31.1.08

ΌΧΙ στο εργοστάσιο Λιθάνθρακα!


Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία, το τελευταίο διάστημα, να αποκαλύπτονται τα σχέδια της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρίας RWE για την κατασκευή μεγάλης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου, με καύση λιθάνθρακα, στην περιοχή της Νέας Καρβάλης. Για όλους εμάς, που βιώνουμε τις συνέπειες της μακροχρόνιας και ανεξέλεγκτης λειτουργίας δύο Χημικών βιομηχανιών, στο περιβάλλον, στην υγεία μας και στην ποιότητα ζωής μας, η εγκατάσταση μιας νέας και εξαιρετικά ρυπογόνου μονάδας είναι κάτι το αδιανόητο. Δεν είναι όμως καθόλου αδιανόητο για την κεντρική εξουσία, που για άλλη μια φορά συντάσσεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα όρια αντοχής και ανοχής των τοπικών κοινωνιών. Έτσι λοιπόν θα χρειαστεί και πάλι να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται, για το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον του τόπου μας, για την ίδια μας την αξιοπρέπεια. Θα χρειαστεί την αγωνία μας και την αντίδραση μας να την κάνουμε δυνατή κραυγή, για να φτάσει ακόμη και σε ώτα μη ακουόντων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Η καύση λιθάνθρακα συνεπάγεται την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων αέριων ρύπων και, μάλιστα, αυτών που είναι κατ’ εξoxήν υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μεταξύ άλλων, εκλύονται τεράστιες ποσότητες διoξειδίoυ του άνθρακα, διoξείδιo του θείου και oξείδια του αζώτoυ - ρύποι που μετατρέπονται σε όξινη βροχή- ιπτάμενη τέφρα, που σε ορισμένες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει καρκίνους του αναπνευστικού, ιχνοστοιχεία υδραργύρου που είναι νευροτοξικό μέταλλο και συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα, ραδιενεργά ισότοπα ουρανίου και θορίου κ.λ.π.

Το αίτημα μας είναι ένα: ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην παραγωγή ρεύματος με λιθάνθρακα, όχι μόνο στην Καβάλα, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Τη στιγμή που η χώρα μας δεσμεύεται από το πρωτόκολλο του Κιότο να συγκρατήσει τις εκπομπές ρύπων που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη στιγμή που ο πλανήτη ς ολόκληρος έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του, δεν μπορούμε να συζητάμε για τέτοιες πολιτικές, που το μόνο που εξυπηρετoύν είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΝΑΙ σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της κατανάλωσης, που είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και σε παγκόσμιο.

ΝΑΙ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αποτελέσουν αληθινή ανάσα για το περιβάλλον, αλλά και για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, καθώς προσφέρουν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!

ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG: http://oxiallokarvounokavala.wordpress.com

Προσφυγή Ε.Ε. κατά Ελλάδας για περιβαλλοντικά προβλήματα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δύο περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία των άγριων πτηνών. Παράλληλα, με άλλη απόφασή της, η Επιτροπή έθεσε στο αρχείο την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της χώρας μας για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή της Ψυττάλειας, κρίνοντας ότι οι μονάδες που κατασκευάστηκαν λειτουργούν με ικανοποιητικό τρόπο.


Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει διατάξεις της οδηγίας (75/442) για τα στερεά απόβλητα, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον».

Σε σχέση με την προστασία των άγριων πτηνών, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν ενσωμάτωσε πλήρως στο εθνικό δίκαιο την οδηγία (79/409) η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ζωνών προστασίας στα καταφύγια όπου υπάρχουν άγρια πτηνά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης θυμίζω τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ.Σουφλιά για το θέμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού "πρόκειται για εθνικό ζήτημα".

Τι έχει γίνει από τότε:

Συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες από τότε που ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε χαρακτηρίσει το θέμα του Ασωπού ποταμού "εθνικό ζήτημα". Ο ΣΚΑΪ επέστρεψε για ακόμη μια φορά στα Οινόφυτα για να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα με το νερό το Ασωπού παραμένει άλυτο.

Οι εικόνες που κατέγραψε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ αποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρχουν ακόμη εταιρείες που συνεχίζουν να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον Ασωπό, καθώς το ποτάμι εξακολουθεί να μοιάζει με βούρκος.

Από τη πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ διαχωρίζει τη θέση του υποστηρίζοντας ότι έγιναν όλες οι πρέπουσες κινήσεις για τον εντοπισμό των εταιρειών, που ρυπαίνουν το ποτάμι, ενώ έχει ήδη διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στον εισαγγελέα αλλά και τη Νομαρχία, ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες. Πάντως, οι κάτοικοι των Οινοφύτων εξακολουθούν να καταναλώνουν νερό με εξασθενές χρώμιο καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Οινοφύτων.

Ο δήμος είχε αρχικά δώσει προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, στην συνέχεια έως τις 25 Ιανουαρίου 2008, ενώ σήμερα δηλώνει πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος αρνείται να κοινοποιήσει και τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων στο νερό.

Ούτε στο χωριό Δήλεσι, που επίσης υδροδοτείται από τις μολυσμένες γεωτρήσεις των Οινοφύτων, έχουν ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει καθαρό νερό από τον Μόρνο.

Ευρωκαταδίκη για το νερό.

Την καταδίκη της χώρας μας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν εφαρμόζει, ως όφειλε, κοινοτική οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της.Η καταδικαστική απόφαση βασίζεται στην διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της, "μη εκπονώντας, για κάθε ποτάμιμελέτη για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος". Παράλληλα, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει στην Κομισιόν τις αναγκαίες συνοπτικές εκθέσεις σχετικά με όλες τις παραπάνω αναλύσεις που απαιτεί η κοινοτική οδηγία. Ενδεικτική του κλίματος στις Βρυξέλλες, είναι η δήλωση του Δημήτρη Γιωτάκου στο ΣΚΑΪ. Ο νομικός σύμβουλος του έλληνα επιτρόπου Σταύρου Δήμα, τονίζει ότι "η Ελλάδα παρανομεί και θα έπρεπε να είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων εδώ και 14 χρόνια".

Το θέμα περιβάλλον δεν υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σε κάθε διεθνές ζήτημα που προκύπτει για εναρμόνιση της χώρας μας με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το Υπουργείο Οπλισμένου σκυροδέματος και δομικών υλικών (έτσι πρέπει να ονομάζεται πλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ) με την ανοχή της κυβέρνησης και των συντεχνιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου - ΤΕΕ καθημερινά αγνοούν το θέμα προστασία του περιβάλλοντος και του σεβασμού του δικαιώματος των πολιτών για μια καλή ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης που συνδυάζουν αρμονικά την προστασία του περιβάλλοντος και τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, λύσεις που μάλλον θίγουν τα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών και των πολιτικών προσώπων που χρηματοδοτούνται πίσω από αυτές

Από: http://politicalvigilance.blogspot.com/

ΣΗΜ: Αυτό το "
Υπουργείο Οπλισμένου σκυροδέματος και δομικών υλικών" πολύ μου άρεσε!

13.1.08

Δημητηριάζουν τα δέντρα στα Ιλίσσια...


Ένα μεγάλο έγκλημα για να κατασκευαστεί γκαράζ!

Ένα έγκλημα πρωτοφανές γίνεται αυτές τις μέρες στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπους και συγκεκριμένα, στην οδό Διοχάρους, στα σύνορα Καισαριανή-Ιλίσσια.

Εδώ και δυο χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατόπιν διαγωνισμού, ανέθεσε σε μια κατασκευαστική εταιρεία,να ανεγείρει υπόγειο γκαράζ 386 θέσεων, κόβοντας 90 δέντρα που υπάρχουν στη νησίδα, πλάτους 10 μ.,στο κέντρο της οδού Διοχάρους, να την σκάψει και να καταστρέψει αυτή την πράσινη όαση.

Οι κάτοικοι ξεσηκωθήκαμε, οι αρμόδιοι επεσήμαναν τον κίνδυνο καταστροφής του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, αποδείξαμε ότι μπορούν και παρκάρουν, στη Διοχάρους, ήδη, άνετα 250 αυτοκίνητα, καταφύγαμε στο ΣτΕ, το οποίο και ανέστειλλε την κατασκευή. Όμως εδώ και ένα μήνα έγινε κάτι τρομακτικό:

ΒΡΕΘΗΚΑΝ, ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, ΜΙΚΡΕΣ,ΤΡΥΠΙΕΣ, ΣΑΚΚΟΥΛΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΑΙΝΕΙ!!!

Καταστρέψαμε αμέσως όλες αυτές τις σακούλες και βάλαμε «βάρδιες» παρακολούθησης κάθε ύποπτης κίνησης επανάληψης του εγκλήματος. Αμέσως καταφύγαμε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αυτό εξέτασε το υγρό και αποφάνθηκε ( αρ.πρωτ.6495/13.12.07):

« ...στο υγρό που μας φέρατε έγινε βιοδοκιμή για την ανίχνευση σ’ αυτό φυτοτοξικής ουσίας που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα δέντρα… Το αποτέλεσμα της βιοδοκιμής ήταν ΘΕΤΙΚΟ...»

Όλα τα επίσημα στοιχεία, γι αυτή την εγκληματική ενέργεια, θα τα δώσουμε στον Εισαγγελέα και ελπίζουμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι παραδειγματικά. Πιστεύουμε ότι έχουμε τη συμπαράσταση όλων των Αθηναίων και όλων
των υπεύθυνων Πολιτών...

Για την Επιτροπή Ενεργοποιημένων Πολιτών της περιοχής Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων.

Χρήστος Καλογερόπουλος ( Πολιτικός Μηχανικός )
Βέρα Λύχνου,
Στέφανος Ληναίος.

www.press-gr.blogspot.com

4.1.08

Σχέση διαφθοράς και αυστηρότητας Περιβαλλοντικών κανονισμών


Απο εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Στο διάγραμμα φαίνεται η σχέση του ποσοστού διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση με την αυστηρότητα των Περιβαλλοντικών κανονισμών. Το Ελλαδιστάν βρίσκεται σε μια καθόλου τιμητική "περιοχή", μαζί με χώρες όπως Βολιβία, Περού, Φιλιππίνες που στην Ελλάδα θεωρούνται "υποδεέστερες" και πολύ μακριά απο χώρες της ΕΕ που επιθυμούμε (και πρέπει) να συγκρινόμαστε.