10.2.08

No parking


Η συνέχεια του θέματος για τα Ιλίσια

Με την άμεση κινητοποίησή τους οι κάτοικοι της οδού Διοχάρους κατάφεραν να αναστείλουν προσωρινά την κοπή 76 δένδρων που προγραμματιζόταν για να δημιουργηθεί ένα ακόμα πάρκινγκ στην περιοχή. Περιμένοντας την οριστική απόφαση δεν εφησυχάζουν - δικαίως γιατί κάποιοι απειλούν τα δένδρα, ρίχνοντας φυτοτοξικές ουσίες.

Aνάμεσα στα ξενοδοχεία Χίλτον και Κάραβελ, δίπλα σε δύο σταθμούς Μετρό (Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) και προπαντός σε απόσταση αναπνοής από το Αλσος των Ιλισίων, η οδός Διοχάρους δίκαια θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα «στρατηγικά» σημεία του κέντρου.

Αυτό φυσικά, το γνωρίζουν πρώτοι απ' όλους οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι με μεγάλη ευαισθησία και επιμονή κινητοποιήθηκαν και κατόρθωσαν με απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ την προσωρινή ανατολή της κατασκευής ενός 4ώροφου υπογείου πάρκινγκ χωρητικότητας 386 θέσεων, του οποίου η είσοδος προβλέπεται στην κεντρική νησίδα του δρόμου. Σήμερα, το σημείο αυτό είναι γεμάτο πεύκα, λεύκες και κυπαρίσσια ηλικίας πάνω από 70 ετών και χρησιμοποιείται ως πλατεία. «Ενας άνθρωπος για κάθε δέντρο», είναι το μότο των κατοίκων στον αγώνα τους, αφού για την υλοποίηση του έργου απαιτείται η κοπή και των 76 δέντρων της νησίδας.

Η κατασκευή του πάρκινγκ εντασσόταν στα προ-ολυμπιακά έργα και είχε χωροθετηθεί αρχικά, στη συμβολή της οδού Διοχάρους με τη Μιχαλακοπούλου. Το έργο δεν υλοποιήθηκε και 3 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν την έναρξη των εργασιών, αυτή τη φορά δίπλα στο Αλσος των Ιλισίων σε «περιοχή κατοικίας». Το έργο παραχωρήθηκε στις 23/10/2006 με σύμβαση στην ανώνυμη εταιρεία Metropolitan Athens Park A.E., θυγατρική της ΕΛΤΕΒ (Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε.). Η ΕΛΤΕΒ συμμετέχει με ποσοστό 20% και στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας POLIS PARK A.E., στην οποία ανήκουν τα μεγάλα πάρκινγκ της οδού Ριζάρη, της πλατείας Κάνιγγος, της πλατείας Αιγύπτου και της πλατείας του Νοσοκομείου Παίδων.

Η κατασκευή ενός ακόμη πάρκινγκ στην περιοχή μοιάζει παράλογη, καθώς σε ακτίνα 300 μέτρων λειτουργούν πάνω από δέκα ιδιωτικά πάρκινγκ τα οποία διαθέτουν συνολικά 2.140 θέσεις και δεν παρουσιάζουν πληρότητα. Εκτός όμως από το εύλογο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον θέσεις, η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο φυσικό περιβάλλον είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εκπονηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Δεκέμβριο του 2004, αναφέρεται ότι και τα 76 δέντρα θα κοπούν. Ταυτόχρονα, αποσιωπάται το γεγονός ότι σε βάθος μόλις 5,5 μέτρων έχουν εντοπιστεί υπόγεια ύδατα - το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ενός παραποτάμου του Ιλισού. Είναι αυτονόητο ότι όταν εκτελούνται έργα στην «ευαίσθητη» ζώνη του Ιλισού και των παραποτάμων του χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, οι επιπτώσεις είναι ζημιογόνες τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για τα ίδια τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή.

Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση. Δημιούργησαν την Κίνηση Ενεργοποιημένων Πολιτών και με δικά τους έξοδα σχημάτισαν πλήρη φάκελο για την υπόθεση ώστε να μπορέσουν να κινηθούν δικαστικά. Οπως αναφέρει ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός κ. Χρήστος Καλογερόπουλος: «Καλέσαμε γεωπόνο για να καταγράψει τα δέντρα ένα προς ένα. Υπάρχουν σπάνια είδη κυπαρισσιών τα οποία ούτε εμείς γνωρίζαμε!» Επίσης, αναλύει ορισμένα από τα κενά της Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία βασίστηκε σε μετρήσεις ρύπων των σταθμών της οδού Αθηνάς και Ζωγράφου που δεν έχουν σχέση με την περιοχή. «Το σημαντικό είναι ότι συνεργαζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, δεν είναι κι εύκολο να τα βάζεις με τρία υπουργεία...», συμπληρώνει η κ. Βέρα Λύχνου, μέλος επίσης της επιτροπής.

Επειτα από προσπάθειες μηνών, από τη συλλογή υπογραφών και τη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, μέχρι το σχηματισμό του φακέλου, η απόφαση της προσωρινής διακοπής των εργασιών από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 15 Οκτωβρίου δικαίωσε σε πρώτη φάση τη δράση τους. «Περιμένουμε την οριστική μελέτη και την εκδίκαση της υπόθεσης γύρω στα τέλη του 2008. Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα μας στηρίξει», λέει ο κ. Καλογερόπουλος. Πράγματι, έπειτα από αρκετές παρεμβάσεις της δημοτικής συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αννας Φιλίνη, η στάση που θα κρατήσει ο Δήμος ενώπιον του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα είναι πιθανότατα υπέρ των κατοίκων.

Εν τω μεταξύ, εκείνοι δεν εφησυχάζουν: όταν στις 28 Νοεμβρίου παρατήρησαν μικρές σακούλες με κίτρινο υγρό δίπλα στις ρίζες των δέντρων, έστειλαν αμέσως δείγμα προς ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πρόκειται για φυτοτοξική ουσία που μπορεί να αποξηράνει τα δέντρα. «Μέχρι σήμερα βρίσκουμε κάτω από τις λεύκες τέτοια σακουλάκια», λένε η κ. Βέρα Λύχνου και ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία, αλλά και το αρμόδιο τμήμα του Α΄ Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. «Σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση κατ' αγνώστου», δηλώνουν.

Οποια κι αν είναι η έκβαση της υπόθεσης, πάντως, η κινητοποίηση στη Διοχάρους αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να αναλάβουν ενεργό δράση προκειμένου να αποτρέψουν την υποβάθμιση της γειτονιάς τους. Μερικές φορές, άλλωστε, είναι καλύτερα να κοιτάζουμε και το δέντρο... για να μη χάσουμε το δάσος.

7.2.08

Κοινωνικά απαράδεκτη η πλαστική σακούλα στην Ιρλανδία


Τι δεν λείπει από ένα τυπικό αστικό τοπίο; Οι πλαστικές σακούλες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα reusablebags.com , τον περασμένο Ιανουάριο χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο 42 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά μισό εκατομμύριο κάθε λεπτό. Οι περισσότερες από τις σακούλες αυτές χρησιμοποιούνται μια φορά και καταλήγουν στα σκουπίδια. Καθώς είναι ελαφριές και συμπιέζονται εύκολα, αντιστοιχούν μόνο στο 2% των απορριμμάτων. Επειδή όμως οι περισσότερες δεν είναι βιοδιασπώμενες, παραμένουν στις χωματερές.

Το 2002, η Ιρλανδία ψήφισε ένα φόρο στις πλαστικές σακούλες. Οσοι πελάτες θέλουν σακούλα για τα ψώνια τους πρέπει να πληρώνουν 33 λεπτά στο ταμείο. Εγινε μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία. Και μέσα σε λίγες εβδομάδες, η χρήση της σακούλας μειώθηκε κατά 94%. Μέσα σε ένα χρόνο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι αγόρασαν υφασμάτινες σακούλες, τις οποίες κρατούν στο γραφείο ή στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Οι πλαστικές σακούλες δεν απαγορεύτηκαν. Αλλά το να κρατάς σακούλα είναι πλέον κοινωνικά απαράδεκτο, κάτι σαν να φοράς γούνα ή να μη μαζεύεις τα περιττώματα του σκύλου σου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας έχει προειδοποιήσει τα καταστήματα ότι αν καθιερώσουν τις χάρτινες σακούλες, θα τις φορολογήσει κι αυτές. Αν και αυτές οι σακούλες είναι βιοδιασπώμενες και πιο φιλικές για το περιβάλλον, οι μελέτες δείχνουν ότι κατά την παραγωγή και τη μεταφορά τους εκλύονται περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου απ' ό,τι για τις πλαστικές.

Οι καταστηματάρχες της Ιρλανδίας είναι σήμερα ένθερμοι οπαδοί της φορολόγησης της πλαστικής σακούλας. «Στην αρχή αντιδρούσα, πίστευα ότι οι πελάτες δεν θα δέχονταν αυτό το μέτρο», λέει ο Φίργκαλ Κουίν, πρόεδρος της αλυσίδας Superquinn και του ομίλου EuroCommerce, που εκπροσωπεί έξι εκατομμύρια ευρωπαίους εμπόρους. «Τώρα όμως, το υποστηρίζω με ενθουσιασμό». Ο Κουίν προσπαθεί να πείσει και άλλες χώρες να υιοθετήσουν αυτό το μέτρο, αλλά προς το παρόν συναντά αντιδράσεις. «Λένε, δεν θα περάσει στη χώρα μας».

Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό διάφορους νόμους για να περιορίσουν το πρόβλημα. Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, αποφάσισε ύστερα από πιέσεις της βιομηχανίας να ζητήσει απλώς από τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες να τις ανακυκλώνουν. Το ερχόμενο καλοκαίρι, τα σούπερ μάρκετ της Κίνας θα σταματήσουν να μοιράζουν σακούλες, αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα τις χρεώνουν. Η Αυστραλία θέλει να απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, αλλά δεν έχει αποφασίσει με ποιο τρόπο. Η Ιταλία στηρίζεται στην καλή θέληση των καταναλωτών.

Στην Αθήνα η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με σακούλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: www.nafteboriki.gr

5.2.08

Μη σπαταλάτε το μέλλον... Αλλάξτε συνήθειες


Δεν είναι οι μοναδικές. Οσες περισσότερες όμως από αυτές τις «συνήθειες» βάλουμε στην καθημερινότητά μας, τόσο λιγότερο θα καταστρέφουμε τον πλανήτη και θα υποθηκεύουμε το μέλλον μας. Δεν απαιτούν κόπο ούτε περισσότερο χρήμα - ίσα ίσα αρκετές ωφελούν και την τσέπη μας. Μπορούμε άραγε μόνοι μας να αλλάξουμε τα πράγματα; Oχι. Μπορούμε, όμως, να απαιτήσουμε από τον καθένα -πολιτικούς, δημοτικούς άρχοντες και επιχειρήσεις- να κάνει ό,τι του αναλογεί. Και ταυτόχρονα, να πάψουμε κι εμείς να αποτελούμε μέρος του προβλήματος.

• ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Προτιμήστε τον διακόπτη από το τηλεκοντρόλ. Εκπαιδευτείτε να κλείνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και όλες εν γένει τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη αντί του τηλεκοντρόλ: θα εξοικονομήσετε ετησίως περίπου 30 ευρώ από τους λογαριασμούς του ρεύματος και θα μειώσετε τις εκπομπές CO2 κατά 300 κιλά.
Μην ξεχνάτε να βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα, όταν δεν τους χρησιμοποιείτε. Για καθέναν θα «γλιτώσετε» την ατμόσφαιρα από 20 - 30 κιλά CO2. Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσετε το ειδικό πολύπριζο με τον φωτεινό κόκκινο διακόπτη, ο οποίος στη θέση off σταματά την τροφοδοσία ρεύματος στις ηλεκτρικές συσκευές με τις οποίες είναι συνδεδεμένο. Η τιμή του ξεκινά από 2,5 ευρώ, ανάλογα με τις υποδοχές και το μήκος του καλωδίου. Καλό είναι να το χρησιμοποιείτε όταν οι συσκευές είναι στη θέση stand by και όχι ανοικτές. Αντικαταστήστε τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Προτιμήστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία και τους διαφορετικούς τύπους που κυκλοφορούν πια στην αγορά. Υπάρχουν ακόμα και «έξυπνοι» λαμπτήρες που διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες, ώστε να ανάβουν όταν «αντιλαμβάνονται» κίνηση, συνεπώς ανθρώπινη παρουσία, στο δωμάτιο. Αρκεί επίσης να θυμάστε ότι μια λάμπα πυρακτώσεως των 100 W (κοστίζει περίπου 1 ευρώ) μπορεί να «κάψει» έως 1.000 ώρες, ενώ μια λάμπα εξοικονόμησης των 21 W (κοστίζει περίπου 5 - 6 ευρώ) έχει απόδοση 100 W, 3 χρόνια εγγύηση και διάρκεια ζωής τουλάχιστον όση 6 λαμπτήρες πυρακτώσεως μαζί. Συμφέρει και την τσέπη σας και τον πλανήτη. 10.000 σημεία για να ανακυκλώσετε τη μπαταρία της. Γνωρίζατε ότι πετώντας μια μπαταρία στα σκουπίδια, αυτή μπορεί να μολύνει ένα κυβικό μέτρο χώμα και 400 κυβικά μέτρα νερού; Γνωρίζατε ότι το 80% των στοιχείων από τα οποία αποτελείται μπορούν και πάλι να αξιοποιηθούν; Οι 10.000 κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών της εταιρείας ΑΦΗΣ Α.Ε. δέχονται οποιοδήποτε είδος φορητής μπαταρίας βάρους έως 1,5 κιλό. Μην περιμένετε συνεχώς από τους άλλους να αναλάβουν δράση. Τηλεφωνώντας στο 210 8030 244 ή μέσω του ιστοτόπου www.afis.gr μπορείτε να κάνετε αίτηση για τη δωρεάν αποστολή κάδου ανακύκλωσης μπαταριών στον Δήμο, το Σχολείο, το κατάστημα, την επιχείρησή σας. Ο παλιός σας υπολογιστής δεν είναι για πέταμα. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.electrocycle.gr για να εντοπίσετε πού βρίσκεται το πλησιέστερο στον δήμο σας σημείο συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι λιανοπωλητές υποχρεούνται για κάθε νέα πώληση να παραλαμβάνουν από τους πελάτες τους τις παλαιές όμοιας χρήσης συσκευές τους. Δυστυχώς, ελάχιστα καταστήματα το εφαρμόζουν μέχρι στιγμής. Δείξτε τους ότι σας νοιάζει: συμπληρώστε την σχετική φόρμα υποδείξεως πελατών, επισημαίνοντας την παράλειψη. Διαμαρτυρηθείτε, διεκδικήστε. Απεξαρτηθείτε από το πετρέλαιο! Εξετάστε το ενδεχόμενο να γίνετε παραγωγός ενέργειας από τον ήλιο, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα στην κατοικία σας, για τα οποία προβλέπεται και φοροαπαλλαγή της τάξης των 700 ευρώ. Κάθε KWh που παράγεται πωλείται στη ΔΕΗ προς 0,45 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και 0,50 στα νησιά, γλιτώνοντας την ατμόσφαιρα από 1,1 κιλό CO2. Θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή για να αντιμετωπίσετε τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας· προσεχώς όμως ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε, στη διεύθυνση www.helapco.gr, την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

• ΦΑΓΗΤΟ
Προτιμήστε βιολογικές αγορές. Βάλτε στο τραπέζι σας τα πιστοποιημένα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Ενισχύστε τους ντόπιους παραγωγούς, κάνοντας τις αγορές σας από τις λαϊκές βιολογικών προϊόντων, και προτιμήστε τα εγχώρια είδη. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Mακριά από τους γόνους. Στην ψαροταβέρνα, διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο και πείτε ΟΧΙ στο ψιλό μπαρμπουνάκι, στην αθερίνα, στο γαυράκι κάτω των 9 εκατοστών. Η διάθεση αλιευμάτων κάτω από ένα μέγεθος συντελεί στη «γονοκτονία» που γίνεται στις ελληνικές θάλασσες. «Γόνος ιχθυοτροφείου» δεν υπάρχει. Το κόστος του είναι τεράστιο και δεν συμφέρει το ιχθυοτροφείο η εμπορία του. Ενημερωθείτε για τα επιτρεπόμενα μεγέθη από τον ιστότοπο της Greenpeace, www.greenpeace.gr ή ανατρέχοντας στο τεύχος Μαΐου 2007 του ΟΙΚΟ.

• ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ

Επιλέξτε ηλεκτρικές συσκευές με βάση την ενεργειακή τους απόδοση. Προτιμήστε τα Α++, Α+, Α μοντέλα (υψηλής ενεργειακής κλάσης) έναντι των B, C. Ετσι, θα εξοικονομήσετε περίπου 25 ευρώ από τον ετήσιο λογαριασμό της ΔΕΗ και θα περιορίσετε κατά 25 κιλά τις εκπομπές CO2. Μια βόλτα στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών θα σταθεί αρκετή για να σας καταρρίψει τον μύθο ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα είναι και πιο ακριβά: βρήκαμε ψυγείο ενεργειακής κλάσης Β με χωρητικότητα συντήρησης 214 λίτρα και κατανάλωση 450 KWh ετησίως στην τιμή των 559 ευρώ, ενώ ψυγείο άλλης μάρκας ενεργειακής κλάσης Α+ με χωρητικότητα συντήρησης 217 λίτρα και κατανάλωση 248 KWh ανά έτος στα 389 ευρώ. Τρία «καυτά» σημεία της κουζίνας. Φροντίστε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε να «εφαρμόζουν» στις εστίες και να διαθέτουν χοντρό πάτο με μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Ετσι η θερμότητα συγκρατείται στο εσωτερικό, συνεπώς όταν γυρίσετε τον διακόπτη στη χαμηλότερη «σκάλα», το φαγητό θα συνεχίσει να ψήνεται. Θυμηθείτε επίσης ότι αν η βάση της κατσαρόλας είναι 1 - 2 εκατοστά μικρότερη από το μάτι της κουζίνας, σπαταλάτε 20% - 30% περισσότερη ενέργεια. Και, βέβαια, το λαμπάκι που υπάρχει μέσα στο φούρνο δεν είναι διακοσμητικό: ανοίγοντας άσκοπα την πόρτα όσο το φαγητό ψήνεται, χάνεται το 20% της θερμότητας. Παίρνετε μαζί σας την πάνινη τσάντα ή το διχτάκι για ψώνια. Πολλά καταστήματα και σούπερ μάρκετ διαθέτουν στους πελάτες τους ανθεκτικές τσάντες αγορών έναντι συμβολικού αντιτίμου (1 - 3 ευρώ). Προμηθευτείτε τη δική σας και έχετέ την πάντα στην τσάντα ή στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου.
Αρνηθείτε τις πλαστικές σακούλες που «απλόχερα» σας προσφέρονται στις καθημερινές αγορές σας, γιατί τις περισσότερες φορές δεν τις χρειάζεστε: ένα μπουκάλι γάλα κι ένα πακέτο τσίχλες από το ψιλικατζίδικο μεταφέρονται και… με τα χέρια.
Την επόμενη φορά στο σούπερ μάρκετ, πριν πάρετε από το ταμείο εκτός από τις αναγκαίες και 5 έξτρα για το σπίτι, θυμηθείτε ότι για την αποσύνθεση μιας πλαστικής σακούλας απαιτούνται από 400 έως 1.000 χρόνια και ότι η συνολική ποσότητα που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα για τα ψώνια φτάνει τα 60 εκατομμύρια κιλά τον χρόνο. Βιοαποικοδομήσιμες σακούλες για σκουπίδια. Και πού θα βάζετε τώρα τα σκουπίδια; Η πλαστική σακούλα «ήτο μια κάποια λύσις». Υπάρχει όμως και καλύτερη. Πρόκειται για τις βιοαποικοδομήσιμες σακούλες, που έχουν ως βάση το άμυλο κα
λαμποκιού ή το άμυλο πατάτας. Αποδομούνται σε διάστημα μερικών εβδομάδων έως λίγων μηνών και διασπώνται σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και βιομάζα. Υπάρχουν επίσης τα φωτο-βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά, των οποίων η αποσύνθεση βασίζεται στην έκθεση στο ηλιακό φως και τη θερμότητα. Info: OIKOZΩΗ ΣΥΝ.ΠΕ. (χονδρική), Τ 26610 49294, Πλαστεμπορική (χονδρική), Τ 2310 631294 & 6947631419, Ecofamily (χονδρική-λιανική), Τ 210 4293 520, La Melusine (χονδρική), Τ 210 8981 563, 6937591746. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο σχετικό ρεπορτάζ του τεύχους Ιανουαρίου 2008, σελ. 32 ή στο site: www.kathimerini.gr (OIKO) Αποφύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης. Από τα 471 κιλά σκουπίδια που «παράγει» ο καθένας μας κάθε χρόνο, τα 94 κιλά είναι απόβλητα συσκευασίας! Επιλέξτε προϊόντα λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν και τη συσκευασία τους: όσο πιο λιτή, τόσο πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επαναχρησιμοποιήστε και ανακυκλώστε. Και πού θα ανακυκλώσω. Αναζητήστε 1) τους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών (σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα) για τα άδεια κουτιά από πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, λευκοσίδηρο, 2) τους ανοξείδωτους κάδους τριών ρευμάτων (νομός Αττικής) για πλαστικό και γυαλί, αλουμίνιο, εφημερίδες και χαρτί, 3) τους πράσινους κάδους με σήμα τον πελαργό (51 δήμοι νομού Αττικής) για χαρτί και έντυπο υλικό, 4) τους κίτρινους κώδωνες συλλογής χαρτιού και χαρτονιού (Δήμος Αθηναίων) για έντυπο χαρτί και χάρτινες συσκευασίες, 5) τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης (Δήμος Αθηναίων) για πλαστικά μπουκάλια, γυάλινες φιάλες, χάρτινες συσκευασίες και ειδικά απορρίμματα όπως κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες. Αφήστε τις δικαιολογίες του τύπου «δεν έχω μπλε κάδο κοντά μου». Συνεννοηθείτε με τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας ή με τους συναδέλφους, αγοράστε έναν κοινό κάδο απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας και αναλάβετε εκ περιτροπής να μεταφέρετε τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνετε κάθε εβδομάδα. Μειώστε τον όγκο τους πριν τα πετάξετε, διπλώνοντάς τα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο σχετικό αφιέρωμα του ΟΙΚΟ Νοεμβρίου 2007 ή στο www.kathimerini.gr (OIKO) Μη μολύνετε καθαρίζοντας. Την επόμενη φορά που θα βάλετε μπουγάδα, σκεφθείτε ότι μπορείτε να το κάνετε με το μικρότερο δυνατό κόστος για το περιβάλλον: τα φωσφορικά άλατα που περιέχουν πολλά από τα συμβατικά απορρυπαντικά καταλήγουν μέσω της αποχέτευσης σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια, διαταράσσοντας την υδρόβια ζωή, καθώς δημιουργούν υπερτροφισμό. Αντικαταστήστε τα με οικολογικά ή με συμβατικά που περιέχουν ζεόλιθο. Aποφύγετε τα λευκαντικά με βάση το χλώριο και προμηθευτείτε ηπιότερα καθαριστικά με βάση το οξυγονούχο νερό, τη σόδα, την κιμωλία.

[...]


• ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
Διαλέξτε τα κατάλληλα φυτά. Επιλέγοντας φυτά για τον κήπο σας, προτιμήστε μεσογειακά και ενδημικά είδη, γιατί αυτά ευδοκιμούν στο κλίμα της πατρίδας μας.
Αποφύγετε τα υδρόφιλα είδη, όπως το γκαζόν, γιατί έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Καταργήστε το λάστιχο. Μπορεί -ειδικά το καλοκαίρι με τις μεγάλες ζέστες- να συνδυάζει την ευχάριστη για πολλούς αίσθηση του πλατσουρίσματος με το πότισμα των φυτών, όμως σπαταλά μεγάλη ποσότητα νερού. Εγκαταστήστε ένα αυτόματο σύστημα με σταγόνα, είναι σαφώς πιο αποδοτικό. Για ένα μέτριο σε μέγεθος μπαλκόνι, η αγορά του θα σας στοιχίσει περίπου 60 ευρώ. Αν έχετε κήπο, επισκεφθείτε ένα γεωπονικό κατάστημα και περιγράψτε αναλυτικά πώς είναι διαρθρωμένος (δέντρα, λουλούδια, θάμνοι, κ.λπ.), ώστε να εφοδιαστείτε με τους κατάλληλους σωλήνες, διακλαδώσεις και μπεκ. Μην αφήνετε τα οργανικά σκουπίδια σας να πάνε χαμένα. Τα τσόφλια των αυγών, τα υπολείμματα από τις σαλάτες (στραγγισμένα από τα υγρά), τα φίλτρα του γαλλικού καφέ, τα ξερά φύλλα και τα κλαδάκια του κήπου σας μπορούν να μετατραπούν σε οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας μέσα σε περίπου 3 - 4 μήνες.

[...]


• ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Υπάρχουν και φίλτρα εκοικονόμησης νερού. Μην αφήνετε ανοιχτή τη βρύση όταν ξυρίζεστε, πλένεστε, βουρτσίζετε τα δόντια σας.
Αντικαταστήστε τα παλαιού τύπου καζανάκια με αυτά διπλής ροής. Κοστίζουν πιο ακριβά (45 - 50 ευρώ) από τα κλασικά (14 - 15 ευρώ), όμως εξοικονομούν σημαντική ποσότητα νερού, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογής μικρής ή μεγάλης ροής, ανάλογα με το χρόνο πίεσης του κουμπιού.
Τοποθετήστε στις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου φίλτρα εξοικονόμησης νερού (2,5 - 4 ευρώ): αναμειγνύοντας αέρα μέσα στο νερό δίνουν την εντύπωση πιο δυνατής ροής μέσα από τη βρύση ή το «τηλέφωνο» του ντους. Φροντίστε να εξηγήσετε με σαφήνεια στον πωλητή αν το φίλτρο που θέλετε να αγοράσετε προορίζεται για παλαιού τύπου βρύσες με ρουμπινέ ή νέου τύπου με μείκτη. Ζεστό νερό από τον ήλιο. Γνωρίζατε ότι η πιο ενεργοβόρα οικιακή ηλεκτρική συσκευή είναι ο θερμοσίφωνας; Με μέση ισχύ τις 4 KWh, αν μείνει ανοιχτός μισή ώρα, θα καταναλώσει το ίδιο ή και περισσότερο ρεύμα από ένα κοινό κλιματιστικό που λειτουργεί μία ώρα. Επωφεληθείτε από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα: θα εξοικονομήσετε τουλάχιστον 150 ευρώ ετησίως από τον λογαριασμό της ΔΕΗ και θα αποφύγετε την έκλυση 1,5 τόνου CO2! Τις συννεφιασμένες μέρες του χρόνου, όταν ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η μόνη λύση, ρυθμίστε τον θερμοστάτη του στους 55 - 60 βαθμούς, ώστε να μην σπαταλάτε άσκοπα ενέργεια. Ευτυχώς η φοροαπαλλαγή για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα που είχε καταργηθεί επανήλθε.

• ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Προτιμήστε τους φορητούς υπολογιστές. Καταναλώνουν έως και 93% (!) λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς. Κλείνοντας από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα του υπολογιστή σας, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε, π.χ. οθόνη, εκτυπωτή, μειώνετε τις εκπομπές CO2 κατά 150 - 200 κιλά περίπου το χρόνο.
Αποφύγετε το τύπωμα. Περιορίστε τη χρήση του εκτυπωτή, για να αποφύγετε την σπατάλη χαρτιού: τυπώστε τα απολύτως απαραίτητα και συνηθίστε να διαβάζετε τα υπόλοιπα απευθείας από την οθόνη. Ξανατυπώστε στις αχρησιμοποίητες λευκές πίσω σελίδες ή κρατήστε τις για τις σημειώσεις σας.

• ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ Ή ΤΟ ΚΡΥΟ

Προφανώς, όταν έξω έχει 45 βαθμούς υπό σκιάν και κάποιος σας προτείνει να χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού για «το καλό του κλίματος», θα τον αγριοκοιτάξετε ή θα ελπίσετε πως... για το δικό του καλό απλώς σας κάνει πλάκα. Μην περιμένετε τον υδράργυρο να χτυπήσει κόκκινο, για να «οχυρώσετε» το σπίτι σας.
Βάψτε τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά χρώματα. Οι μουντοί σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν το 70% - 90% της ηλιακής ακτινοβολίας, με συνέπεια την αποθήκευση θερμότητας, η οποία τελικά μεταδίδεται στο εσωτερικό του κτιρίου. Κλείστε τα παντζούρια και κατεβάστε τις τέντες φεύγοντας το πρωί για τη δουλειά. Αντί τεντών, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μεταλλικά σκίαστρα (οριζόντια για τα νότια ανοίγματα, κατακόρυφα για τα ανατολικά και δυτικά), επιτυγχάνοντας μείωση της θερμοκρασίας έως και 11 βαθμούς Κελσίου. Αν διαθέτετε το χώρο, φυτέψτε στην αυλή σας δέντρα. Προτιμήστε τα φυλλοβόλα, τα οποία εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, αλλά την αφήνουν να περάσει τον χειμώνα. Ενα δέντρο που σκιάζει την εξωτερική μονάδα ενός κλιματιστικού βελτιώνει την απόδοσή του και μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%. Γνωρίζατε ότι τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι σας αντιστοιχεί με 5 κλιματιστικά που λειτουργούν επί 20 ώρες; Επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του νυχτερινού δροσισμού: αερίστε τα δωμάτια το βράδυ, που η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη, για να απομακρύνετε τη θερμότητα που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της μέρας. Προτιμήστε «έξυπνα» παράθυρα. Τοποθετώντας διπλά τζάμια στα παράθυρα του σπιτιού σας, θα εξασφαλίσετε ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, περιορίζοντας τη χρήση θερμαντικών σωμάτων (μείωση των αναγκών για θέρμανση έως και 30%) και κλιματιστικών αντίστοιχα. Χρήσιμες πληροφορίες για τα «έξυπνα» παράθυρα μπορείτε να βρείτε στο www.efficientwindows.org Ενδεικτικά, μια μέση τιμή για το απλό διπλό τζάμι ορίζεται στα 30 ευρώ / τ.μ. και στο τζάμι με ενισχυμένη υάλωση στα 75 ευρώ / τ.μ. (με ενισχυμένη υάλωση) χωρίς την τοποθέτηση. Μήπως εν τέλει ήρθε η ώρα να υιοθετήσει η Πολιτεία την φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών που προχωρούν σε ενεργειακές μετατροπές τέτοιου τύπου στις κατοικίες τους; Κλιματιστικά: η έσχατη λύση. Αν, πάντως, εφαρμόσετε όλα ή έστω κάποια τα παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι στη λύση των κλιματιστικών θα καταφεύγετε πλέον μόνο σε έσχατες συνθήκες. Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει αποτελεσματικά τους εσωτερικούς χώρους, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά 5 - 6 βαθμούς. Χρησιμοποιώντας τον επί 30 μέρες, θα εξοικονομήσετε περίπου 60 ευρώ από τον λογαριασμό ρεύματος και θα μειώσετε τις εκπομπές CO2 κατά 600 - 700 κιλά. Για να καλύψουμε δωμάτιο 25 - 30 τ.μ., χρειαστήκαμε ανεμιστήρα με πτερύγια μήκους 0,90 μ. (160 ευρώ), ενώ για δωμάτιο 50 τ.μ. μας πρότειναν πτερύγια 1,40 μ. (165 ευρώ). Η τοποθέτηση ειδικού διακόπτη (περίπου 40 ευρώ) θα σας δώσει τη δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης λειτουργίας του ανεμιστήρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά αφιερώματα στα τεύχη του ΟΙΚΟ Ιανουαρίου 2003 και Απριλίου 2005 ή στο www.kathimerini.gr (OIKO)

• ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Υπάρχουν λύσεις για τις μετακινήσεις. Περιορίστε, όσο μπορείτε τις μετακινήσεις με το Ι.Χ. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή -για τις κοντινές αποστάσεις- τα πόδια σας. Αν παρόλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας από και προς τη δουλειά, συνεννοηθείτε με έναν συνάδελφό σας που μένει σε γειτονική περιοχή να μετακινήστε μαζί με το δικό σας ή το δικό του όχημα. Θυμηθείτε ότι το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα και ότι περίπου το 20% - 25% των συνολικών εκπομπών CO2 οφείλεται στην αυτοκίνηση. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.carpooling.gr για να βρείτε συνταξιδιώτες με τους οποίους θα μοιραστείτε τα έξοδα και την παρέα του ταξιδιού. Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχά σας: το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει περίπου 25 λίτρα καυσίμου ετησίως. Αποφύγετε, όσο μπορείτε, τις μετακινήσεις με αεροπλάνο και επιλέξτε εναλλακτικά το πλοίο ή το τρένο: οι μέσες εκπομπές CO2 ανά επιβάτη στο δρομολόγιο Παρίσι-Λονδίνο ανέρχονται στα 5,45 κιλά σιδηροδρομικώς και στα 61 κιλά αεροπορικώς(!).

• ΠΡΑΣΙΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΜΑΣ

Με τη βοήθεια ειδικού γεωπόνου φτιάξτε τον δικό σας ταρατσόκηπο: τους καλοκαιρινούς μήνες, η εξοικονόμηση ενέργειας για τη χρήση κλιματιστικού μπορεί να φτάσει έως 50%. Υπολογίστε ως μέση ενδεικτική τιμή τα 80 ευρώ / τ.μ.

[...]

4.2.08

Η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για το θερμοκήπιο σε 600 λέξεις


Κατώτερο των περιστάσεων αποδεικνύεται το «ενεργειακό πακέτο» της Κομισιόν για τη συμβολή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτά είναι τα 5 σημαντικότερα σημεία του.

Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι, λέει μια παροιμία, η οποία δυστυχώς επαληθεύθηκε στο πολυαναμενόμενο «ενεργειακό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις είναι ανεπαρκέστατες, πολύ μακριά από τους αναγκαίους στόχους για την αναστροφή των κλιματικών αλλαγών. Τι εισηγείται η Κομισιόν;

1. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 20% μέχρι το 2020, σε σχέση με το 1990. Η Ε.Ε. έχει μειώσει ήδη τις εκπομπές της κατά 10%, άρα στην ουσία μιλάει για περικοπή μόλις 10% ακόμα -στόχος κατά πολύ μικρότερος της δέσμευσης για περικοπή κατά 25% - 40% των εκπομπών των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που πάλευαν οι οργανώσεις και οι επιστήμονες και υιοθέτησε η Ε.Ε. στη σύνοδο του Μπαλί. Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν, μπήκε μια φλου διατύπωση για εθελοντική επιδίωξη «ενδεδειγμένων μειώσεων». Πολύ υποκριτική η στάση της Ε.Ε., η οποία πρωτοστατεί δήθεν στην προσπάθεια για αποφασιστική μείωση των εκπομπών και τελικά δεν δεσμεύεται ούτε η ίδια. Ισως, νιώθοντας αυτή την πίεση ο Μπαρόζο, δήλωσε ότι εάν συμφωνήσουν και οι άλλες μεγάλες ρυπογόνες δυνάμεις, μπορούμε να πάμε για μείωση 30%. Αρα μπορεί να γίνει, αλλά δεν μας αφήνει ο οικονομικός ανταγωνισμός!

2. Οι μειώσεις σε επιμέρους τομείς είναι ελάχιστες. Κάτω από το γενικό αδύναμο στόχο του 20%, οι κατευθύνσεις για μειώσεις εκπομπών σε συγκεκριμένους τομείς είναι έως... αόρατες. Ο στόχος μείωσης των εκπομπών των τομέων που δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας ρύπων (οικιακός τομέας, μεταφορές, αγροτικές καλλιέργειες κ.λπ.) για το διάστημα 2005 - 2020 π.χ. είναι 10% για την Ε.Ε. και μόλις 4% για την Ελλάδα της ενεργειακής σπατάλης!

3. Το αμφισβητούμενο εμπόριο δικαιωμάτων ρύπων παραμένει βασικός μοχλός για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. Τα δικαιώματα ρύπων όμως θα παραχωρηθούν για πολλά χρόνια ακόμα δωρεάν από τις κυβερνήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν υιοθετεί η Επιτροπή ούτε καν το αίτημα για δημοπράτηση και αγορά των δικαιωμάτων ρύπων. Η δωρεάν παραχώρηση δικαιωμάτων εκπομπών μέχρι τώρα είχε αφήσει ανενόχλητες τις ρυπογόνες επιχειρήσεις και είχε οδηγήσει σε κατάρρευση το «χρηματιστήριο» ρύπων, με αποτέλεσμα και οι «μονάδες-μουτζούρηδες» να βρίσκουν φτηνά δικαιώματα ρύπων.

4. Το 20% της ενέργειας της Ε.Ε. το 2020 από ΑΠΕ. Στον στόχο αυτόν εκφράζεται μια φιλοδοξία βελτίωσης, αφού σήμερα η Ε.Ε. παίρνει το 7% της ενέργειάς της από ΑΠΕ. Αντίστοιχα για την Ελλάδα, τέθηκε ο στόχος του 18% από ΑΠΕ, έναντι περίπου 6% σήμερα.

5. Το 10% των καυσίμων των οχημάτων έως το 2020 να είναι από βιοκαύσιμα. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούνται από την επιμονή αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εντατικές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, στις χώρες του Τρίτου Κόσμου κυρίως, έχουν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση δασών (κρίσιμης σημασίας για την περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη), την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από φυτοφάρμακα και γεωργικά μηχανήματα και την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων. Η Κομισιόν μιλάει για την ανάγκη περιβαλλοντικά υπεύθυνης παραγωγής των βιοκαυσίμων, αλλά προχωράει στο στόχο πριν δημιουργηθούν οι δομές που θα εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο.

Ακόμα κι έτσι αντιδρούν οι βιομήχανοι!

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεώρησαν ανεπαρκή τα μέτρα, αν και ορισμένες είδαν μισογεμάτο το ποτήρι. Ακόμα και σε αυτές τις αναιμικές προτάσεις αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων βιομηχάνων, αποκαλύπτοντας ποιοι κρύβονται πίσω από το φρενάρισμα των στόχων. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σιδήρου και χάλυβα είπε ότι ορισμένα από τα μέτρα θα αποβούν «καταστροφικά για τον κλάδο», ενώ οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού απείλησαν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν την τομή, καθώς είναι δέσμιοι της λογικής της ανάπτυξης και κινούνται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και των μεγάλων συμφερόντων.

www.kathimerini.gr

2.2.08

Στα... χαρτιά μέχρι νεωτέρας η μεταμεσονύχτια λειτουργία του Μετρό και του ΗΣΑΠ


Ανεφάρμοστη έμεινε την Παρασκευή η πιλοτική μεταμεσονύχτια λειτουργία του Μετρό και του ΗΣΑΠ. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μετρό, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν να εργαστούν. Η διοίκηση του ΗΣΑΠ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση περί τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, εκφράζοντας, όπως αναφέρει το Σάββατο η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, τη λύπη της για τη μη πραγματοποίηση των δρομολογίων και αναστέλλοντας πρακτικά την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των συνδικαλιστών με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σ.Σιμόπουλο, η οποία ωστόσο απέβη άκαρπη, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στάση των σωματείων.
«Είναι κρίμα για τους ίδιους, ορισμένοι συνδικαλιστές να επιλέγουν να έρθουν σε ρήξη με το κοινωνικό σύνολο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση εάν το υπουργείο προτίθεται να δεχτεί το αίτημα των εργαζομένων για αναστολή μίας εβδομάδας στην εφαρμογή του μέτρου, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να παίζουμε την κολοκυθιά».

Οι επικεφαλής των σωματείων ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με τις διοικήσεις της ΑΜΕΛ και του ΗΣΑΠ και ότι μόλις την Τετάρτη οι εταιρείες ανακοίνωσαν τις νυχτερινές βάρδιες, χωρίς όμως να λαμβάνουν μέτρα για την κανονική συντήρηση του δικτύου. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε όμως ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος τις διοικήσεις των εταιρειών, που αναφέρουν ότι οι τεχνικές τους υπηρεσίες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την ομαλή εφαρμογή του μέτρου. Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» αναμένεται τη Δευτέρα, όταν και θα εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης του ΗΣΑΠ κατά της απεργίας.

Τα σωματεία των εργαζομένων επιμένουν ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση, οι συρμοί δεν πρόκειται να εκτελέσουν δρομολόγια κατά το νέο, διευρυμένο ωράριο.

Σημ: Την στιγμή που σε όλη την ΕΕ, η λειτουργία των metro είναι τουλάχιστον μέχρι της 2:00 π.μ (ενώ σε μερικές είναι και 24ωρη) στο Ελλαδιστάν είμαστε ακόμα όμηροι των εργατοπατέρων που απαγορεύουν την επέκταση του ωραρίου. Με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου για την συντήρηση των συρμών εάν διευρυνθεί το ωράριο, τα συνδικάτα των εργαζομένων στο metro αποφάσισαν ότι το metro και ο ΗΣΑΠ θα συνεχίσουν να κλεινουν στις 12:00. Έτσι οι δρόμοι της Αθήνας θα ασφυκτιούν από τα αυτοκίνητα και τα ταξί κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Χάνεται λοιπόν μια ακόμα ευκαιρία της Αθήνας να βελτιώσει - έστω και σε πολύ μικρό βαθμό - τις ήδη υποβαθμισμένες Περιβαλλοντικές της συνθήκες