3.7.07

Μηδενική η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα για τα δάση


www.in.gr


Αδιάθετα παραμένουν από το 2000 έως σήμερα τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής της ΕΕ προς την Ελλάδα για την «προστασία των δασών». Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ, Ντανούτα Χούμπνερ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη.

Από την απάντηση της επιτρόπου προκύπτει ότι για έργα πρόληψης και προστασίας των δασών από πυρκαγιές, τα κονδύλια που είχαν διατεθεί στην Ελλάδα ήταν 24 εκατ. ευρώ και είναι όλα αδιάθετα. Ακόμα, μηδενική είναι και η απορρόφηση κονδυλίων που φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ για την προστασία του Δάσους Σεΐχ Σου.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα περιβάλλοντος που χειρίζονται απ’ ευθείας υπουργεία και άλλοι φορείς «η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική» συμπλήρωσε η κ. Χούμπνερ. Συγκεκριμένα, από τα 14 έργα, συνολικού ύψους 453.810.369 ευρώ, δεν έχουν ξεκινήσει τα οκτώ, ενώ των υπολοίπων η απορρόφηση είναι ελάχιστη.

Η κ. Χούμπνερ δήλωσε ότι οι αιτίες της κακής πορείας των περιβαλλοντικών έργων οφείλονται σε «ανεπαρκή προετοιμασία για τα έργα, καθυστερήσεις στη διαδικασία απαλλοτρίωσης και έκδοσης αδειών από την αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία.»

Από την πευρά του, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η κυβέρνηση και ίδιος ο πρωθυπουργός εκτίθενται ανεπανόρθωτα μετά τις αποκαλύψεις της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ενώ όφειλε να γνωρίζει τις μηδενικές προσπάθειες της κυβέρνησης του για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος δεν βρήκε όλες αυτές τις ημέρες του ολοκαυτώματος να ξεστομίσει ούτε λέξη αυτοκριτικής και ευθύνης. Ντροπή!»


Ανευ σχολίου. Speechless που λέγανε και στο χωριό μου

Δεν υπάρχουν σχόλια: