5.7.07

Οι δικηγόροι... προτείνουν




Δέκα προτάσεις κάνει στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για την προστασία του περιβάλλοντος η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και τους ζητεί να τοποθετηθούν δημόσια.


Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Να θεσπισθεί προληπτικός έλεγχος νομιμότητας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας των νομοσχεδίων και των κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο φυσικό περιβάλλον.

2. Να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου.

3. Να θεσπισθεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, φορέα του δικαιώματος στο περιβάλλον, να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.
4. Η εκτός σχεδίου δόμηση να καταστεί εξαιρετικό μέτρο, και να πάψει η δόμηση κάθε είδους να αποτελεί κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

5. Να κυρωθούν αμέσως οι δασικοί χάρτες για όλη τη χώρα.

6. Να ιδρυθεί Ενιαία Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών.
(σ.σ. Μήπως η υπηρεσία αυτή πρέπει να είναι
αυτή;)

7. Να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα που ανεγείρονται σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία και ευαίσθητα οικοσυστήματα.
(σ.σ. Μήπως η λύση είναι αυτή;)

8. Να υπάρξει άμεση αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για πράξεις καταστροφής, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για εμπρησμό δασών.

9. Να εισαχθεί ως παρεπόμενη ποινή η δήμευση των οργάνων και των μέσων των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των ρυπογόνων επιχειρήσεων.

10. Να δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες (τους αιγιαλούς διαχειρίζεται σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και τα δάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...)

Υ.Γ: Οι προτάσεις της
Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, είναι σωστές, παρόλο που τις περισσότερες τις φωνάζουν χρόνια τώρα όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: