1.7.07

Η τρομολαγνεία των ΜΜΕ - Την διαθήκη σας την κάνατε;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ήμασταν όλοι μάρτυρες της προσπάθειας των περισσοτέρων ΜΜΕ να έρθουν πρώτα στην άτυπη κούρσα του «ποιος θα τρομοκρατήσει τον κόσμο πιο πολύ». Με αφορμή μιας - όντως μεγάλης διάρκειας και έντασης - θερμής περιόδου, οι «παντογνώστες» τηλεπαρουσιαστές παρουσίαζαν μια ζοφερή κατάσταση που εάν τελικά θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε από αυτήν θα ήταν ένα θαύμα. Όντας τελείως άσχετοι με Μετεωρολογία και Περιβάλλον, αποστήθιζαν σκόρπιες πληροφορίες που έβρισκαν από εδώ και από εκεί, τις έβαζαν στο μπλέντερ, τις ανακάτευαν και τις εκτόξευαν στον ταλαίπωρο τηλεθεατή που τρομοκρατημένος κοιτούσε την ατζέντα του για να βρει το τηλέφωνο του συμβολαιογράφου του για να συντάξει την διαθήκη του. Καλούσαν στο στούντιο τους (επίσης ταλαίπωρους) επιστήμονες μετεωρολόγους και εάν δεν έλεγαν «αυτά που έπρεπε», δηλαδή εάν δεν έλεγαν κάτι του στυλ «Τι μας βρήκε Θεέ μου, θα πεθάνουμε όλοι, κλπ κλπ» τους κοιτούσαν με μισό μάτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο «φωτεινός παντογνώστης» του Alter Άκης Παυλόπουλος. Έχοντας καλέσει έναν μετεωρολόγο, τον έστησε στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί είχε πει στον κόσμο ότι θα έχει 42 βαθμούς Κελσίου ενώ είχε 46! «Γιατι δεν μας λέτε την αλήθεια» ρωτούσε με πολύ έντονο ύφος. Ο μετεωρολόγος ενοχλημένος του απάντησε ότι «λέγοντας ότι θα έχει 46 βαθμούς πανικοβάλλεται χωρίς λόγο ο κόσμος αφού ούτως ή άλλως η διαφορά από 42 σε 46 είναι ανεπαίσθητη». Ο Παυλόπουλος απαξίωσε την γνώμη του μετεωρολόγου και τον έβγαλε από το παράθυρο τάχιστα. Ο «ανίδεος» επιστήμονας του είχε στερήσει ένα όπλο στον αγώνα του να τρομοκρατήσει και άλλο τον κόσμο.

Μέσα από όλα αυτά, ξεπήδησε και το όψιμο ενδιαφέρον των τηλεπαρουσιαστών για το Περιβάλλον. Αφού τρομοκρατούσαν τον κόσμο για τον «μεγαλύτερο καύσωνα στην ιστορία της ανθρωπότητας», τον αποτελείωναν με τις απόψεις τους για τις κλιματικές αλλαγές. Απόψεις που μπορεί μεν κάποιες από αυτές να έχουν επιστημονική βάση, πλην όμως δεν μπορούν να συζητηθούν στο 1:30 λεπτό που διαρκεί το όψιμο ενδιαφέρον για το Περιβάλλον στις ειδήσεις των καναλιών. Προσωπικά το θεωρώ εξοργιστικό να βλέπω ανθρώπους που παρ’ όλη την ασχετοσύνη τους, λόγω της δύναμης που τους δίνει το μέσο που λέγετε τηλεόραση, μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, να μην ασχολούνται για έναν ολόκληρο χρόνο με τα Περιβαλλοντικά προβλήματα της γης, και να τα ξεπετάνε σε 1:30 λεπτό, τώρα που το θέμα «τραβάει».

Θα μπορούσαν να αφιερώσουν έστω 5 λεπτά κάθε μέρα με θέματα και συζήτηση για το περιβάλλον. Με χρηστικές πληροφορίες, για το πως μπορεί ο απλός πολίτης να συνεισφέρει, στο βαθμό που του αναλογεί, στην προστασία του Περιβάλλοντος*. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει γιατί ο κόσμος πρέπει να μάθει πως πέρασε το βράδυ της η Τζούλια Αλεξανδράτου. Να πληροφορηθεί ποιος πήγε να δει την Πέγκυ (Καλλιόπη) Ζίνα να τραγουδά. Πρέπει να παρακολουθήσει τους ατελείωτες καυγάδες του Γιακουμάτου με τον Πρωτόπαππα. Και πρέπει για άλλη μια φορά να απολαύσει τα καλλίγραμμα οπίσθια στα ρεπορτάζ στις παραλίες.

* Απο τον σύνδεσμο αυτό κατεβάστε ένα φυλλάδιο με 10 απλές πρακτικές προστασίας του Περιβάλλοντος. Προέρχεται απο το portal της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: