικά ζητήματα των καιρών, απόρροια της οποίας είναι και η εθνική καταστροφή του δρυμού της Πάρνηθας.

Στη ζυγαριά τού οικολογικού ελλείμματος βαραίνει επίσης και η απουσία Κτηματολογίου και δασικών χαρτών.

Η τυπική και μόνο ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών στο Εθνικό Δίκαιο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να καλύψει το «χαμένο έδαφος», επισκιάστηκε από μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης, όπως η πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, με... βασικό επιχείρημα ότι η σχετική νομολογία των δικαστηρίων παρέχει υπερβολική προστασία στα δάση και στις δασικές εκτάσεις (φευ!).

Από τα 10 σημεία της έκθεσης του WWF-Eλλάς, σταχυολογούμε:

1) Πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντική πληροφορία

Εκκρεμεί η πλήρης εφαρμογή της Οδηγίας 2003/4/ΕΚ στο Εθνικό Δίκαιο. Αυτήν την περίοδο προωθούνται κάποιες πρακτικές και υπηρεσιακές ρυθμίσεις για την εφαρμογή. Αποφεύγεται όμως ακόμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες η κοινοποίηση πολιτικά «ευαίσθητων» πληροφοριών περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως οι χρηματοδοτήσεις σχετικών έργων από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΥΠΕΧΩΔΕ).

2) Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Την προηγούμενη χρονιά, η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διαδικασίες μεταφοράς έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από την 21η Ιουλίου 2004. Η τυπική ενσωμάτωση ήρθε με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) τον Σεπτέμβριο του 2006, αλλά δεν αντανακλά την πολιτική σημασία της Οδηγίας που είναι διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

3) Ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα - Κλιματική αλλαγή

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής τον Μάρτιο του 2007, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να μειώσουν κατά 30% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 λαμβάνοντας ως τιμή-βάση τις εκπομπές του 1990. Ετίθετο επίσης -για την επίτευξη του στόχου- η προϋπόθεση ότι και άλλες βιομηχανικές χώρες θα αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε υπέρ μιας σειράς δεσμευτικών στόχων, όπως το 20% συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας, η αντικατάσταση της βενζίνης και του ντίζελ σε ποσοστό 10% από πιστοποιημένα οικολογικά βιοκαύσιμα, και η κατά 20% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020. Οι στόχοι που τέθηκαν είναι αδιαπραγμάτευτοι και αποτελούν υποχρέωση των κρατών-μελών να τους υλοποιήσουν.

Τι κάναμε εμείς: - Υστερα από πολυετή καθυστέρηση, την 1η Φεβρουαρίου του 2007 ανακοινώθηκε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το χωροταξικό πλαίσιο θέτει τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στο σύνολο της επικράτειας.

- Στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, η Ελλάδα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Διακαιωμάτων Εκπομπών για την περίοδο 2008 - 2012, την 1η Σεπτεμβρίου 2006

Η χώρα μας δίνει στη δεύτερη περίοδο περισσότερα ετήσια δικαιώματα στις επιχειρήσεις απ' ό,τι στην πρώτη. Έγιναν παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - το θέμα εκκρεμεί. Και συνεχίζουμε να πριμοδοτούμε τις ρυπογόνους εγκαταστάσεις!

Δεν ενσωματώσαμε ακόμη την οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων -το χρονικό περιθώριο μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο εξέπνευσε τον Ιανουάριο του 2006. Με κύριο φορέα υλοποίησης η χώρα μας προχώρησε μόνο σε ορισμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του δημόσιου τομέα. (σ.σ. Έρευνες του Ε.Μ.Π έδειξαν ότι το 80% των δημόσιων κτηρίων στην Αθήνα είναι ενεργοβόρα)

Η πλέον αξιοσημείωτη αρνητική εξέλιξη ήταν ότι το 2005 ξεπεράσαμε ως χώρα για πρώτη φορά το όριο εκπομπής που είχε δικαίωμα να εκπέμψει έως το 2012 στο πλαίσιο του πρωτόκολλου του Κιότο: αύξησε τις εκπομπές της κατά 25,4%, δηλαδή 0,4% πάνω από το όριο που είχε τεθεί.

* Ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με σημαντικές καθυστερήσεις μεταφέρθηκαν στο εθνικό δίκαιο οι οδηγίες 2002/88/ΕΚ και 2004/26/ΕΚ σχετικά με τα μέτρα κατά της εκπομπής αερίων και σωματιδίων ρύπων προερχόμενων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που τοποθετούνται σε μη οδικά κινητά μηχανήματα. Εξαιτίας των σημαντικών αυτών καθυστερήσεων στην ενσωμάτωση των οδηγιών αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

- Οσον αφορά την οδηγία 2001/80/ΕΚ για τις εκπομπές αερίων από μεγάλες εγκαταστάσεις (ΔΕΗ, Αλουμίνιο της Ελλάδος, διυλιστήρια πετρελαίου) η εφαρμογή της προχωρά με μεγάλες καθυστερήσεις.

- Εκκρεμεί η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2005/33/ΕΚ που αφορά την τροποποίηση της οδηγίας 1999/32/ΕΚ για την περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο. (Προθεσμία ενσωμάτωσης 11 Αυγούστου 2006).

* Στιβάδα όζοντος.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας για ατελή εφαρμογή διατάξεων του κανονισμού 2037/2000 σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον.

4) Νερό

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ανοιχτά μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την οδηγία-πλαίσιο για το μέγα αυτό αγαθό.

Λόγω της μη συμμόρφωσης -ατελής ενσωμάτωση της οδηγίας-πλαίσιο 2006/60/ΕΚ- η Ε.Ε. παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2006. Το 2007 η Ε.Ε. μας παρέπεμψε πάλι επειδή δεν έχουμε υποβάλει τις προβλεπόμενες αναλύσεις για τις λεκάνες απορροής ποταμών κ.λπ., κ.λπ.

Ακόμη δεν έχουμε ανταποκριθεί (έπρεπε έως τις 22 Δεκεμβρίου 2006) στην υλοποίηση εφαρμογής προγραμμάτων παρακολούθησης των υδάτων.

Επίσης μέχρι σήμερα δεν συγκλήθηκε το εθνικό συμβούλιο υδάτων.

Η τροπολογία Σουφλιά το καλοκαίρι του 2006 για έγκριση των έργων εκτροπής του Αχελώου (έφερε εκτροπή στη νομιμότητα) καθώς η «επιτυχία της νομιμοποίησης του έργου» ήταν απέναντι στις αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας, που πολλάκις το είχαν κρίνει παράνομο. (βλέπε σχετικό άρθρο)

5) Φυσικό περιβάλλον-προστασία ειδών

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το Μάρτιο του 2007 την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή προστασία των ζωνών ειδικής προστασίας για τα άγρια πουλιά.

- Το μπάχαλο και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων (και) στο χώρο του περιβάλλοντος φαίνεται από το γεγονός ότι η ΚΥΑ υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

- Η ανεπάρκεια του θεσμικού και πολιτικού πλαισίου προστασίας των δασών εκδηλώθηκε με καταστροφικό τρόπο με τις μέχρι σήμερα πυρκαγιές σ' όλη τη χώρα και το θανάσιμο τραυματισμό της Πάρνηθας. Τι θα γίνει με το άρθρο 24;

- Η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει στο Εθνικό Δίκαιο την Οδηγία 2005/35/ΕΚ με την οποία θεσπίζονται ποινικές κυρώσεις για τη ρύπανση της θάλασσας από πλοία. Η προθεσμία ενσωμάτωσης ήταν η 1η Απριλίου 2007. (σ.σ βλέπε σχετικό άρθρο)

6) Θόρυβος

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2007 έπρεπε να καταρτιστούν και να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάρτες θορύβου για συγκεκριμένες αστικές περιοχές άνω των 250.000 κατοίκων, μεγάλους αστικούς άξονες και σιδηροδρομικούς, καθώς και για μεγάλα αεροδρόμια. Ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει ως χώρα αυτούς τους χάρτες. Ποιος θόρυβος;...

7) Χημικά

Η κυβέρνηση δεν στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες περιβαλλοντικών οργανώσεων (όπως του WWF) για ενίσχυση του κανονισμού REACH (για τα χημικά), που θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανεπαρκέστατη και πολύπλοκη νομοθεσία - που αφήνει «ασύδοτη» τη χημική βιομηχανία. (σ.σ. Από 1η Ιουνίου 2007 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός ΕΚ 1907/2006. Ακριβώς επειδή είναι κανονισμός δεν απαιτείται ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία, αλλά ισχύει άμεσα για όλα τα κράτη μέλη. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν και πότε ουσιαστικά θα εφαρμοστεί και πόσες παραπομπές θα έχουμε στο ΔΕΚ - Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Βλέπε σχετικό άρθρο)

8) Απόβλητα

Από τα πλέον κλασικά παραδείγματα αναντιστοιχίας μεταξύ της ισχύουσας νομοθεσίας και του επιπέδου εφαρμογής της:

- Εξακολουθεί η λειτουργία περισσότερων από 1.400 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), και υπάρχουν επιπλέον 1.170 ανενεργοί ΧΑΔΑ, αν και υπάρχει η Οδηγία 75/442/ΕΟΚ με την οποία κρίνεται παράνομη όλη αυτή η «ιστορία» από το 1999 με τον νόμο 1999/31.

- Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για τις εγκαταστάσεις ταφής απορριμμάτων.

Οσον αφορά υποχρέωσή μας, βάσει της Οδηγίας 2004/12/ΕΚ, για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, που θέτει τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο ανακύκλωσης μεταξύ του 55% τουλάχιστον και του 80% το μέγιστο κατά βάρος απορριμμάτων συσκευασίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008, να πούμε ότι ολοκληρώθηκε -μόνο σε καθαρά νομικό επίπεδο- η διαδικασία τυπικής μεταφοράς της στο Εθνικό Δίκαιο.

- Ανοιχτό πρόβλημα παραμένει ακόμη η διάθεση των υπολειμμάτων (Ψυττάλεια) από τη διαδικασία ξήρανσης. (Ανοιχτή υπόθεση παραβίασης του Κοινοτικού Δικαίου - Οδηγίες 75/442/ΕΟΚ και 91/271/ΕΟΚ.

- Για τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα έχει γίνει μόνο μια πρώτη αποτίμηση από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων. Υπολογίζονται σε 330.000 τόνους ετησίως. Οι αποθηκευμένες ποσότητες είναι περίπου 660.000 τόνοι. Ο μόνος τομέας στον οποίο φαίνεται ότι η χώρα μας εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία είναι σε αυτόν της συλλογής μπαταριών.

9) Περιβάλλον και βιομηχανία

Το 2006 εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν μόνο 30 επιθεωρήσεις στις υποχρεωμένες να εφαρμόζουν την Οδηγία Sevezo (αντιμετώπιση κινδύνου από μεγάλης έκτασης ατυχήματα σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνες ουσίες) βιομηχανίες. Προχωρά με μεγάλες ελλείψεις και σημαντικά προβλήματα η εφαρμογή της.

10) Χωροταξικός σχεδιασμός

Η κυριότερη εξέλιξη που αφορά τον χωρικό σχεδιασμό ήταν η δημοσιοποίηση του σχεδίου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

17.7.07

Οι συνέπειες της φωτιάς στην Πάρνηθα - Διαπιστώσεις και Προτάσεις


Πώς θερμαίνεται μια πόλη; Τι σημαίνει το κάψιμο του δάσους της Πάρνηθας; Πώς να αφαιρέσουμε την πρόσθετη θερμότητα; Το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Ομάδα Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και το WWF Ελλάς παρουσιάζουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στο Λεκανοπέδιο μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

Το δάσος της Πάρνηθας αποτελούσε ένα από τους κύριους μηχανισμούς μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που έρεε από τον Βορρά προς την Αθήνα. Όμως τώρα ο αέρας θα περνά πάνω από μια καμένη μαύρη έκταση και αντί να ψύχεται, θα θερμαίνεται και πολύ μάλιστα. Η Αθήνα έχασε το σημαντικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας που διέθετε. Το πρόσθετο θερμικό φορτίο που θα δεχτεί η πόλη θα είναι παραπλήσιο με αυτό που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκίνητων. Απλά, είναι σαν να διπλασιάσαμε τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο! Σε μια κοινή τους προσπάθεια, ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Γιάννης Πολύζος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος Μάνθος Σανταμούρης, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF-Ελλάς, προτείνουν μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων προς τα αρμόδια Υπουργεία, τις Νομαρχίες και τους Δήμους του Λεκανοπεδίου. Η άμεση εφαρμογή τους μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της πυρκαγιάς της Πάρνηθας στις θερμοκρασίες του Λεκανοπεδίου.
Οι λύσεις που προτείνονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Συγκεκριμένα προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ώστε να εξισορροπηθεί κατά το δυνατόν η αναμενόμενη αλλαγή του κλίματος του Λεκανοπεδίου: 1) μετατροπή των ελευθέρων και αδόμητων χώρων της Αθήνας σε ψυχρές οάσεις αφού οι ελεύθεροι χώροι στο λεκανοπέδιο συνεχώς μειώνονται και η προσθήκη νέων κτιρίων επιβαρύνει το θερμικό ισοζύγιο της πόλης. 2) προτεραιότητα στις μετακινήσεις με Μέσα Συλλογικής Μεταφοράς και έλεγχος της κίνησης των οχημάτων στην πόλη αφού η θερμότητα που εκλύεται από αυτά μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία της μέχρι και 1οC, 3) περιορισμός της δόμησης αλλά και θέσπιση κριτηρίων για όλα τα νέα κτήρια ώστε να παρουσιάζουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, 4) βελτιώσεις σε παλαιά κτίρια με χρήση πράσινων οροφών ή ψυχρών χρωμάτων που μπορούν να κατεβάσουν τη θερμοκρασία της πόλης έως και 3οC, 5) χρήση ψυχρών υλικών για την κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων και ακάλυπτων χώρων αφού η χρήση ακατάλληλων υλικών αυξάνει πολύ την επιφανειακή θερμοκρασία της πόλης με συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, 6) άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή ποιότητα των κτιρίων αφού η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην χώρα μας είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα την εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, την αύξηση του απαιτούμενου φορτίου αιχμής για τον κλιματισμό των κτιρίων αλλά κυρίως την έκλυση εξαιρετικά σημαντικών ποσών ανθρωπογενούς θερμότητας προς το εξωτερικό περιβάλλον, Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα για το Λεκανοπέδιο, όμως η καταστροφή της Πάρνηθας έχει κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησής τους. Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και το WWF-Ελλάς υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις και αναλαμβάνουν να ασκήσουν πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την άμεση εφαρμογή τους.

Κατεβάστε απο εδώ το αρχείο

Σημ: Στην φωτογραφία απεικονίζεται η Πάρνηθα όπως θα θέλαμε να την θυμόμαστε. Σε άλλο άρθρο απεικονίζεται η Πάρνηθα όπως την κατάντησαν (φλεγόμενη).

16.7.07

13.7.07

Βρώμικος... εμπρησμός

Η είδηση (www.in.gr)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε δασική περιοχή της Σκιάθου. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν να την θέσουν υπό έλεγχο. Μετά από αίτημα του νομάρχη Μαγνησίας και απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η φωτιά, ξεκίνησε από μια χωματερή στην περιοχή Παναγιά Κουνίστρα στις 7:30 το πρωί, πήρε αστραπιαία διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, απείλησε τους οικισμούς στις περιοχές Τρούλος, Κολιός και Αγία Παρασκευή. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η επικοινωνία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του νησιού διακόπηκε, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα στη μισή Σκιάθο, για προληπτικούς λόγους. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Πενήντα άνδρες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης στο νησί μετέβησαν από το Βόλο 40 πεζοναύτες.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Πέμπτης. Επί ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες, όμως μόνο αφότου κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι μπόρεσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν επί ποδός για το φόβο της αναζωπύρωσης, καθώς η ΕΜΥ προέβλεπε ενίσχυση των ανέμων.

[…]

Σχόλιο: Προκαλεί αν μη τι άλλο οργή η στάση του Δημάρχου και Αντιδημάρχου χθες στα ΜΜΕ που επέρριπταν προς όλες τις κατευθύνσεις ευθύνες για την φωτιά, όπως επίσης και η προσπάθειά τους να την παρουσιάσουν ως εμπρησμό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο της πόλης. Δεν πρόκειται για Χώρο Υγειονομικής Ταφής, όπου κάθε μέρα σκεπάζονται τα σκουπίδια με χώμα και αποκλείεται να αναφλεγούν. Πρόκειται για ανεξέλεγκτο (και ανέξοδο) σκουπιδότοπο, όπου εναποθέτει τα απορρίμματα ο Δήμος, χωρίς καμία μέριμνα και προστασία. Τα ακάλυπτα σκουπίδια λόγω της ύπαρξης των 3 απαραίτητων στοιχείων για φωτιά (οξυγόνο, θερμότητα, εύφλεκτο υλικό), αυταναφλέγονται. Χωρίς καμία παρέμβαση. Ασφαλώς βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από τον ίδιο τον Δήμο σε μια προσπάθεια να κάψει τα απορρίμματα (συνήθης τακτική στους σκουπιδότοπους για να μειώνονται οι όγκοι). Και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έγινε ό,τι έγινε. Η φωτιά αποδεδειγμένα από εκεί ξεκίνησε και κατέκαψε 3000 στρέμματα στο νησί. Ίσως τελικά ο Δήμαρχος να είχε δίκιο. Για καραμπινάτο εμπρησμό πρόκειται, αφού διατηρούταν ο σκουπιδότοπος. Και συνυπεύθυνοι είναι και οι κάτοικοι που ανέχονταν την ύπαρξη σκουπιδότοπου και δεν απαιτούσαν την δημιουργία ΧΥΤΑ.

10.7.07

Λύματα 750 εργοστασίων στον Ασωπό

Καθημερινή, Της Λινας Γιανναρου


Την ώρα που σε όλο τον κόσμο, η προστασία των υδάτινων πόρων αποτελεί προτεραιότητα (η Παγκόσμια Ημέρα για τα Νερά συνοδεύθηκε από πληθώρα δυσοίωνων προβλέψεων), στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια μας -από το οποίο υδρεύονται οικισμοί και αρδεύονται καλλιέργειες- ως αγωγό απομάκρυνσης βιομηχανικών αποβλήτων. Το πραγματικό σκάνδαλο έγκειται στο γεγονός ότι αυτό γίνεται νόμιμα. Ο λόγος για τον πολύπαθο Ασωπό, ο οποίος δέχεται καθημερινά τα λύματα όχι ενός, ούτε δύο, αλλά... 750 μικρών και μεγάλων εργοστασίων (μεταξύ των οποίων και η κρατική ΕΑΒ) που βρίσκονται εγκατεστημένα στις όχθες του. Ετσι, αντί για πολύτιμους μικροοργανισμούς, στα νερά του σήμερα μεταφέρει κάδμιο, μόλυβδο και χρώμιο, με τα οποία «εμπλουτίζει» όχι μόνο τη θάλασσα όπου κάθε καλοκαίρι κάνουν μπάνιο χιλιάδες Ελληνες και ξένοι τουρίστες (χύνεται στο νότιο Ευβοϊκό στην περιοχή του Ωροπού), αλλά κυρίως τον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής και της Βοιωτίας, δηλητηριάζοντας το νερό που μια τεράστια περιοχή της χώρας χρησιμοποιεί για ύδρευση και άρδευση.

Οι κάτοικοι των Οινοφύτων, του Ωρωπού, του Χαλκουτσίου και των άλλων περιοχών που «βρέχει» ο ποταμός, έχουν βαρεθεί πια να διαμαρτύρονται. Σχεδόν 40 χρόνια έχουν περάσει από το 1969, όταν, με Προεδρικό Διάταγμα, ο Ασωπός χαρακτηρίσθηκε «αγωγός παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων» και ξεκίνησε η χημική επιβάρυνσή του. Σήμερα, το εν λόγω Π.Δ. όχι μόνο εξακολουθεί να ισχύει (κανείς δεν φαίνεται να παρατηρεί την αναντιστοιχία με τις εξαγγελίες περί προστασίας των ποταμών), αλλά επιπλέον, όπως δείχνουν οι αναλύσεις, δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα ώστε τα λύματα που δέχεται το ποτάμι να υφίστανται στοιχειώδη επεξεργασία. Γιατί οι βιομηχανίες να ξοδεύουν χρήματα για να λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς (για τους οποίους πολλοί επιδοτήθηκαν), όταν κανείς δεν τους ελέγχει;

Τετραπλασιάστηκαν τα θύματα από καρκίνο στα Οινόφυτα εξ αιτίας της μόλυνσης με τα βαρέα τοξικά των βιομηχανιών
«Μην το ψάχνεις, oμερτά. Εδώ κλείνουν στόματα, δεν είναι παίξε-γέλασε». Πράγματι, ο κώδικας σιωπής στα Οινόφυτα είναι τόσο ισχυρός που έχει καταφέρει να καλύψει ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο, που αφορά στην επιβάρυνση του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την εδώ και 30 χρόνια απόρριψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών αποβλήτων στον πολύπαθο Ασωπό ποταμό. Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θήβας να επιβάλει σε έξι υπευθύνους βιομηχανιών που βρέθηκαν ένοχοι για «σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος» την ποινή των... 3-5.000 ευρώ *

[...]

Στην πάλαι ποτέ εύφορη πεδιάδα των Οινοφύτων σήμερα καλλιεργείται κατά 90% με... καρότο. Είναι το μόνο που μπορεί να «αντέξει» τη χημική επιβάρυνση του εδάφους και του νερού. Αντίστοιχα, ενώ ο ποταμός Ασωπός, στο τμήμα πριν από τη βιομηχανική περιοχή φιλοξενεί στις όχθες του οργιώδη βλάστηση και σημαντική πανίδα, αυτή σταδιακά εξαφανίζεται στα Οινόφυτα. Το μόνο που επιζεί είναι οι καλαμιώνες, αρκετά ανθεκτικοί στη ρύπανση από τα απόβλητα.

Κανείς όμως δεν φαίνεται να παρατηρεί τη συνολική εικόνα. Αναμενόμενο. Στα Οινόφυτα βρίσκονται εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας (1.080 είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Πυροσβεστικής), έχοντας βρει πρόσφορο έδαφος λόγω της απουσίας χωροταξικού σχεδιασμού (η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή δεν είναι χαρακτηρισμένη «βιομηχανική ζώνη»). Εξαιτίας του «διάτρητου» θεσμικού πλαισίου και, κυρίως, επειδή οι αρμόδιες αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, έως σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων απορρίπτουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στον Ασωπό ποταμό επιβαρύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή το νερό από το οποίο υδρεύεται ο Δήμος Οινοφύτων.


Ωστόσο, ενώ πρόκειται για -έστω και άτυπη- βιομηχανική περιοχή, το νερό που αντλείται από τα αντλιοστάσια του Δήμου (βρίσκονται στις όχθες του Ασωπού) προκειμένου να διοχετευθεί στο δίκτυο ύδρευσης των Οινοφύτων, δεν υποβάλλεται σε έλεγχο για βαρέα μέταλλα, παρά μόνο σε μικροβιολογικό έλεγχο. Μόνο μετά την επιμονή ιδιωτών, απλών κατοίκων των Οινοφύτων, έγινε ο πρώτος έγκυρος χημικός έλεγχος του πόσιμου νερού της περιοχής, που αποκάλυψε το μέγεθος της ρύπανσης. Ήταν το 2004. Έκτοτε, οι μετρήσεις επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση με ευθύνη του Δήμου και εμφανίζουν τα ίδια -άκρως ανησυχητικά- αποτελέσματα: το νερό που πίνουν οι περίπου 30.000 μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων (οι οποίοι ξεπερνούν τους 100.000 το καλοκαίρι) και το νερό που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες τροφίμων για την παραγωγή των προϊόντων τους είναι επιβαρυμένο, μεταξύ άλλων, με νιτρικά και εξασθενές χρώμιο πάνω από τα όρια ασφαλείας. Όπως αναφέρει το έγγραφο του Γενικού Χημείου του Κράτους που συνοδεύει τις τελευταίες χημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις δειγμάτων νερού από τα Οινόφυτα (Απρίλιος 2007), «οι υδρευτικές γεωτρήσεις των Οινοφύτων (αντλιοστάσια 2 και 3) εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων και χρωμίου».

Σημειώνεται ότι το εξασθενές χρώμιο είναι τοξικό, ανήκει στις καρκινογόνες ουσίες και -το κυριότερο- είναι βιοσυσσωρεύσιμο. Δεν αποβάλλεται δηλαδή από τον οργανισμό -αντίθετα η κάθε «δόση» προστίθεται στην προηγούμενη. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει όριο «ασφαλείας».

Έως σήμερα, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία των πολιτών, ενώ ελάχιστοι είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται και ακόμα λιγότερα τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις ρυπαίνουσες βιομηχανίες - άλλωστε κι αυτά σπάνια καταβάλλονται. Το κράτος εν κράτει των Οινοφύτων περιφρουρεί πολύ αποτελεσματικά το «δικαίωμα» στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Η επεξεργασία των αποβλήτων κοστίζει. Ακόμα και η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών για τους οποίους οι επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί σημαίνει χρήματα.

«ΜΑ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΘΑΒΩ...»

Το έγκλημα ωστόσο είναι οφθαλμοφανές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι βιομήχανοι είναι υποχρεωμένοι να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν τα απορρίψουν οπουδήποτε. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι όταν τα απόβλητα «φεύγουν» από τη μονάδα να είναι άχρωμα.

[...]

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων που, επί δεκαετίες, πίνουν, μαγειρεύουν, ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με αυτό το νερό; Κανείς επίσιμος φορέας δεν έχει ασχοληθεί να το διερευνήσει. Τα αποτελέσματα ωστόσο της προσωπικής έρευνας ενός ιδιώτη, του πατέρα Γιάννη Οικονομίδη, του νέου και δραστήριου κληρικού της περιοχής, προκαλούν σοκ. Με αφετηρία τα αρχεία ταφής των Οινοφύτων, αναζήτησε τα πιστοποιητικά θανάτου και βρήκε ότι στα Οινόφυτα ο καρκίνος ως αιτία θανάτου εκτοξεύθηκε από 6% το 1989 στο 32% σήμερα. Βρήκε μάλιστα ότι οι περισσότεροι καρκίνοι που σκότωναν τον πληθυσμό έχουν άμεση σχέση με την πρόσληψη τοξικών ουσιών: ουροδόχος κύστη, νεφρά, θυρεοειδής. Φυσικά, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές - ήτοι τη Νομαρχία Βοιωτίας. Κάθε εβδομάδα, εξάλλου, καταθέτει στη νομαρχία και μία επώνυμη καταγγελία σχετική με την απόρριψη αποβλήτων στον Ασωπό. Πάντα αναφέρει συγκεκριμένο τόπο και χρόνο της παρανομίας. Οχι μόνο δεν έχει έρθει ποτέ κάποιος να τις ελέγξει, αλλά οι καταγγελίες του δεν πρωτοκολλούνται καν. «Και τι σας νοιάζει εσάς;» ήταν η απάντηση μιας υπαλλήλου μετά τις συνεχείς οχλήσεις του. «Μα, εγώ τους θάβω!», απάντησε...


* Οι 18 ιδιοκτήτες, διευθυντές ή εκπρόσωποι 13 εργοστασίων της περιοχής που εμπλέκονται στην υπόθεση: Πρόκειται για τα εργοστάσια των εταιρειών «General Mills S.A.» (προϊόντα ζύμης) και «Κρεντίν Ελλάς Α.Ε.» (πρώτες ύλες αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής), τη βιομηχανία καλσόν (βαφείο) «ΒΙC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε.», το εργοστάσιο παραγωγής υλικών συσκευασίας «Μ.Ι. Μαΐλλης ΑΕΒΕ», το πτηνοσφαγείο «Αφοι Λειβαδίτη ΑΒΕΕ» και τα βαφεία - φινιριστήρια «Αφοι Σταυρινού Ανώνυμος Βιοτεχνική Εταιρεία Επεξεργασίας Υφασμάτων», «Χρωμοχημική ΑΒΕΕ», «Β.Α. Αρσενίδης ΑΕΒΕ», «ΕΛΦΙΝΚΟ Α.Ε.», «Κοσμάς Θώμογλου ΑΒΕΕ», «ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ» (ήδη «FANCO S.A.»), «Γ. Πολυχρόνου ΑΕΒΕ» και για τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε.».

9.7.07

Μύθοι και αλήθειες


του Νικόλα Μάργαρη


Τα... αντικειμενικά ΜΜΕ


Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην αυθόρμητη πρόσκληση ανώνυμων νέων για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή για την καταστροφή της Πάρνηθας. Είναι η πρώτη φορά που πολίτες χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου για να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Περισσότερα από 3.000 άτομα (σ.σ. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για περισσότερα από 10.000 άτομα) έδωσαν το «παρών» στις 7 το απόγευμα της Κυριακής μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Εκεί, πολίτες κάθε ηλικίας κατέθεσαν συμβολικά ένα κλαδί από «διασωθέν δένδρο» της Πάρνηθας και άδειασαν αρκετές σακούλες γεμάτες καρβουνιασμένα κουκουνάρια και πευκοβελόνες. Παράλληλα, οι συγκεντρωθέντες φώναξαν συνθήματα διαμαρτυρίας για το θανάσιμο τραυματισμό του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Πάρνηθα: Το πρωί έγινε ποδηλατοδρομία από το τελεφερίκ, καθώς και οδοιπορικό από το Μον Παρνές έως την Αγία Τριάδα. Σε όλες τις εκδηλώσεις κεντρικό αίτημα ήταν η επίσπευση της αναδάσωσης της καμένης γης στην Πάρνηθα.


Από in.gr


Σε κανένα τηλεοπτικό Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας πλην του ΣΚΑΙ τηλεόραση δεν αναφέρθηκε η συγκέντρωση για το περιβάλλον. Κανένα κανάλι δεν αξιώθηκε να αναφερθεί, έστω και για λίγο, στην μαζική διαδήλωση που διοργανώθηκε ηλεκτρονικά, μέσω blog και sms. Βλέπετε έλειψαν τα επεισόδια. Εάν είχαμε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς, θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις του πληρωμένου χρόνου. Εάν καιγόταν η φουστανέλα κανενός εύζωνα, τα αδηφάγα κανάλια και οι τρομολάγνοι αιμοσταγείς παρουσιαστές, θα ούρλιαζαν για «την κατάλυση του κράτους» και τους «γνωστούς – αγνώστους». Εάν έπεφταν δυο – τρεις μολότοφ και έσπαγε η βιτρίνα του Άδωνη Γεωργιάδη, θα μιλάγανε μέρες επί ημερών. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Όλα ήταν ειρηνικά, γεγονός που καθιστά την διαδήλωση ως παγερά αδιάφορη για τα κανάλια. Υπήρχαν βέβαια εξόχως σημαντικά γεγονότα που έπρεπε να καλυφθούν. Προφανώς το συνέδριο του κυβερνώντος «κώματος», που παρεπιπτώντος γέμισε με χάρτινες αφίσες όλη την Αθήνα, δε μπόρεσε να αφήσει δύο λεπτά δημοσιότητα στην κινητοποίηση που έγινε. Ούτε τα καλλίγραμμα οπίσθια στα ρεπορταζ των παραλιών μπορούσαν να εκδιωχθούν και να δώσουν τη θέση τους στους πιτσιρικάδες με τις σφυρίχτρες έξω από την βουλή. Βέβαια δε φταίνε και τα κανάλια. Φταίμε όλοι εμείς που τους ανεχόμαστε και τους δίνουμε την (όποια) τηλεθέαση. Από την στιγμή που με τις κατευθυνόμενες (και πληρωμένες πολλές φορές) ειδήσεις τους δεν έχουν καμία σοβαρή αντίδραση από ένα τηλεοπτικό κοινό που τρώει ό,τι του σερβίρουν, καλά κάνουν και προβάλουν ό,τι προβάλουν.

Σας θυμίζω ένα γεγονός: Το 2003 έγινε η μαζικότερη πορεία ειρήνης των τελευταίων δεκαετιών, με αφορμή τον πόλεμο το Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, διαδήλωσαν ειρηνικά. Σε κάποιο μέρος της πορείας, εμφανίστηκαν οι γνωστοί τραμπούκοι (ποιοι είναι αυτοί είναι άλλο θέμα, όχι της παρούσης) και ριξαν 2-3 μολότοφ σε μια τράπεζα. Τα περισσότερα κανάλια εστίασαν αποκλειστικά στο εξαιρετικά μεμονωμένο γεγονός των επεισοδίων χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στην τεράστια διαδήλωση και κυρίως στον σκοπό της. Την άλλη μέρα, σαν βρεγμένη γάτα βγήκε ο Χατζηνικολάου και έσωσε την τιμή του (μαζί και την θέση του στο Εκάλη club) ζητώντας συγνώμη για το unfair του.


5.7.07

Οι πυρκαγιές σπάνε την αλυσίδα του οικοσυστήματος


Η Πάρνηθα εκτός από τη σπάνιά της βλάστηση που έχει, λειτουργεί και ως καταφύγιο για εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι η πρόσφατη πυρκαγιά δεν άφησε πίσω της μόνο στρέμματα καμένης βλάστησης αλλά κατέστρεψε και ένα σημαντικό μέρος της πανίδας της καθώς εκεί φωλιάζουν γερακίνες, σπίνοι, δρυοκολάπτες, κοτσύφια, παπαδίτσες, γεράκια ακόμη και φιδαετοί αλλά και το σπάνιο είδος του κόκκινου ελαφιού.

Σύμφωνα ,λοιπόν, με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

- Το πιο άτυχα ήταν τα πουλιά που αυτή την εποχή μεγάλωναν τα μικρά τους και τα οποία δεν ήταν ακόμη σε θέση να πετάξουν: νεοσσοί, φωλιές και βιότοποι έχουν πλέον καταστραφεί.

- Πολλά από τα ενήλικα πουλιά που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους και να ξεφύγουν έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινές περιοχές, καθώς και στην πλευρά της Πάρνηθας που δεν έχει καεί.

Επίσης:

- Ένας σημαντικός αριθμός των κόκκινων ελαφιών που ζούσαν στην Πάρνηθα δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τη φωτιά και έτσι γίναμε μάρτυρες - μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- φρικτών εικόνων καμένων ζώων.

- Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πυρκαγιά θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Όμως, στο QualityNet Foundation πιστεύουμε ότι ακόμα και μέσα από ένα τόσο μεγάλο κακό μπορεί να γεννηθεί η ευκαιρία. Η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ακόμα πιο βαθιά, τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει για εμάς η φύση πόσο μάλλον η φύση που βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Και έτσι από τη μία να λειτουργήσουμε ως μοχλός πίεσης προς την Πολιτεία για την προστασία την πολύτιμης αυτής κληρονομιάς και από την άλλη να αφυπνιστούμε εμείς οι ίδιοι ως ενεργοί πολίτες και να συμμετάσχουμε με τον δικό μας τρόπο στην αποκατάσταση ενός τόσο δυνατού κρίκου της αλυσίδας του οικοσυστήματος που έσπασε. Ελπίζουμε ότι οι κλήσεις προς τους πολίτες για αναδάσωση δεν θα αργήσουν και ευχόμαστε να είμαστε όλοι εκεί ως ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που θα λειτουργήσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ασπίδα για το περιβάλλον.

Η καταστροφή ή μη του περιβάλλοντος βρίσκεται ακόμα στην επιλογή μας - της Πολιτείας αλλά και των πολιτών- καθώς εμείς είμαστε που με τη γνώση μας αλλά και τη δράση μας θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγιή επιβίωση των παιδιών μας. Είναι ευθύνη όλων μας...


Οι δικηγόροι... προτείνουν




Δέκα προτάσεις κάνει στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για την προστασία του περιβάλλοντος η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και τους ζητεί να τοποθετηθούν δημόσια.


Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Να θεσπισθεί προληπτικός έλεγχος νομιμότητας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας των νομοσχεδίων και των κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο φυσικό περιβάλλον.

2. Να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου.

3. Να θεσπισθεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, φορέα του δικαιώματος στο περιβάλλον, να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.
4. Η εκτός σχεδίου δόμηση να καταστεί εξαιρετικό μέτρο, και να πάψει η δόμηση κάθε είδους να αποτελεί κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

5. Να κυρωθούν αμέσως οι δασικοί χάρτες για όλη τη χώρα.

6. Να ιδρυθεί Ενιαία Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών.
(σ.σ. Μήπως η υπηρεσία αυτή πρέπει να είναι
αυτή;)

7. Να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα που ανεγείρονται σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία και ευαίσθητα οικοσυστήματα.
(σ.σ. Μήπως η λύση είναι αυτή;)

8. Να υπάρξει άμεση αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για πράξεις καταστροφής, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για εμπρησμό δασών.

9. Να εισαχθεί ως παρεπόμενη ποινή η δήμευση των οργάνων και των μέσων των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των ρυπογόνων επιχειρήσεων.

10. Να δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες (τους αιγιαλούς διαχειρίζεται σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και τα δάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...)

Υ.Γ: Οι προτάσεις της
Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, είναι σωστές, παρόλο που τις περισσότερες τις φωνάζουν χρόνια τώρα όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον.

4.7.07

Σπεύσατε!

Πράσινοι Μύθοι


Σε μια χώρα θέσει αλλεργική στο πράσινο - μόνο ένα αθλητικό σωματείο καίτοι πράσινο ευδοκιμεί - δημιουργήθηκε το blog http://anadasosi.blogspot, ώστε να εξεταστεί, εάν είναι εφικτό να συγκροτηθεί μια πρωτοβουλία διαδικτυακής αφύπνισης και εθελοντικής αναδάσωσης. Το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά την αναδάσωση, η οποία είναι συμβολική. Η φύση έχει τρόπους να επουλώσει τις πληγές της, αρκεί να την προστατέψουμε, και να εμποδίσουμε τις μεθοδεύσεις αποχαρακτηρισμού.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 στο Αγιον Ορος, η Ιερή Κοινότητα δεν έδωσε «την ευλογία της» σ' όσους ήθελαν να την αναδασώσουν. Το καμένο δάσος αναγεννήθηκε από τις στάχτες του.


Τα πεύκα επανέρχονται με ενεργοποίηση της φύτρωσης των σπόρων τους. Οι κουκουναριές με τα σπέρματα «σκάνε» όταν καούν.
Χωρίς αναδάσωση γίνεται αναγέννηση και αποκατάσταση του δάσους. Την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά γίνεται ενεργοποίηση της φύτρωσης των σπερμάτων (σπόρων) ψυχανθών, όπως το άγριο τριφύλλι, που έχουν στις ρίζες τους αποικίες μικροοργανισμών, με τους οποίους δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα άζωτο.

Γιατί άζωτο; Γιατί το άζωτο είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή, για κάθε μορφή ζωής και με τους καπνούς της φωτιάς χάνεται περίπου το 90% που υπάρχει στα υπέργεια μέρη των φυτών.
Τι γίνεται όμως; Το τριφύλλι είναι και τροφή για γιδοπρόβατα, και όπου επιτρέπεται η βόσκηση, η επαναφορά του αζώτου πάει περίπατο...

Τότε γιατί μετά από κάθε πυρκαγιά βομβαρδιζόμαστε από δηλώσεις αρμοδίων και αναρμοδίων για την ανάγκη αναδασώσεων; Γιατί είναι πιο ασφαλές να μην γκρεμίζεις τους μύθους. (σ.σ: Μάλλον και λόγω παντελούς άγνοιας περι του θέματος, θα συμπλήρωνα)

www.naftebotiki.gr

ΥΓ: Η υποστήριξη της πρωτοβουλίας του blog anadasosi απο το Eco-Reflections έχει να κάνει με την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και πίεσης προς την πολιτεία για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και όχι για την ίδια την αναδάσωση της καμμένης περιοχής.

3.7.07

Μηδενική η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα για τα δάση


www.in.gr


Αδιάθετα παραμένουν από το 2000 έως σήμερα τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ προς την Ελλάδα για την «προστασία των δασών». Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ, Ντανούτα Χούμπνερ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη.

Από την απάντηση της επιτρόπου προκύπτει ότι για έργα πρόληψης και προστασίας των δασών από πυρκαγιές, τα κονδύλια που είχαν διατεθεί στην Ελλάδα ήταν 24 εκατ. ευρώ και είναι όλα αδιάθετα. Ακόμα, μηδενική είναι και η απορρόφηση κονδυλίων που φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ για την προστασία του Δάσους Σεΐχ Σου.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα περιβάλλοντος που χειρίζονται απ’ ευθείας υπουργεία και άλλοι φορείς «η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική» συμπλήρωσε η κ. Χούμπνερ. Συγκεκριμένα, από τα 14 έργα, συνολικού ύψους 453.810.369 ευρώ, δεν έχουν ξεκινήσει τα οκτώ, ενώ των υπολοίπων η απορρόφηση είναι ελάχιστη.

Η κ. Χούμπνερ δήλωσε ότι οι αιτίες της κακής πορείας των περιβαλλοντικών έργων οφείλονται σε «ανεπαρκή προετοιμασία για τα έργα, καθυστερήσεις στη διαδικασία απαλλοτρίωσης και έκδοσης αδειών από την αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία.»

Από την πευρά του, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η κυβέρνηση και ίδιος ο πρωθυπουργός εκτίθενται ανεπανόρθωτα μετά τις αποκαλύψεις της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ενώ όφειλε να γνωρίζει τις μηδενικές προσπάθειες της κυβέρνησης του για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος δεν βρήκε όλες αυτές τις ημέρες του ολοκαυτώματος να ξεστομίσει ούτε λέξη αυτοκριτικής και ευθύνης. Ντροπή!»


Ανευ σχολίου. Speechless που λέγανε και στο χωριό μου

Επιτέλους έγινε κάτι!


Επιτέλους για πρώτη φορά έγινε και κάτι σωστό. Μετά την οικολογική καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, σύσσωμο το βουλευτικό σώμα κινητοποιήθηκε και έθεσε τέρμα σε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα. Με μια σπάνια πολιτική πράξη, ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ! (για να μην κακομαθαίνει βέβαια το περιβάλλον, η ενός λεπτού σιγή περιλάμβανε και τα θύματα του κάυσωνα) Και άμεσα λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Τα δέντρα ξαναφύτρωσαν, η καταπατητές μπήκαν στη φυλακή, οι αυθαίρετες βίλες κατεδαφίστηκαν και όλα έγιναν ωραία και καλά!

2.7.07

Απο το blog του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών

Κυριακή 8 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα όλοι έξω από τη Βουλή.!!!!!

Απαίτησε την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων…..

Ξεχείλισε η οργή για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Πάρνηθα- μάλιστα, για πρώτη φορά πολίτες, με διάθεση αυθόρμητης αντίδρασης, χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων και το Διαδίκτυο για να οργανώσουν κινητοποιήσεις, αξιώνοντας την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Ήδη με SΜS (γραπτό μήνυμα στο κινητό) που έκανε χθες τον γύρο της Αθήνας έγινε γνωστό πως την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολιγωρία που επιδείχτηκε στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς και με κύριο αίτημα να αναδασωθούν άμεσα οι πληγείσες περιοχές. «Κυριακή 8 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα όλοι έξω από τη Βουλή. Απαίτησε την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες απαίτησε δράση τώρα. Μη μείνεις άπραγος αυτήν την φορά. Προώθησε αυτό το μήνυμα σε όσους πιο πολλούς μπορείς και κατέβα στους δρόμους στην πιο μαζική συγκέντρωση για το περιβάλλον», αναφέρει το αγνώστου προέλευσης γραπτό μήνυμα, το οποίο παροτρύνει τους πολίτες να δείξουν ευαισθησία στα οικολογικά ζητήματα. Την ίδια ώρα «φωτιά» πήρε και το Διαδίκτυο από οργανώσεις, κινήσεις και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην αναδάσωση της Πάρνηθας. Βlog που έκανε την εμφάνισή του μόλις μία ημέρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και φέρει τον τίτλο «Αναδάσωση» απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας αφύπνισης και αναδάσωσης. «Κλείνουμε τα ΡC και τραβάμε στα βουνά» είναι το σύνθημα της ιστοσελίδας του συγκεκριμένου blogspot, που ζητά την ενεργοποίηση του ακτιβισμού μέσα από το Διαδίκτυο και την καλύτερη οργάνωση για το περιβάλλον.

Επίσης, την ερχόμενη Κυριακή στις 8 το πρωί, στο τελεφερίκ της Πάρνηθας, πολίτες που ασχολούνται με την ποδηλασία διοργανώνουν ποδηλατική βόλτα για τον γύρο της Πάρνηθας, μιας απόστασης περίπου 40 χιλιομέτρων. Η διαδρομή θα αρχίσει από το τελεφερίκ, θα περάσει από τον Αϊ-Γιώργη και ακολούθως από τις περιοχές Διάσελο Κυράς, Αγία Παρασκευή, Κλημέντι, Βούντιμα, Αυλώνας. «Σκοπός μας είναι να τραβήξουμε όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορούμε», αναφέρουν στην ηλεκτρονική τους πρόσκληση, ώστε το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο 14-15/7 νανα

Παράλληλα, άλλοι blogers αποφάσισαν ως πρώτη αντίδραση να αποστείλουν email με κοινό περιεχόμενο σε υπουργεία, πολιτικά κόμματα, πολιτικούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο διήμερο 5-6 Ιουλίου, στο οποίο θα αναφέρουν: «Φτάνει πια. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και αναζητούμε τρόπους δράσης. Δεν θα ανεχτούμε την επανάληψη των φαινομένων της “Πεντέλης” και των “αξιοποιήσεων” των ακτών».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ (Μέλος του ΣΕΟ ΑΘΗΝΩΝ )

Επίσης επισκεφτείτε και το blog

http://anadasosi.blogspot.com



ΣΗΜ: Ο υπογράφων δεν συμφωνει με την πρόταση αναδάσωσης. 'Ενα δάσος όταν καεί πρέπει να το αφήσεις μόνο του να αναγεννηθεί. Αρκεί να μην συμβούν δύο πράγματα: Να μην δομηθεί και να μην γίνει βοσκοτόπι. Εάν το προστατέψεις και δεν επιτρέψεις την προσβαση σε αυτό, πολύ γρήγορα θα αρχίσει να αναπαράγεται απο μόνο του. Εβαλα αυτό το άρθρο γιατί συμφωνώ με την ιδέα να αρχίσουν κινητοποιήσεις για το περιβάλλον, έστω και εάν η αφορμή για την κινητοποίηση δεν είναι επιστημονικά ορθή


Βλάπτουν το περιβάλλον οι ΑΗΣ τις ΔΕΗ; Μπα καλέ...

Από τον αναγνώστη μας, κο Στεφανή Νίκο

Το θέμα αφορά τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ, Καρδιάς, Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδας.

"Όταν η ανάπτυξη δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη των ανθρώπων τότε είναι τερατούργημα". Η φράση αυτή της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου αποτυπώνει ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όσα συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και γύρω από αυτές. Τα μελανά σημεία αυτής της στρεβλής δήθεν ανάπτυξης έρχεται να υπογραμμίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για παραβίαση σειράς άρθρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ύστερα από σχετική προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ). […]

Καταρχήν η Επιτροπή διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 11 του Χάρτη, δηλαδή του δικαιώματος της προστασίας της υγείας. Ειδικότερα η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το κράτος δεν αποδεικνύει με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητά του να βελτιώσει σε εύθετο χρόνο την κατάσταση του περιβάλλοντος κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα παρακάτω:

1) Το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ) προβλέπει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην κοινότητα θα αυξηθούν για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και όλους τους συγχωνευμένους τομείς κατά 39,2% έως το 2010, ενώ η Ελλάδα είχε δεσμευθεί στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο να αυξήσει τις εκπομπές των αερίων αυτών κατά 25% το 2010 σε σχέση με το έτος αναφοράς (1990).

2) Η δυνατότητα που είχε παρασχεθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, βάσει της ΚΥΑ 58751/2370, να καθορίζει υψηλότερα όρια εκπομπών για τις εγκαταστάσεις καύσης που χρησιμοποιούσαν ελληνικό λιγνίτη, δεν επιτρέπουν να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την κατάσταση σε εύλογο χρόνο ή να καταστήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αληθοφανές.

3) Ο έλεγχος εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αδυνατεί να λειτουργήσει λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, ενώ σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβιάσεις των ορίων εκπομπής αερίων οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις αρχές δεν είναι επαρκώς αυστηρές και αποτρεπτικές ούτε επηρεάζουν ουσιαστικά τις εκπομπές αυτές.

4) Ορισμένοι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί (ΑΗΣ) λειτουργούν βάσει ενιαίας προσωρινής άδειας, διάρκειας 8 ετών, χωρίς να υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

5) Το κράτος δεν λαμβάνει όλα τα μέσα για την προσαρμογή του εξοπλισμού των ορυχείων και των ΑΗΣ στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Ακόμη η Επιτροπή έκρινε ότι στην πράξη το κράτος αφήνει στο σκοτάδι τους πολίτες, αφού δεν παρέχει πληροφορίες για το περιβάλλον, ακόμη και όταν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα (συνέβη με ένωση προσώπων στη Μεγαλόπολη), ενώ σε 45 χρόνια εκμετάλλευσης του λιγνίτη έχουν πραγματοποιηθεί μόνο δύο επιδημιολογικές μελέτες.

Η Επιτροπή έκρινε επίσης ότι υπάρχει παράβαση του άρθρου 3 παρ. 2 του Χάρτη, του δικαίωματος δηλαδή για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Το παραπάνω προκύπτει από τον ανεπαρκή, λόγω έλλειψης προσωπικού, έλεγχο των ορυχείων και των λατομείων, καθώς και από το γεγονός ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να παρέχει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων στα ορυχεία.

Ακόμη η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει παράβαση του άρθρου 2 παρ. 4, του δικαιώματος δηλαδή για δίκαιες συνθήκες εργασίας. Οι δίκαιες συνθήκες διασφαλίζονται όταν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες απολαμβάνουν είτε μείωση τη διάρκειας της εργασίας είτε συμπληρωματική άδεια με αποδοχές. Αυτό, ωστόσο, που διαπίστωσε η Επιτροπή είναι ότι το παραπάνω δεν τηρείται διότι το κράτος το άφησε να επιλυθεί στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων -κάτι που τελικά δεν συνέβη- και στη συνέχεια δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Το ΙΜΔΑ αναγνωρίζοντας τη σημασία του λιγνίτη και γενικότερα της λειτουργίας των εργοστασίων της ΔΕΗ τόσο για τη χώρα όσο και για τις τοπικές κοινωνίες της Πτολεμαϊδας και της Μεγαλόπολης ζητά από το κράτος τη λήψη σειράς μέτρων, όπως πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών, απομάκρυνση των παλαιών και ρυπογόνων τεχνολογιών, ενημέρωση των κατοίκων, χρηματοδότηση μελετών για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, επικύρωση του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

(σ.σ.: Ο κ. Στεφανής Νίκος μας έχει αποστείλει και την Περίληψη της Έκθεσης (Απόφασης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων προς την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά για λόγους οικονομίας χώρου δεν τη δημοσιεύουμε. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε δελτίο τύπου του Συνηγόρου του πολίτη σχετικά με το θέμα)


ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21 Ιουνίου 2007

Το Συμβούλιο της Ευρώπης παραπέμπει σε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το περιβάλλον Δημοσιεύθηκε πρόσφατα (7-6-07) η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (από 06/12/06 )κατόπιν προσφυγής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) κατά της Ελλάδας για τη ρύπανση από μονάδες της ΔΕΗ.

Εν όψει της προσφυγής, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε χορηγήσει στο ΙΜΔΑ στοιχεία της έρευνάς του και το από Ιουλίου 2005 πόρισμά του σχετικά με αναφορές για τη ρύπανση και το καθεστώς αδειοδότησης των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαΐδας.

Η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στηρίζεται στον αυξανόμενο δεσμό ανάμεσα στην προστασία της υγείας και την εγγύηση ενός υγιούς περιβάλλοντος και διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 11 του Κοινωνικού Χάρτη περί του δικαιώματος στην προστασία της υγείας, καθώς και των άρθρων 2 παρ. 4 και 3 παρ. 2, περί δίκαιων συνθηκών εργασίας και ασφαλών και υγιεινών συνθηκών εργασίας, αντίστοιχα. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το Ελληνικό Κράτος είναι υποχρεωμένο να ασκεί εποπτεία των εργασιών της ΔΕΗ όπως και κάθε οικονομικού φορέα ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του για τις δεσμεύσεις του Κοινωνικού Χάρτη και θεωρεί ότι η υποχρέωση πρόληψης των βλαβών από την ατμοσφαιρική ρύπανση παραβιάζεται ενόσω η ρύπανση συνεχίζεται και μάλιστα χειροτερεύει σταδιακά, στο μέτρο κατά το οποίο δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για τον τερματισμό της.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά τις διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη οι σταθμοί της Καρδιάς, του Αγ. Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας λειτουργούν βάσει ενιαίας προσωρινής άδειας λειτουργίας, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε με νόμο ως το 2008 δίχως την προηγούμενη έγκριση περιβαλλοντικών όρων και δεν θα πρέπει να θεωρείται αποδεκτή η ερμηνεία που δόθηκε από της ελληνικές αρχές στην καθιερωμένη διάκριση ανάμεσα στη διαδικασία παραχώρησης άδειας λειτουργίας και τη διαδικασία παραχώρησης περιβαλλοντικής άδειας, καθώς η ερμηνεία αυτή στερεί κάθε αξία από τη δεύτερη διαδικασία (παρ. 212 της απόφασης). Για το λόγο αυτό η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου των εκπομπών δεν ισοδυναμούν με προσαρμογή στις «βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές». Επίσης θεωρεί μη ικανοποιητική την τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού στο πλαίσιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και αναφέρει κάποια επιστημονικά στοιχεία για εμφάνιση ασθενειών σε περιοχές πλησίον της εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Η απόφαση της Επιτροπής δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της χώρας, ωστόσο, η Ελλάδα, ως συμβαλλόμενο μέρος του Κοινωνικού Χάρτη οφείλει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της απόφασης. Με την ευκαιρία αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει εκ νέου ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με την παράκαμψη των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ότι το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων δεν απαλλάσσει τις μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας από κάθε όριο εκπομπής ρύπων σε μια περιοχή, όπως ο Ν.Κοζάνης ή άλλες βεβαρυμένες περιοχές, ούτε από την υποχρέωση συνεχούς προσαρμογής τους στις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες (Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές).

Σχετικά με το θέμα: Πριν από λίγους μήνες, ο κατά τα άλλα συμπαθής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, είχε κάνει πομπώδεις δηλώσεις στα ΜΜΕ σχετικά με έναν ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικό σταθμό), νομίζω της Πτολεμαΐδας. Μεταξύ άλλων προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι ο συγκεκριμένος σταθμός προσέχει το Περιβάλλον και παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία του. Και σαν απόδειξη των λεγομένων του ανέφερε α) την μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την β) την λήψη πιστοποιητικού ISO 14001 για περιβαλλοντική διαχείριση. Το πρώτο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Είναι υποχρεωμένος ο ΑΗΣ να μετρά τις εκπομπές του. Και από την στιγμή που είναι ενταγμένος στο χρηματιστήριο εκπομπών, εάν εκπέμπει περισσότερο από αυτό που του αναλογεί, μπορεί να πληρώσει μια άλλη λιγότερο ρυπογόνο εταιρεία και να αγοράσει δικαιώματα εκπομπής. Δεύτερον, η λήψη ενός ISO 14001, δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο ΑΗΣ δεν ρυπαίνει. Σημαίνει ότι τηρεί κάποιες διαδικασίες, ότι παρακολουθεί τις εκπομπές του και ότι προσπαθεί σε βάθος χρόνου να βελτιωθεί. Δε σημαίνει ότι μηδενίζει τους ρύπους του. Ακούγοντας όμως κάποιος τις δηλώσεις αυτές και μην έχοντας (φυσιολογικά) την απαραίτητη γνώση, νομίζει ότι ο ΑΗΣ της Πτολεμαΐδας ρυπαίνει πλέον όπως ένα παρτέρι με λουλούδια.