20.10.07

29 Φιλμάκια από το YouTube για το Περιβάλλον (Blog Action Day)

Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο έχει μεταφερθεί αυτούσιο από το blog βορείως της αφρικής

1 - Superheroes

Xαμήλωσε το διακόπτη
Σβήσε
Ανακύκλωσε
Περπάτα.


Αυτή η λίστα από απλές ενέργειες που μπορούμε όλοι να κάνουμε εύκολα βρίσκετε στο φιλμάκι που ακολουθεί.



Mία συλλογή από λίστες με απλές και πρακτικές λύσεις βρίσκονται στο μπλογκ
ΔE MΑΣΑME ΡE.


Κάποιες εντελώς απλές. Κάποιες πρωτότυπες. Θέλει και μία προσπάθεια για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα, αλλά στη πορεία έχει και μία πλάκα.

Απολαύστε τα φιλμάκια. Μερικά είναι διασκεδαστικά. Όλα ενημερωτικά. Kαι κάποια τρομακτικά. Αλλά δεν είναι για γέλια. Τα πράγματα είναι σοβαρά, βορείως της Αφρικής και σε όλο τον κόσμο.

2 - Διαφημιστικό των Blue Man Group για το περιβάλλον.



3 -Eξωγήινοι και το μέλλον το πλανήτη (καταπληκτικό διαφημιστικό)




4 - H υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αφορά εμάς (διαφημιστικό)



5 - Ανακύκλωση. Ποτέ δεν είναι νωρίς



6 - Τικ-τικ-τικ , είναι η ώρα (διαφημιστικό)



7 - 200.000 Mαύρα Mπαλόνια (διαφημιστικό)



8 - Mη κάνεις σα να μη τρέχει τίποτα (διαφημιστικό)



9 - Καταπληκτικό Διαφημιστικό της ταινίας του Al Gore με το cartoon Futurama



10 - Απόσπασμα από το "Incovenient Truth" με cartoon από Simpsons



11 - O πλανήτης αναπνέει - Greenpeace



12 - Ο Αγ. Βασίλης και η κλιματική αλλαγή



13 - Διαφημιστικό Climate change



14 - Φάλαινες – Anthony Hopkins, Greenpeace



15 - Περιβαντολογικά καταστροφικό ψάρεμα – South Park – Greenpeace Video



16 - Kαι τώρα ας μιλήσουμε για SEX και σπέρμα!



17 - My Way? – Greenpeace



18 - Mήπως είναι ώρα για ένα υβριδικό αμάξι;



19 - Φιλανδική διαφήμιση που μιλάει σε όλους



20 - Δείτε τη ταινία του Al Gore "An Incovenient Truth" (Movie Trailer)



21 - Global Climate Change – ABC – Part 1



22 - Global Climate Change – ABC – Part 2



23 - Πριν ζητήσω από το κράτος τι θα κάνω εγώ;



24 - Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις μία λάμπα;



25- Bενετία –Περιβαντολογική Πολιτική στη Πράξη



26 - Kάνε τη ζωή ποδήλατο – Eυρωπαϊκή Ένωση



27 - Greenpeace – Καμπάνιες για ένα καλύτερο κόσμο



28 - Stop Forest Crime



29 - Eντάξει, και ένα τελευταίο …

9 στις 1 υποψήφιες στα καλλιστεία μιλάνε για την υπερθέρμανση του πλανήτη!!!












9.10.07

Blog Action Day



Στις 15 Οκτωβρίου bloggers από όλο το web ενώνονται για να θέσουν τις απόψεις τους γύρω από ένα κοινά σημαντικό θέμα. Αυτή τη φορά το "καυτό" θέμα είναι το περιβάλλον. Κάθε blogger θα ποστάρει τις απόψεις του για το περιβάλλον όπως νομίζει εκείνος ότι σχετίζεται με το θέμα του blog του. Στόχος μας είναι να παρακινηθούν να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.
Αναζητάμε bloggers από όλες τις εθνικότητες και τα ενδιαφέροντα για να συμμετέχουν. Να τι πρέπει να κάνεις: Δημοσίευση στις 15 Οκτωβρίου Δημοσιεύστε στα blog σας ένα post σχετικά με ένα θέμα της επιλογής σας που αφορά στον περιβάλλον.
Για παράδειγμα σε ένα blog που αφορά στην οικονομία μπορεί να δημοσιευτεί ως θέμα η εξοικονόμηση χρημάτων με τη υιοθέτηση φιλικών, προς το περιβάλλον, πρακτικών στα νοικοκυριά. Με τον ίδιο τρόπο ένα blog που αφορά στην πολιτική μπορεί να περιλαμβάνει ως θέμα τη βαρύτητα που έχει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στην πολιτική ζωή. Τα posts δεν χρειάζεται να ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, απλά να σχετίζονται με το περιβάλλον με οποιοδήποτε τρόπο ταιριάζει καλύτερα στο blogger και στους αναγνώστες του blog. Σκοπός μας είναι να οδηγηθεί το θέμα του περιβάλλοντος στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να εκφραστούν συγκεκριμένες απόψεις. Επομένως, ποστάρετε με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και στους αναγνώστες του blog σας, απλά συσχετίστε το post σας με το περιβάλλον και βεβαιωθείτε ότι θα ανέβει στις 15 Οκτωβρίου. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε: Μπορείτε να συμμετέχετε στην Blog Action Day σηκώνοντας ένα banner στο site σας (http://blogactionday.org/promote) ή προσφέροντας τα ημερήσια κέρδη του blog σας σε ένα φορέα ενίσχυσης της προστασίας του περιβάλλοντος της επιλογής σας.

8.10.07

Ομερτά για τα ονόματα


Ένα παράξενο δίχτυ προστασίας μοιάζει να καλύπτει όσους ευθύνονται για τα δηλητήρια που γεμίζουν τα υπόγεια νερά κάτω από τη λεκάνη του Ασωπού. Σαν να μην κατοικούν και εργάζονται εδώ 200.000 άνθρωποι. Σαν να μην παράγονται εδώ γεωργικά προϊόντα που καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Σαν να μην περνούν από εδώ δίπλα τα νερά που υδρεύουν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στο συγκρότημα της πρωτεύουσας.

Οι απαντήσεις των επιστημόνων, σαφείς και ασαφείς, σκοτεινιάζουν ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα στην κοιλάδα του Ασωπού. Στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε στους δημάρχους και νομάρχες της περιοχής, προφανώς για να δείξει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά θα ληφθούν μέτρα, ότι βρήκε οκτώ (8) αγωγούς που έχυναν απόβλητα στον Ασωπό. Είπε και το πιο εντυπωσιακό: ότι σε ένα εργοστάσιο βρέθηκε πως χύνονταν απόβλητα μέσα από μια παλιά γεώτρηση κατ' ευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ρωτήσαμε μερικούς από τους δημάρχους που είδαμε στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου (Ωρωπού, Σχηματαρίου, Οινοφύτων) αλλά δεν ήξεραν ποιες βιομηχανίες αφορούν. Στην ημερίδα του Ωρωπού, ρωτήσαμε για το ίδιο θέμα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Βαγγέλη Μπαλτά, αλλά και τον επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Ι. Δερμιτζάκη. Αρνήθηκαν να μας πουν ονόματα και διευθύνσεις. «Είναι διαδικασία ανακριτική... Δεν μπορούμε να δώσουμε στοιχεία... Θα κληθούν πρώτα σε απολογία... Δεν έχουμε ταυτοποιήσει αγωγούς με εργοστάσια». Επέμεναν μόνο ότι όταν έρθει η ώρα θα πέσουν μεγάλα πρόστιμα.

Ποιοι είναι;

Όταν πάντως στον Ωρωπό ήρθε κάποτε η ώρα να υποβληθούν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους, ο γ.γ. του υπουργείου είχε αποχωρήσει. Και έμεινε να δώσει απαντήσεις ο Θανάσης Κατσιγιάννης, βουλευτής της Ν.Δ. έως πρότινος που δεν κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές. Γιος του Χρ. Κατσιγιάννη, βουλευτή της περιοχής επί χρόνια και υφυπουργού Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Θ. Κατσιγιάννης αποκάλυψε ότι στη διετία 2004-2006 είχαν γίνει άλλες 20 αυτοψίες σε εργοστάσια της περιοχής και ότι επίκειται η επιβολή προστίμων. Οταν τον ρωτήσαμε πότε θα συμβεί αυτό και ποιες βιομηχανικές μονάδες αφορούν, αρνήθηκε να μας δώσει στοιχεία δεσμευόμενος απέναντι στους αρμοδίους.

Συμπέρασμα: Σε τρία χρόνια εντοπίζονται περίπου τριάντα παραβάσεις και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος τις διέπραξε. Για έναν χώρο στον οποίο λειτουργούν τριακόσια μεγάλα εργοστάσια, τα νούμερα δεν εντυπωσιάζουν. Εντυπωσιάζει όμως έως ανατριχίλας ότι εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες άνθρωποι εκτίθενται σε δηλητήρια, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, όπως λένε οι επιστήμονες. Πότε επιτέλους θα ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους;

www.enet.gr

Σχόλιο: Δείτε προηγούμενη δημοσίευση. Να θυμίσουμε επίσης ότι μέσα στις "υποψήφιες" ρυπογόνες εγκαταστάσεις, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε εάν είναι μία απο αυτές, είναι και οι παρακάτω επιχειρήσεις: «General Mills S.A.» (προϊόντα ζύμης), «Κρεντίν Ελλάς Α.Ε.» (πρώτες ύλες αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής), «ΒΙC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε.», «Μ.Ι. Μαΐλλης ΑΕΒΕ», «Αφοι Λειβαδίτη ΑΒΕΕ», «Αφοι Σταυρινού Ανώνυμος Βιοτεχνική Εταιρεία Επεξεργασίας Υφασμάτων», «Χρωμοχημική ΑΒΕΕ», «Β.Α. Αρσενίδης ΑΕΒΕ», «ΕΛΦΙΝΚΟ Α.Ε.», «Κοσμάς Θώμογλου ΑΒΕΕ», «ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ» (ήδη «FANCO S.A.»), «Γ. Πολυχρόνου ΑΕΒΕ» και φυσικά η «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.».

1.10.07

Η λύση για την Ζαχάρω

αλιεύθηκε απο εδω

Πρόστιμο 1.000.000 € στη ΔΕΗ


Του Νίκου Στεφανή

Ανακοινώσεις Ιδρύματος Μαραγγοπούλου

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΗ 1.000.000 ευρώ για τους εξής λόγους: 1. υπέρβαση των επιτρεπομένων ορίων ρύπων, 2. ελλιπή χρήση των τεχνολογιών απορρύπανσης, 3. παράλειψη επαρκούς ελέγχου και μετρήσεων των ρύπων. Αυτές οι παραβάσεις αλλοίωσαν τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, με αποτελέσματα σοβαρά σε βάρος της υγείας των κατοίκων των περιοχών Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης.

Η ικανοποίησή μας οφείλεται στο ότι και οι τρεις παραπάνω παραβάσεις και οι πολύ βλαβερές επιπτώσεις τους στην υγεία των γειτονικών πληθυσμών αποτελούσαν επιχειρήματα της υπ' αριθ. 30/2005 συλλογικής προσφυγής μας κατά του Ελληνικού Κράτους που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σ' αυτούς τους ισχυρισμούς μας σθεναρά αντέδρασε κατά την εξέλιξη της διαδικασίας το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Σήμερα όμως ευθυγραμμίζεται με αυτούς, όπως τους υιοθέτησε η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης με την απόφαση-έκθεσή της, της 6ης Δεκεμβρίου 2006 (η οποία διαβιβάστηκε στην Επιτροπή των Υπουργών την 6η Φεβρουαρίου 2007).

Βέβαια, η αποδοχή από τον Υπουργό των θέσεων της απόφασης του Ευρωπαϊκού οργάνου - έστω και εκ των υστέρων - είναι καλή στάση.

Όμως τόσο η απόφαση της Επιτροπής όσο και η προσφυγή μας απέβλεπαν στην ουσιαστική προστασία της υγείας των κατοίκων των εν λόγω περιφερειών της χώρας μας. Και αυτή θα πραγματοποιηθεί όταν εξαλειφθούν οι παραπάνω αναφερθείσες τρεις ρυπογόνες αιτίες. Γι αυτό ενδιαφερόμαστε και γι αυτό προσφύγαμε στο αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, όχι για να εισπράξει το συνυπεύθυνο - κατά την απόφαση της Επιτροπής το κυρίως υπεύθυνο - κράτος ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό.

Κάνουμε έκκληση στα ΜΜΕ να βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια της ουσιαστικής εφαρμογής της απόφασης της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Στις 7 Ιουνίου 2007 - πρώτη ημέρα που είχαμε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουμε την απόφαση-έκθεση της εν λόγω Επιτροπής - το πράξαμε σε συνέντευξη τύπου το πρωί, όσο και σε σεμινάριο για το περιβάλλον το απόγευμα αυτής της μέρας, ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της βλάβης της υγείας τους.

Τώρα που και ο ίδιος ο Υπουργός αναγνώρισε τις σοβαρότατες παραβάσεις της ΔΕΗ - αφού σε αυτές στήριξε την επιβολή προστίμου - οι οποίες προκαλούν σημαντικές βλάβες στην υγεία πολλών χιλιάδων Ελλήνων των περιφερειών Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, πρέπει όλοι μαζί και συστηματικά να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε και να επιβλέψουμε την πραγματική εξάλειψή τους.

Αθήνα, 26.09.2007


Δες σχετική καταχώρηση