28.9.07

Με υβριδικά αυτοκίνητα οι βουλευτές

Υβριδικά αυτοκίνητα θα χρησιμοποιεί κατά μείζονα λόγο η Βουλή (αυτοκίνητα βουλευτών και οχήματα για τις υπηρεσιακές ανάγκες) ως δείγμα συμμετοχής του Κοινοβουλίου στην πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, διευκρινίζοντας ότι η χρήση των υβριδικών αυτοκινήτων θα αρχίσει μετά τη λήξη των υφισταμένων συμβάσεων χρονομίσθωσης οχημάτων.

www.nafteboriki.gr

Σχόλιο: Σίγουρα πολύ θετική η κίνηση αυτή και ευελπιστώ να υλοποιηθεί. Δεν είναι τόσο σημαντική ως προς την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (~500 αυτοκίνητα) όσο ότι η κίνηση αυτή είναι σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες. Μένει να δούμε εάν οι εθνοπατέρες θα απαρνηθούν τις BMW και τις LEXUS και θα αρκεστούν σε ένα TOYOTA ή ένα HONDA

23.9.07

Περί της ασύμμετρης περιβαλλοντικής πραγματικότητας


Του Ματθαίου Σανταμούρη*

"Στο σχολείο έμαθα ότι το κλίμα της πατρίδας μου είναι εύκρατο. Εχει ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια χωρίς ακραία φαινόμενα. Θυμάμαι ότι ο δάσκαλος μας έκλεινε το μάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλοι οι ξένοι θα ήθελαν να ζουν σε ένα τόσο όμορφο και ισορροπημένο περιβάλλον. Εκείνος είχε δίκιο κι εμείς ήμαστε υπερήφανοι.

Αναρωτιέμαι τι λένε σήμερα οι δάσκαλοι στα παιδιά. Τους λένε άραγε ότι η θερμοκρασία στις πόλεις μας είναι πλέον έως και δέκα βαθμούς υψηλότερη; Οτι οι καύσωνες διαδέχονται ο ένας τον άλλο με πρωτόγνωρη συχνότητα; Οτι είναι πια αδύνατη η διαβίωση στα κτίριά μας χωρίς την υποστήριξη από κλιματιστικό μηχάνημα; Οτι οι συμπολίτες μας με χαμηλό εισόδημα ζουν σε κτίρια με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών; Οτι η ρύπανση στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους απειλεί σοβαρά την υγεία τους;

Αν τους τα λένε, τους εξηγούν τουλάχιστον ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς τους εξαφάνισαν το αστικό και περιαστικό πράσινο για να χτίσουν παντού; Οτι έκαψαν τα δάση της χώρας; Οτι δεν άφησαν καθόλου χώρο να κυκλοφορήσει ο αέρας; Οτι στράγγισαν όλες τις αστικές πηγές νερού; Οτι πλημμύρισαν τους χώρους με άσφαλτο και μπετόν ώστε να κυκλοφορούν τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων τους;

Αναρωτιέμαι ποια ελπίδα και ποια προοπτική προσφέρουμε στα παιδιά μας. Τους αναλύουμε το ρόλο της επιστήμης και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει; Τους εξηγούμε ότι η όλη κατάσταση είναι αναστρέψιμη εάν υιοθετηθούν σύγχρονα μέσα και τεχνολογίες; Τους δίνουμε παραδείγματα από πετυχημένες εφαρμογές; Τους ανοίγουμε τελικά ένα παράθυρο στο αύριο; Φοβάμαι πως όχι. Αυτά τα πράγματα είναι πάντα εκτός ύλης.

Κρίμα, γιατί υπάρχει τόση γνώση και τόση επιστημονική δεξιότητα σε αυτόν τον τόπο. Είναι λυπηρό ότι δεν τo αντιλαμβανόμαστε, ότι δεν νιώθουμε την αίσθηση της επιστημονικής υποστήριξης γύρω μας. Στην πραγματικότητα, η επιστημονική γνώση δεν επηρεάζει και δεν βελτιώνει το περιβάλλον στον τόπο μας, γιατί απλώς δεν της ζητείται να το κάνει εδώ. Το κάνει όμως αλλού. Εκεί που την εκτιμούν. Στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στο Τόκιο και αλλού. Είναι πραγματικά μελαγχολικό.

Αγανακτώ με την ασύμμετρη γενιά μου."

*Ο Ματθαίος Σανταμούρης είναι καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

www.kathimerini.gr

Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις για το περιβάλλον;


Μια... τρύπα στο νερό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Οι κυβερνήσεις μας μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως… καύσιμη ύλη και όχι ως εθνικό πλούτο. Ο,τι καταστροφικό αρχίζει η μια, φροντίζει να το ολοκληρώσει η επόμενη, αφού το καταγγείλει! Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύουν οι προτεραιότητες, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους δεκαετίες τώρα.

O πρωθυπουργός προκήρυξε τις φετινές εκλογές-εξπρές την ώρα που η πυρκαγιά στην Πεντέλη δεν είχε ακόμα σβήσει, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο καταστροφικό «τσουνάμι» πυρκαγιών που έπληττε τη χώρα. Έστελνε τότε ένα σαφέστατο μήνυμα για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο περιβάλλον. Παρόμοια... σιγή ιχθύος τήρησε και η αντιπολίτευση. Είκοσι μέρες μετά, κανείς δεν τολμά πια να αγνοήσει το πρόβλημα περιβάλλον.

Κι όμως, καθ' όλη τη διάρκεια του φετινού φλεγόμενου καλοκαιριού, που ήρθε στην επιφάνεια -με τον πιο δραματικό τρόπο- η περιβαλλοντική κρίση της χώρας μας, την ώρα που εκατομμύρια πολίτες συγκινούνταν από την καταστροφή των δασών, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ περίμεναν να τελειώσουν οι φωτιές για να κάνουν εκλογές... as usual.

Η ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή της Πελοποννήσου και της Εύβοιας τους υποχρέωσαν να ψελλίσουν ορισμένες μισές αλήθειες, αλλά δύσκολα μπορούν να κρύψουν ότι το περιβάλλον αποτελεί στην πολιτική τους ατζέντα υποβαθμισμένο θέμα, υποπαράγραφο κάτω από τα ογκώδη κεφάλαια των μεγάλων έργων και της βάρβαρης «ανάπτυξης». Και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, βλέπουν τόσα χρόνια τη Φύση και το περιβάλλον ως καύσιμη ύλη των επενδύσεων και της κερδοφορίας. Πρόκειται για μια προσέγγιση περιβαλλοντικά καταστροφική, κοινωνικά άδικη (καθώς υφαρπάζει δημόσιο πλούτο για ιδιωτικό πλουτισμό) και οικονομικά μυωπική (αφού σπαταλά στο σήμερα το μέλλον).

Δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο αναπτύχθηκε μεταπολεμικά η ελληνική οικονομία. Με τη βάρβαρη εκμετάλλευση του χώρου: τα αυθαίρετα, την αντιπαροχή, την τσιμεντοποίηση των παραλιών. Αλλά ώς πότε;

Κι όμως, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας εναλλάξ ρόλους ανάλογα με το αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, αντιγράφουν συστηματικά το πρόγραμμα και την πρακτική του άλλου. Ας δούμε ορισμένα κρίσιμα σημεία:

1. Δάση:

εμπόδιο στην «ανάπτυξη»

Τα δάση θεωρούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις μάλλον σαν εμπόδιο στην «ανάπτυξη», παρά σαν πνεύμονας ζωής και δημόσια περιουσία. Ετσι, η κυβέρνηση Καραμανλή έφερε στη Βουλή την πρόταση αναθεώρησης του Αρθρου 24 του Συντάγματος, με σαφέστατο σκοπό να περιορίσει τις δασικές εκτάσεις και να μειώσει την προστασία τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση καταψήφισε μεν την πρόταση, αλλά στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση (2000) είχε επιχειρήσει μία ανάλογης κατεύθυνσης παρέμβαση, η οποία τελικά μετριάστηκε ύστερα από τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η πρόθεση όμως του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε στο νόμο 3208/2003, με τον οποίο μειώνονται σημαντικά οι εκτάσεις που θεωρούνται δάση με προφανείς συνέπειες... Η Ν.Δ. είχε χαρακτηρίσει τότε το νόμο «δασοκτόνο». Αναλαμβάνοντας όμως τη διακυβέρνηση προσπάθησε να τον υλοποιήσει... Ευτυχώς, μέχρι στιγμής τη σταμάτησαν οι προσφυγές των δασολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Βαρύτατες ευθύνες βέβαια φέρουν από κοινού και τα δύο κόμματα διαχείρισης της εξουσίας για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη που στερείται εγκεκριμένων δασικών χαρτών και δασολογίου. Ακόμα και τα παχυλά κονδύλια που δόθηκαν για το Εθνικό Κτηματολόγιο «φαγώθηκαν» χωρίς αποτέλεσμα...

2. Κατεδάφιση αυθαιρέτων:

στις ελληνικές καλένδες

Διαχρονική και διακομματική είναι η ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα μέσα στα δάση και τις παραλίες. Αποκορύφωμα της ιλαροτραγωδίας, η τροπολογία που προώθησε τον Ιούνιο η κυβέρνηση και που ζητούσε την αναστολή κατεδάφισης κάθε αυθαιρέτου μέχρι να οριστικοποιηθούν οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι, όμως, δεν γίνονται με συνενοχή των δύο εταίρων της εξουσίας. Ύστερα από ένα κύμα αντιδράσεων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακαλέσει την (ν)τροπολογία. Παρ' όλα αυτά, παραμένει γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. έχουν προχωρήσει σε διαδοχικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα κάθε εκλογική χρονιά να έχουμε πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών. Οι προσδοκίες των καταπατητών μετατρέπονται σε ψήφους...

3. Ελεύθεροι χώροι:

είδος πολυτελείας

Αλλά και το αστικό πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι στις πόλεις αντιμετωπίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα σαν είδος πολυτελείας και όχι σαν ανάγκη επιβίωσης. Έτσι, η Αθήνα έμεινε με 2 τετραγωνικά μέτρα πράσινο ανά κάτοικο, πολύ λιγότερα από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που διαθέτουν 7, 8 ακόμα και 16 τ.μ. φυτεμένων χώρων για κάθε πολίτη. Η «κοσμογονία» των Ολυμπιακών Αγώνων όχι μόνο δεν αύξησε το πράσινο στην πόλη, αλλά, απεναντίας έφερε μόνιμες εγκαταστάσεις μέσα σε χώρους που προορίζονται (ακόμα;) για μητροπολιτικά πάρκα, όπως στου Γουδή, στο Ελληνικό ή στου Βεΐκου. Ολα αυτά έγιναν με δικομματική συναίνεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Ελληνικό, όπου η κυβέρνηση της Ν.Δ. προώθησε το «σχέδιο ανάπλασης» (που προβλέπει την τσιμεντοποίηση τουλάχιστον 1.000 στρεμμάτων) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

4. Ατμοσφαιρική ρύπανση:

χωρίς στρατηγική

Και για τα δύο κομματικά επιτελεία, το νέφος της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων παραμένει αόρατο, καθώς δεν υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που υποσκάπτει την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων. Η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς απ' ό,τι κινούνται τα λεωφορεία, ενώ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ανάσχεση της χρήσης Ι.Χ. και για την είσοδο καθαρότερων αυτοκινήτων.

5. Ανακύκλωση:

στα σκουπίδια

Στα σκουπίδια έχουν ρίξει όλες οι κυβερνήσεις την ουσιαστική διαχείριση των απορριμμάτων, την προσπάθεια μείωσης του όγκου τους κ.λπ. Η αθλιότητα της τεράστιας χωματερής στα Λιόσια παραμένει, ενώ και τα δύο κόμματα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια λύση για τα σκουπίδια της Αττικής. Όσο για τα προγράμματα ανακύκλωσης, αυτά παραμένουν ακόμα πιλοτικά, ενώ πολλές φορές τα υλικά που ρίχνουν οι πολίτες στους κάδους ανακύκλωσης στοιβάζονται μαζί με τα κοινά σκουπίδια...

6. Νερό:

στα... χαμένα χωρίς πρόγραμμα

Η σπατάλη νερού, κυρίως στην γεωργία, η οποία καταπίνει το 87% των υδάτων της χώρας μας, είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας που και τα δύο κόμματα υπηρέτησαν. Σήμερα, που φτάνει ολοφάνερα σε αδιέξοδο δεν προτείνουν καμιά εναλλακτική διέξοδο, αποδεχόμενοι απλώς τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Οσο μπορούν συνεχίζουν στην ίδια λογική, όπως δείχνει και η επιμονή τους στην τέλεση του φαραωνικού και καταστροφικού έργου της εκτροπής του Αχελώου.

7. Τουριστική ανάπτυξη:

τσιμέντο δίπλα στο τσιμέντο

Η τουριστική ανάπτυξη αντιμετωπίζεται και από τα δύο κόμματα ως η λύση στο οικονομικό πρόβλημα. Καθώς υιοθετείται όμως ένα μοντέλο μαζικού τουρισμού, με βαριές υποδομές και εκτεταμένη τσιμεντοποίηση στα πιο παρθένα σημεία της χώρας (βλ. και Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ) ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης καταστροφής και υποβάθμισης της Φύσης είναι άμεσος. Η κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει, όταν η διακυβέρνησή του έληξε με το «σκάνδαλο Πάχτα» στο Πόρτο Καρράς.

8. Φαινόμενο θερμοκηπίου:

απαντάμε καίγοντας... λιγνίτη

Την ώρα που ο πλανήτης ολόκληρος κρατάει την ανάσα του μπροστά στο φαινόμενο της θερμοκηπίου, η Ελλάδα έχει καταφέρει να υπερβεί ακόμα και την... αύξηση εκπομπών, που της παραχωρήθηκε (σαν αναπτυσσόμενη χώρα) στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2012, έχουμε πιάσει ήδη το στόχο και πάμε για 40% αύξηση! Απαιτούνται δραστικά μέτρα. Απεναντίας το Σχέδιο που υπέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ε.Ε. απορρίφθηκε ως ανεπαρκές. Η ΔΕΗ επιμένει στην καύση του εξαιρετικά ρυπογόνου λιγνίτη, ενώ οι ιδιώτες που μπαίνουν στην παραγωγή ενέργειας παίρνουν άδειες για καύση (του επίσης ρυπογόνου) άνθρακα! Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθυστέρησε δραματικά, ενώ σήμερα γίνεται πολλές φορές με έναν άτσαλο χωροταξικά τρόπο, με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των επενδυτών.

9. Ποτάμια:

αγωγοί λυμάτων

Όσο για τις βιομηχανίες, μεγάλο μέρος τους συνεχίζουν να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα (Ασωπός, Κηφισός, Κορωπί, Θριάσιο κ.λπ.). Πρόκειται για διαχρονικά εγκλήματα, αφού οι απαράδεκτες πρακτικές συνεχίζονται για δεκαετίες. Το 1977, δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που μετέτρεπε τον Ασωπό σε αγωγό λυμάτων και η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται για τριάντα χρόνια. Με την ίδια λογική τα νταμάρια λειτουργούσαν παράνομα για δεκαετίες. Δεν είδαμε, για παράδειγμα, κανέναν βουλευτή της Αττικής να διαμαρτύρεται γιατί δεν κλείνουν τα λατομεία Μαρκοπούλου παρά την απόφαση του ΣτΕ.

Ύστερα απ' όλα αυτά ίσως δεν θα έπρεπε να προξενεί εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν διαθέτει πολιτική περιβάλλοντος!

Υπουργοί περιβάλλοντος που... ξέχασαν το περιβάλλον


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ - Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - 2004 - σήμερα

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς έχει κρατήσει από το τίτλο του υπουργείου του μόνο τα «δημόσια έργα», αφήνοντας το περιβάλλον στα αζήτητα και υποτάσσοντας και τη χωροταξία στο «ρίαλ εστέιτ» και την άγρια οικονομική ανάπτυξη, όπως έδειξε και το σχέδιο Χωροταξικού για τον Τουρισμό που παρουσίασε. Η επιμονή του στην καταστροφική εκτροπή του Αχελώου είναι παροιμιώδης, ενώ οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών βρίσκονται στον αέρα, χωρίς στελέχη και χρήματα. Θετικό σημείο η προώθηση του εργοστάσιου επεξεργασίας στην Ψυττάλεια.

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - 2001 -2004

Η κ. Βάσω Παπανδρέου διετέλεσε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά την κρίσιμη περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν το περιβάλλον και οι ελεύθεροι χώροι δέχθηκαν πολλά πλήγματα. Με πραξικοπηματικό ΠΔ άλλαξε τους συντελεστές δόμησης για να κτιστούν ολυμπιακά μεγαθήρια, όπως στο Μαρούσι. Στο Γουδί και στο Άλσος Βεΐκου κτίστηκαν τεράστια στάδια, αντί για λυόμενες εγκαταστάσεις. Τον Ιανουάριο 2004 ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη να πολεοδομηθούν 1.000 στρέμματα του «μητροπολιτικού πάρκου» του Ελληνικού.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ - Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - 1993 -2001

Ο κ. Κώστας Λαλιώτης έμεινε στην ιστορία ως ο υπουργός των «μεγάλων έργων», τα οποία όμως ελάχιστη σχέση είχαν με το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αεροδρόμιο στα Σπάτα, που σηματοδότησε μια ολόκληρη επέκταση της Αθήνας στα Μεσόγεια χωρίς σχέδιο και υποδομές. Το 1998 μεγάλες εκτάσεις της Πεντέλης εντάχθηκαν στο Σχέδιο Πόλης. Ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας δεν ολοκληρώθηκε μέχρι την τελική φάση επεξεργασίας, με αποτέλεσμα μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Οσο για την ανακύκλωση; Αγνωστη λέξη για το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Αριστερά: ναι μεν, αλλά...

Και τα κόμματα της Αριστεράς; Πολλά από τα αιτήματα του οικολογικού κινήματος περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά τους ή υποστηρίχθηκαν στη Βουλή. Συμμετείχαν ή υποστήριξαν κινητοποιήσεις και συλλογικές δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν πείσει ότι διαθέτουν ένα συνεκτικό πρόγραμμα για ένα διαφορετικό ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον και τη Φύση. Μερικές φορές μάλιστα, δείχνουν δέσμια της παλιάς λογικής της ανάπτυξης «προς όφελος του λαού» (και σε βάρος της Φύσης), η οποία εκτός των άλλων χρεοκόπησε στις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ετσι, για παράδειγμα, το ΚΚΕ υποστηρίζει την εκτροπή του Αχελώου και τη χρήση του λιγνίτη. Ο Συνασπισμός, από την άλλη, παίρνει σωστές θέσεις στο Κοινοβούλιο στα κεντρικά ζητήματα (Αχελώος, δάση, αυθαίρετα, χρήσεις γης, ελεύθεροι χώροι). Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το περιβάλλον. Συχνά συνθηματολογεί και γενικολογεί, με αποτέλεσμα το οικολογικό λάβαρο που σηκώνει, ιδιαίτερα πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, να μοιάζει με σημαία ευκαιρίας. Ισως γιατί τις περισσότερες φορές οι προσεγγίσεις του σε ένα κατ' εξοχήν πολιτικό θέμα παίρνουν χαρακτήρα ηθικό, συναισθηματικό ή αισθητικό.

Στις εκλογές συμμετέχουν και συλλογικότητες της πολιτικής οικολογίας, όπως για παράδειγμα οι Οικολόγοι Πράσινοι που κατεβαίνουν αυτόνομα. Οικολογικές κινήσεις συνεργάζονται με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι οικολογικές πολιτικές οργανώσεις έχουν τα ζητήματα του περιβάλλοντος στην πρώτη γραμμή, αλλά μένει να αποδειχθεί και η δική τους ικανότητά να τα εντάξουν σε ένα συνολικό πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα, καθώς και να αποκτήσουν μια σχετική ευρεία κοινωνική βάση στήριξης.

"Οίκο" Καθημερινής

Μαζικός θάνατος πουλιών στη λίμνη Κορώνεια


www. kathimerini.gr

Διακόσια πουλιά, κυρίως φλαμίγκος και αβοκέτες, βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη Κορώνεια. Ο θάνατός τους αποδίδεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση υπαρχόντων τοξικών ουσιών που προκλήθηκε λόγω της μείωσης του νερού.

Η μείωση της στάθμης του νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν αύξηση της πυκνότητας των επιβλαβών ουσιών που υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο νερό και προσλαμβάνουν τα πουλιά μέσω της τροφής τους, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Τρευλόπουλος.

Ήδη από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν στο εργαστήριο βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρέθηκαν κυανοβακτηρίδια, ενώ ο κ. Τρευλόπουλος εκτιμά ότι τα πουλιά έχουν μολυνθεί και από κλωστηρίδια αλλαντίασης (όπως είχε συμβεί το 2004), κάτι το οποίο όμως, δεν μπορεί να αποδειχθεί αν δεν ληφθεί ορός αίματος από ζωντανά πουλιά.

Αποκλείεται πάντως ως αίτιο θανάτου ο ιός της γρίπης των πτηνών, τουλάχιστον από τα όσα έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις (PCR), ενώ αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα από τις ιολογικές εξετάσεις.

Ο μαζικός θάνατος των πτηνών δεν εξέπληξε τους ειδικούς, που όπως λένε ήταν κάτι αναμενόμενο. «Η κατάσταση της λίμνης είναι τραγική και έχει φτάσει στα όρια ερημοποίησης», παρατηρεί ο κ. Τρευλόπουλος και προσθέτει: «Μαζικούς θανάτους πουλιών είχαμε και σε προηγούμενες χρονιές και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο».

Για το θέμα που έχει προκύψει συνεδριάζει αύριο στις 12 το μεσημέρι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το Συντονιστικό Όργανο για την αντιμετώπιση οικολογικών κρίσεων στη λίμνη Κορώνεια, υπό την προεδρία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης- Μακεδονικών Τεμπών, Σάββα Αναστασιάδη.


www.enet.gr

Ούτε ένα ευρώ δεν απορρόφησαν!

Ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι ύψους 20.182.500 ευρώ, που διέθετε το Ταμείο Συνοχής για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης λίμνης Κορώνειας, δεν απορροφήθηκε, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Χούμπνερ.

Αντί για μέτρα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έβγαζε κορόνες βλέποντας την Κορώνεια να πεθαίνει...

Τα κροκοδείλια δάκρυα του νομάρχη Θεσσαλονίκης και τα παράπονα για δήθεν έλλειψη χρημάτων φαίνεται δεν έπεισαν και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, παρήγγειλε χθες τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε πταισματοδίκη.

Εκτός από τον κ. νομάρχη εξηγήσεις καλούνται να δώσουν ο υπεύθυνος του φορέα διαχείρισης Σάββας Αναστασιάδης και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως μας ενημερώνει ο συνάδελφος Νίκος Φωτόπουλος.

Το θέμα της λίμνης Κορώνειας, στην οποία έχουν παρατηρηθεί μαζικοί θάνατοι πουλιών (2004) όπως αγριόπαπιες. αργυροπελεκάνοι, καλαμοκανάδες , και φέτος σε μικρότερη κλίμακα, έφερε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η επιτροπή κίνησε το 2004 διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για «την έλλειψη κατάλληλου καθεστώτος προστασίας της λίμνης, την οποία και τερμάτισε το 2006, θεωρώντας ότι ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα».

Δυστυχώς αλλά στην Εσπερία η οικολογία δεν είναι παρά μία καραμέλα στα χείλη των ιθυνόντων, στους οποίους περισσεύει η αναλγησία. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος μετά τους νέους μαζικούς θανάτους πουλιών η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ζητεί -το θεωρεί επιβεβλημένο- την απαγόρευση του κυνηγιού των υδρόβιων πουλιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού για την ανάκαμψη των θηρεύσιμων ειδών (αγριόπαπιες κ.ά.) οι πληθυσμοί των οποίων έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω του βοτουλισμού (βοτουλισμός ή αλλαντίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στην τοξίνη του βακτηριδίου Clostridium botulinum, προσβάλλει δε πολλά είδη ζώων και τον άνθρωπο. Δεν αποκλείεται να οφείλεται σε τοξικά κυανοβακτήρια).

Τα λογής τοξικά απόβλητα που οι γύρω βιομηχανίες-βιοτεχνίες ρίχνουν εδώ και χρόνια αλόγιστα στη «λίμνη» μαζί με τις εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις έφεραν την Κορώνεια σ' αυτή την κατάσταση.

Μία κατάσταση για την οποία ο κ. Ψωμιάδης έπρεπε να πάρει πάνω του και όχι να αποδίδει ευθύνες για τη μη απορρόφηση κονδυλίων στις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Πού είναι ο τσαμπουκάς σας απέναντι στις παρανομίες αυτές κύριε νομάρχα;

Όσο για τον επικεφαλής του φορέα διαχείρισης του ανύπαρκτου «εθνικού πάρκου Κορώνειας - Βόλβης - Μακεδονικών Τεμπών» ότι «τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη» για την αποκατάσταση της λίμνης, τι να πει κανείς παρά αλίμονό μας.


21.9.07

"Ιερή" οικοδομή στην καρδιά του δάσους (η συνέχεια)


Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν για το «τσιμέντο» στο μοναστήρι

(βλέπε παλαιότερη ανάρτηση)

Εντείνουν τις προσπάθειές τους οι κάτοικοι της Καισαριανής προκειμένου να αποτραπεί η οικοδόμηση του περίβολου της μονής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Η κινητοποίηση των κατοίκων της Καισαριανής ματαίωσε χθες τη δημοπράτηση του έργου που θέλει η μητρόπολη

Χθες περισσότεροι από διακόσιοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ανώνυμης Εταιρείας της Εκκλησίας (στην οδό Μπενιζέλου, πλατεία Μητροπόλεως) και κατάφεραν να ματαιώσουν τη δημοπράτηση του έργου που προβλέπει ανέγερση κτίσματος 800 τ.μ. στη μονή.

Οι συγκεντρωμένοι, λίγο μετά τις 9 το πρωί, έκλεισαν την είσοδο και εμπόδισαν τους εργολάβους που θα συμμετείχαν στη διαδικασία να εισέλθουν στο κτίριο, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που είχαν στη διάθεσή τους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ματαιωθεί για ακόμη μία φορά (έχει προηγηθεί άλλη μία προ μηνών) η δημοπράτηση του έργου που διαχειρίζεται η Ανώνυμη Εταιρεία της Εκκλησίας.

Ωστόσο το ζητούμενο είναι, όπως λένε οι κάτοικοι, να επιτευχθεί η οριστική ματαίωση του έργου, αφού η τσιμεντοποίηση θα ήταν καταδικαστική για την περιοχή.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της Καισαριανής Σπύρο Τζόκα, η μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού σχεδιάζει τη δημιουργία κτίσματος δίπλα από τη μονή, το οποίο θα έχει έκταση 800 τ.μ. και θα περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες, θέσεις πάρκινγκ κ.λπ.

«Λέμε όχι στο τσιμέντο. Ο Υμηττός, το δάσος και τα μνημεία του αποτελούν ενότητα αναπόσπαστη, πολύτιμη, ιερή και αναντικατάστατη για την κοινωνία μας. Το μέγιστο κοινωφελές έργο που μας παρέχει η φύση. Χρέος μας είναι», τονίζει ο κ. Τζόκας, «να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές αυτή τη σημαντική κληρονομιά. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποθηκεύσουμε με πράξεις ή παραλείψεις το μέλλον των παιδιών μας».

Όπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Καισαριανής αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα τη ματαίωση του έργου, ενώ θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανακήρυξη του περιβάλλοντος χώρου της μονής σε αισθητικό δάσος.

Αύριο στις 10 το πρωί οι κάτοικοι θα προχωρήσουν στην κατάληψη του χώρου της μονής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου προκειμένου να προβούν σε δενδροφυτεύσεις και να συνεισφέρουν στην πράσινη αναβάθμισή του.

Σχόλιο: Παρεμπιπτόντως η εκκλησία έδωσε το ιλιγγιώδες ποσό των 500000 € για τους πυροπαθείς την στιγμή που ιδιώτες δίναν 10 και πλέον εκατομμύρια (ανεξάρτητα ποιοι ήταν αυτοί και πόσο αγαθές ήταν οι προθέσεις τους)

13.9.07

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα της Greenpeace

Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρως τω Καίσαρι πρέπει να πούμε ότι στα ερωτήματα που είχε θέσει η Greenpeace (βλέπε παρακάτω), απάντησαν τελικά τρία κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαντήσεις που έδωσαν ακολουθούν (κάντε κλικ στην φωτογραφία):

Οι απαντήσεις στα πρώτα 6 ερωτήματα:


και στα επόμενα 4:


10.9.07

Υπεράκτια αιολικά πάρκα κατασκευάζει η Ολλανδία


Με την ελεύθερη γη να σπανίζει στην πυκνοκατοικημένη Ολλανδία, ο μόνος χώρος που κρίνεται κατάλληλος για ανεμογεννήτριες είναι η ανοιχτή θάλασσα. Έξω από τις ακτές της χώρας στη Βόρεια Θάλασσα ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου από μια σειρά γιγάντιων αιολικών πάρκων.

Οι Ολλανδοί, που γενικά δεν συμπαθούν τη θέα των τουρμπίνων, μόλις που θα μπορούν να διακρίνουν τις 60 ανεμογεννήτριες του πάρκου Q7, περίπου 20 χλμ από τις ακτές.

Το έργο των 383 εκατ. ευρώ «θα παρέχει ηλεκτρισμό αρκετό για 125.000 νοικοκυριά», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των κατασκευαστικών εταιρειών Econcern και Eneco Energie, που ελπίζουν να κατασκευάσουν ακόμα πέντε με δέκα τέτοια πάρκα τα επόμενα χρόνια.

Παρόμοια έργα υλοποιούνται στη Βρετανία.

Το ευτύχημα για τους μηχανικούς είναι ότι τα νερά έξω από την Ολλανδία είναι ρηχά και ο βυθός αμμώδης, οπότε η θεμελίωση των πυλώνων σε βάθος 30 μέτρων δεν συναντά μεγάλα εμπόδια.

Οι τεχνικες δυσκολίες είναι παρόλα αυτά πολλές, καθώς οι διαστάσεις του έργου είναι πραγματικά τεράστιες. Κάθε πτερύγιο των τουρμπίνων έχει μήκος 40 μέτρα και τοποθετείται στην κορυφή ενός πυλώνα σχεδόν 100 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό ύψος είναι περίπου 140 μέτρα, όσο ενός ουρανοξύστη.

Όταν τα πτερύγια αρχίσουν να γυρίζουν το 2008, θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 225.000 τόνους το χρόνο, βοηθώντας την Ολλανδία να αυξήσει στο 20% το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020.

Σχόλιο: Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας προσπαθούν να "πιάσουν" το 20% που έχει θεσπίσει η ΕΕ, στο Ελλαδιστάν σχεδιάζουμε την χωροθέτηση νέων θερμο-ηλεκτρικών μονάδων (ακόμα και λιγνιτικών), ενώ τα τοπικά συμφέροντα πολλών περιοχών εναντιώνονται στην χρήση των ΑΠΕ.

9.9.07

10 ξεκάθαρα ερωτήματα για τα κόμματα


H Greenpeace, λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες σαφέστατα συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές, και ενόψει των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, απευθύνει στα κόμματα 10 ερωτήσεις. Τα κόμματα καλούνται να απαντήσουν "Ναι" ή "Όχι" σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Το 2007, η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης βίωσαν μία πικρή γεύση του μέλλοντος που έρχεται, με ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και την υπενθύμιση ότι το κλίμα της Γης έχει πλέον αποσταθεροποιηθεί επικίνδυνα. Μία από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των άγριων πυρκαγιών, κάτι που βιώσαμε πρόσφατα με τον τραγικότερο τρόπο.
  • Επειδή η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό θέμα και το σοβαρότερο περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.
  • Επειδή η αλλαγή του κλίματος οφείλεται πρωτίστως στην καύση των ορυκτών καυσίμων.
  • Επειδή η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σχετίζεται με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και τους στόχους που θέτουμε ως χώρα.
  • Επειδή η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.
  • Επειδή η ενεργειακή ένταση και η ενεργειακή αποδοτικότητα της Ελλάδας είναι από τις χειρότερες στην ΕΕ.
  • Επειδή οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς,
η Greenpeace απευθύνεται στα κόμματα για τη στάση που προτίθενται να κρατήσουν στα θέματα εκείνα που άπτονται των κλιματικών αλλαγών και του μακροχρόνιου σχεδιασμού της χώρας.

1. Η επιστημονική κοινότητα προτείνει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60-80% ως το 2050 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές. Συμφωνείτε με την κατοχύρωση του στόχου αυτού ως εθνικού στόχου με παράλληλη θέσπιση ενδιάμεσων στόχων ανά δεκαετία;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

2. Αρκετές χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί για αποδέσμευση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα μέσα στις ερχόμενες δύο δεκαετίες (π.χ. η Γερμανία θα κλείσει όλα τα ανθρακωρυχεία ως το 2018, η Βρετανία τους ανθρακικούς σταθμούς ως το 2016, η Σουηδία σκοπεύει να αποδεσμευτεί από το πετρέλαιο ως το 2020, κ.λπ). Συμφωνείτε με την θέσπιση ενός αντίστοιχου στόχου για την Ελλάδα; Πιο συγκεκριμένα, συμφωνείτε με τη σταδιακή απαγκίστρωση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο μέσα στα επόμενα 20-25 χρόνια;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

3. Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση, προβλέπει, για πρώτη φορά την εισαγωγή του ρυπογόνου λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και ήδη έχουν προταθεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ και επιχειρηματικούς ομίλους με συνολική ισχύ 1.600 μεγαβάτ. Συμφωνείτε να αποκλειστεί μια τέτοια προοπτική, η ένταξη δηλαδή του εισαγόμενου και ρυπογόνου λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα στο επίπεδο του 20% ως το 2020. Συμφωνείτε με τη θέσπιση των παραπάνω στόχων ως ελάχιστων εθνικών στόχων για τα επόμενα χρόνια;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

5. Η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων σε νέα κτίρια είναι πλέον υποχρεωτική σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Συμφωνείτε με τη θέσπιση ενός αντίστοιχου μέτρου και στην Ελλάδα;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

6. Η εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου είναι υποχρεωτική για τους φορείς του δημοσίου τομέα εκεί που υπάρχει δίκτυο. Κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Συμφωνείτε να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα κτίρια του δημοσίου;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

7. Για να προωθήσουν τις τεχνολογίες ΑΠΕ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τις τεχνολογίες αυτές, πράγμα που δεν ισχύει στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των αλλαγών που επίκεινται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ευρωπαίους ηγέτες (βλέπε π.χ. Σαρκοζί, Μπράουν) η μείωση του ΦΠΑ για τις πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες. Συμφωνείτε με την προοπτική αυτή;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

8. Η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης και ΑΠΕ (ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα) θα απαιτήσει την παροχή κινήτρων προς τους πολίτες και άρα σημαντικούς πόρους. Μία πιθανή πηγή αυτών των πόρων είναι η φορολόγηση της ενέργειας και συγκεκριμένα η επιβολή ενός ενεργειακού φόρου στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα (όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο). Συμφωνείτε με την επιβολή ενός τέτοιου στοχευμένου ενεργειακού φόρου;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

10. Η τρέχουσα δημοσιονομική και φορολογική πολιτική επιβαρύνει και τιμωρεί την ανθρώπινη προσπάθεια, ενώ την ίδια στιγμή επιβραβεύει και ενθαρρύνει τη σπατάλη των φυσικών πόρων. Τα φορολογικά βάρη πέφτουν κυρίως στην εργασία και μόνο κατά πολύ μικρό ποσοστό στη χρήση φυσικών πόρων. Κατά καιρούς έχει προταθεί μια οικολογική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, ενώ θα είναι φορολογικά ουδέτερη, θα ελαφρύνει το κόστος της εργασίας (βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) και θα επιβαρύνει παράλληλα τη χρήση φυσικών πόρων (μέσω περιβαλλοντικών φόρων) ώστε να περιοριστεί η σπατάλη και να προστατευτεί το περιβάλλον. Συμφωνείτε με μία τέτοια φορολογική μεταρρύθμιση;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ

10. Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να δείχνει τίμια, δεσμεύεστε να προχωρήσετε άμεσα σε μέτρα εξοικονόμησης και στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στις κτιριακές εγκαταστάσεις του κόμματός σας;
* ΝΑΙ * ΟΧΙ


Σε περίπτωση που η απάντηση είναι όχι, θα χαρούμε να μάθουμε τους λόγους σε αναλυτικότερο κείμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο διάλογος για τα θέματα αυτά θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα, αφού δεν μπορούμε πλέον να αποφεύγουμε να θέσουμε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.

Σχόλιο: Είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα ερωτήματα αυτά θα παραμείνουν αναπάντητα, τουλάχιστον από τα δύο κόμματα εξουσίας. Στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων υπάρχουν αναφορές σε πολλά από τα υποβληθέντα ερωτήματα, πλην όμως είναι επιδερμικές ενώ απουσιάζουν οι πραγματικές δεσμεύσεις. Και αυτό συμβαίνει για όλα τα περιβαλλοντικά θέματα που "καταπιάνονται". Αόριστα και γενικόλογα "θα" μαζί με βαρύγδουπες και δυσνόητες φράσεις [Η "βιώσιμη ανάπτυξη" φιγουράρει ψηλά σε κάθε πρόγραμμα... Αλήθεια, τους υμέτερους επιχειρηματίες τους ρωτήσατε ρε παιδιά;] αλεσμένες μαζί με ευχολόγια, αποτελούν τα περιβαλλοντικά προγράμματα των κομμάτων που ζητούν την ψήφο μας.