9.7.07

Τα... αντικειμενικά ΜΜΕ


Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην αυθόρμητη πρόσκληση ανώνυμων νέων για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή για την καταστροφή της Πάρνηθας. Είναι η πρώτη φορά που πολίτες χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου για να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Περισσότερα από 3.000 άτομα (σ.σ. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για περισσότερα από 10.000 άτομα) έδωσαν το «παρών» στις 7 το απόγευμα της Κυριακής μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Εκεί, πολίτες κάθε ηλικίας κατέθεσαν συμβολικά ένα κλαδί από «διασωθέν δένδρο» της Πάρνηθας και άδειασαν αρκετές σακούλες γεμάτες καρβουνιασμένα κουκουνάρια και πευκοβελόνες. Παράλληλα, οι συγκεντρωθέντες φώναξαν συνθήματα διαμαρτυρίας για το θανάσιμο τραυματισμό του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Πάρνηθα: Το πρωί έγινε ποδηλατοδρομία από το τελεφερίκ, καθώς και οδοιπορικό από το Μον Παρνές έως την Αγία Τριάδα. Σε όλες τις εκδηλώσεις κεντρικό αίτημα ήταν η επίσπευση της αναδάσωσης της καμένης γης στην Πάρνηθα.


Από in.gr


Σε κανένα τηλεοπτικό Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας πλην του ΣΚΑΙ τηλεόραση δεν αναφέρθηκε η συγκέντρωση για το περιβάλλον. Κανένα κανάλι δεν αξιώθηκε να αναφερθεί, έστω και για λίγο, στην μαζική διαδήλωση που διοργανώθηκε ηλεκτρονικά, μέσω blog και sms. Βλέπετε έλειψαν τα επεισόδια. Εάν είχαμε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς, θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις του πληρωμένου χρόνου. Εάν καιγόταν η φουστανέλα κανενός εύζωνα, τα αδηφάγα κανάλια και οι τρομολάγνοι αιμοσταγείς παρουσιαστές, θα ούρλιαζαν για «την κατάλυση του κράτους» και τους «γνωστούς – αγνώστους». Εάν έπεφταν δυο – τρεις μολότοφ και έσπαγε η βιτρίνα του Άδωνη Γεωργιάδη, θα μιλάγανε μέρες επί ημερών. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Όλα ήταν ειρηνικά, γεγονός που καθιστά την διαδήλωση ως παγερά αδιάφορη για τα κανάλια. Υπήρχαν βέβαια εξόχως σημαντικά γεγονότα που έπρεπε να καλυφθούν. Προφανώς το συνέδριο του κυβερνώντος «κώματος», που παρεπιπτώντος γέμισε με χάρτινες αφίσες όλη την Αθήνα, δε μπόρεσε να αφήσει δύο λεπτά δημοσιότητα στην κινητοποίηση που έγινε. Ούτε τα καλλίγραμμα οπίσθια στα ρεπορταζ των παραλιών μπορούσαν να εκδιωχθούν και να δώσουν τη θέση τους στους πιτσιρικάδες με τις σφυρίχτρες έξω από την βουλή. Βέβαια δε φταίνε και τα κανάλια. Φταίμε όλοι εμείς που τους ανεχόμαστε και τους δίνουμε την (όποια) τηλεθέαση. Από την στιγμή που με τις κατευθυνόμενες (και πληρωμένες πολλές φορές) ειδήσεις τους δεν έχουν καμία σοβαρή αντίδραση από ένα τηλεοπτικό κοινό που τρώει ό,τι του σερβίρουν, καλά κάνουν και προβάλουν ό,τι προβάλουν.

Σας θυμίζω ένα γεγονός: Το 2003 έγινε η μαζικότερη πορεία ειρήνης των τελευταίων δεκαετιών, με αφορμή τον πόλεμο το Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, διαδήλωσαν ειρηνικά. Σε κάποιο μέρος της πορείας, εμφανίστηκαν οι γνωστοί τραμπούκοι (ποιοι είναι αυτοί είναι άλλο θέμα, όχι της παρούσης) και ριξαν 2-3 μολότοφ σε μια τράπεζα. Τα περισσότερα κανάλια εστίασαν αποκλειστικά στο εξαιρετικά μεμονωμένο γεγονός των επεισοδίων χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στην τεράστια διαδήλωση και κυρίως στον σκοπό της. Την άλλη μέρα, σαν βρεγμένη γάτα βγήκε ο Χατζηνικολάου και έσωσε την τιμή του (μαζί και την θέση του στο Εκάλη club) ζητώντας συγνώμη για το unfair του.


1 σχόλιο:

cheaptalk είπε...

Δε ξέρω γιατί πολλοί επιμένουν να μιλάνε για δέκα χιλιάδες και βάλε, αλλά πιστεύω ότι οι εκτιμήσεις για 3-4 χιλιάδες κόσμο είναι σωστές (και ίσως και τσιμπημένες :p).

Μπορείς να πεις ότι πέρασαν παραπάνω, αφού κόσμος πηγαινοέρχονταν συνέχεια, εντάξει. Αλλά για τους περισσότερους "αγανακτισμένους" εφησυχασμένους, το να τους λες ότι μαζεύτηκε εκατό χιλιάδες κόσμος κι έγινε χαμός είναι απλά αφορμή να ξεκινάνε κι άλλες "αντιδράσεις" του στιλ "κλικ στο (e-mail) Forward και τους γάμησα κι αυτούς ο τεράστιος". Και μόνο.