5.7.07

Οι πυρκαγιές σπάνε την αλυσίδα του οικοσυστήματος


Η Πάρνηθα εκτός από τη σπάνιά της βλάστηση που έχει, λειτουργεί και ως καταφύγιο για εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι η πρόσφατη πυρκαγιά δεν άφησε πίσω της μόνο στρέμματα καμένης βλάστησης αλλά κατέστρεψε και ένα σημαντικό μέρος της πανίδας της καθώς εκεί φωλιάζουν γερακίνες, σπίνοι, δρυοκολάπτες, κοτσύφια, παπαδίτσες, γεράκια ακόμη και φιδαετοί αλλά και το σπάνιο είδος του κόκκινου ελαφιού.

Σύμφωνα ,λοιπόν, με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

- Το πιο άτυχα ήταν τα πουλιά που αυτή την εποχή μεγάλωναν τα μικρά τους και τα οποία δεν ήταν ακόμη σε θέση να πετάξουν: νεοσσοί, φωλιές και βιότοποι έχουν πλέον καταστραφεί.

- Πολλά από τα ενήλικα πουλιά που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους και να ξεφύγουν έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινές περιοχές, καθώς και στην πλευρά της Πάρνηθας που δεν έχει καεί.

Επίσης:

- Ένας σημαντικός αριθμός των κόκκινων ελαφιών που ζούσαν στην Πάρνηθα δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τη φωτιά και έτσι γίναμε μάρτυρες - μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- φρικτών εικόνων καμένων ζώων.

- Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πυρκαγιά θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Όμως, στο QualityNet Foundation πιστεύουμε ότι ακόμα και μέσα από ένα τόσο μεγάλο κακό μπορεί να γεννηθεί η ευκαιρία. Η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ακόμα πιο βαθιά, τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει για εμάς η φύση πόσο μάλλον η φύση που βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Και έτσι από τη μία να λειτουργήσουμε ως μοχλός πίεσης προς την Πολιτεία για την προστασία την πολύτιμης αυτής κληρονομιάς και από την άλλη να αφυπνιστούμε εμείς οι ίδιοι ως ενεργοί πολίτες και να συμμετάσχουμε με τον δικό μας τρόπο στην αποκατάσταση ενός τόσο δυνατού κρίκου της αλυσίδας του οικοσυστήματος που έσπασε. Ελπίζουμε ότι οι κλήσεις προς τους πολίτες για αναδάσωση δεν θα αργήσουν και ευχόμαστε να είμαστε όλοι εκεί ως ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που θα λειτουργήσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ασπίδα για το περιβάλλον.

Η καταστροφή ή μη του περιβάλλοντος βρίσκεται ακόμα στην επιλογή μας - της Πολιτείας αλλά και των πολιτών- καθώς εμείς είμαστε που με τη γνώση μας αλλά και τη δράση μας θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγιή επιβίωση των παιδιών μας. Είναι ευθύνη όλων μας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: