30.3.08

Την ώρα που η Ευρώπη σταματά τον λιθάνθρακα...


...η ΔΕΗ τον αρχίζει

Ο υπόλοιπος κόσμος τον απορρίπτει, εδώ θέλουν να μας πείσουν ότι συμφέρει -οικονομικά και οικολογικά. Στην πραγματικότητα ο λιθάνθρακας, που η ΔΕΗ προωθεί με το σχεδιασμό έξι νέων μονάδων, συμφέρει μόνο τους επενδυτές του. Κατά τα άλλα θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, αλλά, όπως φαίνεται, και στην οικονομία.

Eκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, όξινη βροχή, βομβαρδισμός μικροσωματιδίων και ραδιενεργή ρύπανση είναι τα «δώρα» της νέας μεγάλης ενεργειακής ιδέας του έθνους (και μερικών επιχειρηματιών, βεβαίως). Την ώρα που Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία (μεγάλοι παραγωγοί λιθάνθρακα) αποφασίζουν το κλείσιμο του συγκεκριμένου τομέα μέσα στα επόμενα 10 - 15 χρόνια, στην Ελλάδα προωθείται η δημιουργία έξι νέων μεγάλων μονάδων εισαγόμενου λιθάνθρακα! Την ώρα που η ανθρωπότητα αναζητεί τρόπους να καταπολεμήσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ψάχνοντας το δρόμο για την ανάπτυξη της «καθαρής ενέργειας», κυβέρνηση, ΔΕΗ και ιδιώτες θέλουν να μας στρέψουν δεκαετίες πίσω, στην εποχή του λιθάνθρακα, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΚΟ δηλώνει προκλητικά πως το διοξείδιο του άνθρακα, 24 εκατ. τόνοι του οποίου θα εκπέμπουν οι νέες μονάδες ετησίως, δεν είναι ρύπος, αλλά... αέριο που πίνουμε με την Coca-Cola!

Εξι νέα εργοστάσια

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί αιτήσεις για μονάδες 600 MW στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας (όμιλος Μυτιληναίου), 460 MW στο Μαντούδι Ευβοίας (όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), ενώ σχεδιάζονται εργοστάσια 600 MW στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (EDISON - ΕΛΠΕ)και 800 MW στο Αλιβέρι (ΔΕΗ). Για τις δύο πρώτες έχει ήδη εκδοθεί θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Επιπλέον, η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη γερμανική RWE (την πιο ρυπογόνο επιχείρηση της Ευρώπης), σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα, συνολικής ισχύος 1.600 MW, ή στον Αλμυρό Μαγνησίας ή στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Τέλος, στα πλάνα της ΔΕΗ βρίσκεται και η δημιουργία νέας ανθρακικής μονάδας 800 MW στη Λάρυμνα. Συνολικά, δηλαδή, προβλέπεται η παραγωγή 4.860 MW από καύση λιθάνθρακα, ένα τεράστιο ποσοστό της παραγόμενης στην Ελλάδα ενέργειας. Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 14.000 MW και οι υπό αντικατάσταση (στην πραγματικότητα, σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας) μονάδες έχουν ισχύ 2.880 MW. Αν προσθέσουμε και τις τουλάχιστον δύο νέες λιγνιτικές μονάδες 900 MW σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα (υπάρχει ενδεχόμενο και για άλλες δύο σε Ελασσόνα και Δράμα) βλέπουμε ότι τα πιο ρυπογόνα καύσιμα θα αποτελούν τη βάση της ενέργειας στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και των θιασωτών του λιθάνθρακα; Οτι είναι ένα καύσιμο φθηνό και άφθονο, με το οποίο μεγαλώνει η ποικιλία των πηγών ενέργειας και μειώνεται η εξάρτηση της χώρας. Επιπλέον, ότι είναι λιγότερο ρυπογόνος από τον λιγνίτη. Κι όμως: Η ενεργειακή εξάρτηση μεγαλώνει καθώς ο λιθάνθρακας θα είναι εισαγόμενος (μάλλον από Κίνα και Ουκρανία), ενώ γίνεται δυσβάσταχτη η ομηρία από τις πλέον βρώμικες πηγές ενέργειας. Οσο για το κόστος, αυτό θα βρίσκεται στο έλεος των διεθνών τιμών, ενώ φυσικά δεν προσμετρείται το κόστος της ανεπανόρθωτης ζημιάς στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Βεβαίως, οι ενδιαφερόμενοι προσβλέπουν απλά στα κέρδη των επιχειρήσεών τους...

Ο δρόμος για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών δεν είναι απλός. Αλλά η κατεύθυνση δεν μπορεί παρά να είναι η μείωση της κατανάλωσης και της σπατάλης ενέργειας και η ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που διατίθενται απλόχερα στον ίδιο μας τον τόπο. Το σύνθημα είναι «όχι άλλο κάρβουνο».

Γιατί λέμε «όχι» στο λιθάνθρακα

1. Πάνω από 24 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως θα εκπέμπουν οι 6 σχεδιαζόμενες μονάδες. Ο λιθάνθρακας είναι δύο φορές πιο ρυπογόνος από το φυσικό αέριο (0,70 τόνοι CO2/MWh έναντι 0,35 τόνοι CO2/MWh), λέει στο ΟΙΚΟ ο κ. Γιώργος Γκαϊντατζής, επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Θράκης, αν και λιγότερο ρυπογόνος από το λιγνίτη (0,90 τόνοι CO2/MWh). Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Αγώνα στο Μαντούδι οι προτεινόμενες μονάδες λιθάνθρακα θα συνεισφέρουν 24 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο, δηλαδή το 21% των εκπομπών της Ελλάδας το 1990 (έτος βάσης για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο). Οταν η χώρα μας έχει ήδη υπερβεί τα επίπεδα εκπομπών που πρέπει να έχει το 2012, το αποτέλεσμα θα είναι (πέραν της ζημιάς στο περιβάλλον) να επιβαρυνθεί με μεγάλα πρόστιμα, που θα ανεβάσουν και το κόστος.

2. Κίνδυνος - θάνατος από μικροσωματίδια. Ενα εργοστάσιο καύσης άνθρακα βομβαρδίζει την ευρύτερη περιοχή με ρύπους, όπως διοξείδιο του θείου (SO2), αζωτοξειδίων (ΝΟΧ), υδροκυανίου (HCN), νιτρικό θείο (SNO3), κ.τ.λ. Επίσης, παράγονται τα φονικά αιωρούμενα σωματίδια. «Ακόμα και εάν μέσω των φίλτρων κατακρατείται ένα ποσοστό από 95% - 99,9% της μάζας των εξερχόμενων σωματιδίων, το 0,1% που αποβάλλεται στο περιβάλλον είναι το πλέον επικίνδυνο. Λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου εισέρχονται στα αναπνευστικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από μια εγκατάσταση καύσης λιγνίτη της ΔΕΗ διαφεύγουν στο περιβάλλον 200 κιλά ιπτάμενης τέφρας ανά λεπτό λειτουργίας», σημειώνει ο κ. Γκαϊντατζής.

3. Προκαλούν όξινη βροχή, καταστρέφοντας τη γη, τις καλλιέργειες και επιβαρύνοντας δραματικά περιβάλλον και υγεία (δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ.). Απελευθερώνονται ακόμα ιχνοστοιχεία υδραργύρου, που είναι νευροτοξικό μέταλλο και συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα.

4. Τα απόβλητά τους είναι πιο ραδιενεργά από εκείνα των πυρηνικών σταθμών(!), γράφει το εγκυρότατο επιστημονικό περιοδικό Scientific American. Συγκεκριμένα, η ιπτάμενη τέφρα από καύση άνθρακα είναι 100 φορές πιο ραδιενεργή από τα πυρηνικά απόβλητα.

5. Δραματικές οι επιπτώσεις στη χωροταξία και στο όλο περιβάλλον. Οπου πάει εργοστάσιο άνθρακα η περιοχή «μαυρίζει». Απαιτούνται τεράστιες λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των «καρβουνάδικων» πλοίων, που θα κινούνται σε σχετικά κλειστά θαλάσσια οικοσυστήματα (Ευβοϊκός, Κορινθιακός, Πατραϊκός, Παγασητικός). Επιπλέον, θα δεσμευθούν μεγάλες εκτάσεις για την τοποθέτηση του άνθρακα (εάν είναι υπαίθρια θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σκόνης), καθώς και για την απόθεση του παραγόμενου γύψου και της επικίνδυνης τέφρας, η οποία περιέχει στοιχεία όπως αρσενικό, μόλυβδος, υδράργυρος, νικέλιο, θείο, βανάδιο, βηρύλλιο, κάδμιο, βάριο, χρώμιο, χαλκός, μολυβδένιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, κ.ά.

6. Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού, για την ψύξη των εγκαταστάσεων, το οποίο θα επιστρέφει στη θάλασσα σε θερμοκρασίες 50 - 60° C! Για ποια οικολογική ισορροπία μπορεί να γίνει λόγος; Στην περίπτωση των Ασπρων Σπιτιών, υπολογίζεται ότι απαιτείται το μισό της μέσης ετήσιας παροχής του ποταμού Νέστου.

ΒΑΤΕΡΛΟ ΜΕ ΤΟ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Στις αρχές του 2007 το λόμπι του άνθρακα στις ΗΠΑ καμάρωνε για τα 151 νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που επρόκειτο να κατασκευαστούν εκεί.

Ενα χρόνο μετά ζει το δικό του... «Περλ Χάρμπορ καθώς οι παραγγελίες ακυρώνονται μαζικά. Τα 59 από τα 151 εργοστάσια είτε απορρίφθηκαν από τις δημόσιες αρχές, είτε αποσύρθηκαν διακριτικά για να μη φάνε πόρτα... Οι αδειοδοτήσεις άλλων 50 έχουν ήδη προσβληθεί στα δικαστήρια και δύσκολα θα περάσουν. Ενώ και τα υπόλοιπα μάλλον θα βρεθούν αντιμέτωπα με μακροχρόνιες δίκες. Με λίγα λόγια, η βιομηχανία του άνθρακα είναι υπό διωγμόν (και) στις ΗΠΑ. Και όχι άδικα. Δεν είναι μόνο η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, ούτε το αυξανόμενο κόστος των υποδομών. Οι πολίτες αντιτίθενται στις εκπομπές καρκινογόνων ρύπων, όπως του υδραργύρου. Σε 23.600 κάθε χρόνο υπολογίζονται οι θάνατοι που αποδίδονται ευθέως στην αέρια μόλυνση από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ.

Οσο για τις τεχνικές συλλογής και αποθήκευσης του CO2 αποδεικνύονται πανάκριβες. Προ μηνός, η κυβέρνηση Μπους ακύρωσε την κατασκευή ενός ανθρακικού εργοστασίου μοντέλου στο Ιλινόις, το οποίο θα απομόνωνε υπόγεια το διοξείδιο του άνθρακα, λόγω της τεράστιας υπέρβασης του προϋπολογισμού του. Είχε φτάσει ήδη το 1,2 δισ. ευρώ...

www.kathimerini.gr

Στο... Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα αναστενάζει!


Τις 38 έχουν φτάσει σήμερα οι περιβαλλοντικές «μαύρες τρύπες» για τις οποίες η χώρα έχει κληθεί να απολογηθεί στο Ευρωδικαστήριο. Για τις πέντε από αυτές δεν θα γλιτώσει εύκολα το πρόστιμο, αφού, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις, δεν έχει συμμορφωθεί.

Ενώ η ελληνική πλευρά πανηγυρίζει για την αντιμετώπιση παλαιών υποθέσεων, όπως η προστασία της καρέτα καρέτα στη Ζάκυνθο, νέες υποθέσεις έρχονται να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο των ελληνικών εκκρεμοτήτων. Ακόμα και η υπόθεση του Κουρουπητού, που έγινε… η πιο διάσημη χωματερή της Ελλάδας μετά την επιβολή δυσθεώρητου προστίμου, δεν έχει κλείσει οριστικά.

Πιο ανησυχητικό, όμως, από τις ίδιες τις υποθέσεις είναι η εμμονή της χώρας να αρνείται ή να καθυστερεί να πάρει μέτρα για το περιβάλλον ακόμα κι όταν απειλείται από δυσθεώρητα πρόστιμα.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Οι σημαντικότερες εκκρεμότητες της Ελλάδας είναι πέντε, παραβάσεις για τις οποίες η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί αλλά δεν έχει καταφέρει να συμμορφωθεί. Μια δεύτερη καταδίκη ισοδυναμεί με πρόστιμο.

Παράνομες χωματερές


Η Ελλάδα παραπέμφθηκε για τη λειτουργία τουλάχιστον 1.125 παράνομων χωματερών. Για το ζήτημα καταδικάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2006. Πέτυχε να αντιμετωπίζονται όλες οι καταγγελίες ή διαπιστωμένες παραβάσεις ως μια ενιαία υπόθεση με την υπόσχεση ότι την 1η Ιανουαρίου 2009 δεν θα υπάρχει στην ελληνική επικράτεια ανεξέλεγκτη χωματερή που να μην έχει κλείσει και αποκατασταθεί. Μολονότι η παύση λειτουργίας υλοποιείται αρκετά ικανοποιητικά, καθυστερεί η λειτουργία νέων ΧΥΤΑ. Ωστόσο, για την αποφυγή επιβολής προστίμου, χρειάζεται αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο, με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων


Εως τις 31/12/2000, οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 έπρεπε να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και να υποβάλλουν τα αστικά λύματά τους σε δευτεροβάθμια επεξεργασία. Ομως, 23 οικισμοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και γι' αυτό η χώρα καταδικάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. Η υπόθεση αφορά, μεταξύ άλλων, οικισμούς όπως η Αρτέμιδα, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, τα Μέγαρα, η Ναύπακτος, η Νέα Μάκρη, η Παροικιά Πάρου, η Ραφήνα, η Τρίπολη, ακόμα και η τουριστική ζώνη της Θεσσαλονίκης! Η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα με ταχείες διαδικασίες, όμως, αυτό δεν μοιάζει εύκολο: σε ορισμένες περιοχές τα έργα δεν έχουν καν εγκριθεί (κυρίως στην Ανατολική Αττική)...

Αστικά λύματα στο Θριάσιο Πεδίο


Η Ελλάδα καταδικάστηκε (2004) για την έλλειψη συστήματος συλλογής και κατάλληλης επεξεργασίας των αστικών λυμάτων του Θριάσιου Πεδίου. Δεσμεύθηκε ότι θα λύσει το πρόβλημα με τη δημιουργία δικτύων και βιολογικού καθαρισμού, έργο που ανέλαβε η ΕΥΔΑΠ (χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2009). Τον Απρίλιο 2006, η Επιτροπή απέστειλε νέα προειδοποιητική επιστολή, διότι καθυστερεί η υλοποίηση των έργων.

Ελλειψη μέτρων για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος


Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να συμμορφωθούν με μία σειρά υποχρεώσεων, όπως μέτρα προώθησης της ανακύκλωσης, της ποιοτικής αποκατάστασης και της καταστροφής των ελεγχομένων ουσιών, προληπτικά μέτρα για την αποτροπή και ελαχιστοποίηση των διαρροών ελεγχόμενων ουσιών κ.λπ. Η χώρα καταδικάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2006, ενώ τον Μάρτιο 2007 η Επιτροπή απέστειλε νέα προειδοποιητική επιστολή. Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα την υιοθέτηση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και η υπόθεση αναμένεται να διευθετηθεί.

Καθορισμός Ζωνών Ειδικής Προστασίας


Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διατήρηση των άγριων πτηνών, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να καθορίζουν Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα διάφορα είδη άγριων πτηνών. Οι ελληνικές ΖΕΠ είναι ανεπαρκείς τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την επιφάνεια: θα έπρεπε να έχουν χαρακτηριστεί 186 ΖΕΠ και να έχουν καθοριστεί 151, ενώ η επιφάνειά τους δεν καλύπτει όλα τα είδη πτηνών. Η Ελλάδα καταδικάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2007. Το πρόγραμμα επανεξέτασης των ελληνικών ζωνών καθυστερεί και δεν έχει κινηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού νέων ΖΕΠ. Εάν δεν επιταχυνθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει νέα διαδικασία παραπομπής, με πιθανότητα επιβολής προστίμου.

ΣΕ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Σε πέντε υποθέσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο, αλλά η διαδικασία βρίσκεται στα αρχικά στάδια.

Ελλειψη κατάλληλου σχεδιασμού διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων και λειτουργία ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης. Τον Δεκέμβριο 2005, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη, αλλά τα μέτρα που πήρε η χώρα εξακολουθούν να μη συνάδουν με τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Οι ελληνικές αρχές αποδέχονται την έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων διαχείρισης και αναγνωρίζουν την ύπαρξη 600.000 τόνων αποβλήτων σε χώρους που θεωρούνται «καταρχήν ρυπασμένοι».
Κακή ενσωμάτωση της οδηγίας περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών. Εστάλη τον Ιούνιο 2007 αιτιολογημένη γνώμη, η οποία δεν έχει απαντηθεί.
Συλλογή και επεξεργασία ορυκτελαίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε εναντίον της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2002, για την κακή εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας. Ωστόσο, η διαδικασία προσφυγής έχει ανασταλεί, διότι έχει κατατεθεί πρόταση αναθεώρησής της.
Κακή εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με τη μείωση της περιεκτικότητας ορισμένων υγρών καυσίμων σε θείο. Η Ελλάδα δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι, εντός της επικράτειάς της, από την 1/1/2003 δεν χρησιμοποιείται βαρύ μαζούτ περιεκτικότητας σε θείο άνω του 1% κατά μάζα.
Συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων στις ευαίσθητες περιοχές. Οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να χαρακτηρίσουν ευαίσθητες περιοχές 10 υδάτινες μάζες (π.χ. Αργολικός Κόλπος, Παγασητικός, λίμνη Ιωαννίνων, λίμνη Καστοριάς κ.ά.). Δεν έχουν δημιουργηθεί δίκτυα αποχέτευσης σε 13 οικισμούς, ενώ ακόμα 14 απορρίπτουν τα αστικά τους λύματα εντός ευαίσθητων περιοχών χωρίς να τα υποβάλουν σε επεξεργασία αυστηρότερη της δευτεροβάθμιας.



ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Τρεις υποθέσεις έχουν φθάσει στο Ευρωδικαστήριο, χωρίς να έχει ακόμα ανακοινωθεί η καταδικαστική (ή μη) απόφαση.

Διάθεση των αποβλήτων στο νομό Χανίων


Η απόφαση της Επιτροπής να κλείσει την υπόθεση του Κουρουπητού βασίστηκε και στην ορθή λειτουργία της προσωρινής εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων στο Μεσομούρι. Ωστόσο, το Μεσομούρι δημιουργεί προβλήματα για το περιβάλλον και την υγεία, ενώ η χωματερή του Κουρουπητού δεν έχει αποκατασταθεί.

Πλημμελής θέσπιση πλαισίου δράσης για το νερό


Η Ελλάδα, έως τις 22 Δεκεμβρίου 2004, δεν προέβη σε ανάλυση των χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού, επισκόπηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κατάσταση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων και οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος. Επίσης, δεν υπέβαλε συνοπτικές εκθέσεις σχετικά με τις αναλύσεις που απαιτούνται.

Ελλειψη μέτρων για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας


Η Ελλάδα παραπέμφθηκε για κακή ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας σύμφωνα με την οποία έπρεπε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

www.kathimerini.gr