29.6.07

Ποιος θα αναλάβει πολιτική ευθύνη για την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας;



WWF HELLAS


Αθήνα, 29-6-07


Αν και είναι νωρίς για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής από την πυρκαγιά που ακόμα εξελίσσεται στην Πάρνηθα, πρόκειται σίγουρα για ένα συγκλονιστικό πλήγμα στο σημαντικότερο οικολογικό θησαυρό της Αττικής.


Για όλους εμάς που γνωρίζουμε την περιοχή και δουλεύουμε για την προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, η σημερινή είναι μια μέρα τραγική. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ολοκληρωτική καταστροφή σε τοποθεσίες, στις οποίες οι επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς έχει ξεκινήσει την καταγραφή του πληθυσμού του κόκκινου ελαφιού της Πάρνηθας, όπως η Αγία Τριάδα και ο ΣΕΓΑΣ.


Αν και είναι νωρίς για να επιρρίψουμε ευθύνες, ειδικά όταν γνωρίζουμε την αυτοθυσία και προσωπική ευαισθησία των πυροσβεστών σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις, υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα: πώς ξέφυγε η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, 15km μακριά, και από δήθεν ελεγχόμενη, μέσα σε ελάχιστη ώρα, ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έκαψε τον Εθνικό Δρυμό; Φαίνεται πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καταστολή, αλλά ο κύκλος πρόληψη-καταστολή-αποκατάσταση και προστασία για το οποίο δεν έχουν παρθεί οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.


Η καταστροφή στην Πάρνηθα είναι απλώς η κορυφή μιας πυραμίδας τέτοιων ανεξέλεγκτων καταστάσεων, που κάθε ξηρό και θερμό καλοκαίρι καταστρέφουν το δασικό πλούτο της χώρας. Δεκάδες ταυτόχρονες πύρινες κρίσεις που δοκιμάζουν τα όρια των δυνατοτήτων της κρατικής μηχανής, αναδεικνύουν τις τεράστιες αδυναμίες μας στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και μας θυμίζουν ότι η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων διαχείρισης και προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας εξακολουθεί να μένει στα πολιτικά αζήτητα.


«Οι ώρες κρίσης προφανώς δεν προσφέρονται για συγκρούσεις αλλά μόνο για σύνεση και συμπαράσταση σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης», δηλώνει ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, «Οφείλουμε όμως να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, δηλαδή στη σωστή και ολοκληρωμένη θεσμική θωράκιση των δασών και δασικών εκτάσεων και στην απόλυτη προστασία τους μετά την καταστροφή. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις απαράδεκτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αναθεώρηση του άρθρου 24, την κατάπτυστη τροπολογία του κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα δάση, την πολιτική επιλογή για καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του δασολογίου, που απλά ενισχύουν όσους βλέπουν στα δάση της χώρας μας την ευκαιρία για πλουτισμό. Με αφορμή αυτή την καταστροφή που υποβαθμίζει ευθέως την καθημερινότητα όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου, υπάρχει περίπτωση να δούμε την πρώτη στα ελληνικά χρονικά σαφή ανάληψη ευθυνών για περιβαλλοντική καταστροφή από την πολιτική ηγεσία της χώρας;», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.


Η ηγεσία μας το οφείλει αυτό σε όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν κατακλύσει το τηλεφωνικό κέντρο του WWF Ελλάς ρωτώντας με ποιον τρόπο μπορούν να προσφέρουν εθελεοντικά, ώστε να διασωθεί ό,τι ακόμα είναι δυνατό.


Διαβάστε εδώ στοιχεία για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς d.karavellas@wwf.gr

Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς m.panteri@wwf.gr

1. Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας αποτελεί μία από τις πλέον πολύτιμες φυσικές περιοχές της χώρας, καθώς φιλοξενεί μία τεράστια ποικιλία ζώων και φυτών –κάποια από τα οποία ενδημικά-, ενώ αποτελεί και το τελευταίο σημαντικό καταφύγιο για το Κόκκινο Ελάφι. Πέρα από την οικολογική αξία, ο Δρυμός είναι εξαιρετικά πολύτιμος για την ποιότητα ζωής του μισού σχεδόν πληθυσμού της χώρας που κατοικεί στο λεκανοπέδιο και στηρίζεται στην ύπαρξη του δάσους για τον καθαρό αέρα, τη εξισορρόπηση της θερμοκρασίας, την προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και την απόδραση από την ασφυκτική ζωή της πόλης. Έτσι μόνο σαν εφιάλτης θα μπορούσε να αποδοθεί η αίσθηση όλων μας από την χθεσινή εικόνα της ραγδαίας καταστροφής του πολυτιμότερου ίσως μέρους του εθνικού Δρυμού, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και κάποιους από τους σημαντικότερους βιοτόπους για την πανίδα του βουνού.

2. Η πυρκαγιά είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην πανίδα, τη χλωρίδα και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα και επιπόλαια. Αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου το κατεστραμμένο περιβάλλον θα ανακάμψει σταδιακά εάν η φύση αφεθεί να λειτουργήσει, είναι εξίσου βέβαιο ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ εάν δεν φροντίσουμε να προφυλάξουμε αποτελεσματικά τον ορεινό όγκο από τις διάφορες πιέσεις που θα αρχίσουν πολύ σύντομα να ασκούνται. Μέχρι, παρ’ όλα να ανακάμψει το οικοσύστημα, το σίγουρο είναι ότι όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου θα νιώσουμε στο πετσί μας την υποβάθμιση αυτής της σημαντικότατης περιοχής: Μέσα από την αντίστοιχη υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα στην πόλη, την άνοδο της μέσης θερινής θερμοκρασίας, αλλά και τα πλημμυρικά φαινόμενα που πιθανότατα θα βιώσουμε το χειμώνα σε νέες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: