13.7.07

Βρώμικος... εμπρησμός

Η είδηση (www.in.gr)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε δασική περιοχή της Σκιάθου. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν να την θέσουν υπό έλεγχο. Μετά από αίτημα του νομάρχη Μαγνησίας και απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η φωτιά, ξεκίνησε από μια χωματερή στην περιοχή Παναγιά Κουνίστρα στις 7:30 το πρωί, πήρε αστραπιαία διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, απείλησε τους οικισμούς στις περιοχές Τρούλος, Κολιός και Αγία Παρασκευή. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκαν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η επικοινωνία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του νησιού διακόπηκε, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα στη μισή Σκιάθο, για προληπτικούς λόγους. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Πενήντα άνδρες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης στο νησί μετέβησαν από το Βόλο 40 πεζοναύτες.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Πέμπτης. Επί ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες, όμως μόνο αφότου κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι μπόρεσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν επί ποδός για το φόβο της αναζωπύρωσης, καθώς η ΕΜΥ προέβλεπε ενίσχυση των ανέμων.

[…]

Σχόλιο: Προκαλεί αν μη τι άλλο οργή η στάση του Δημάρχου και Αντιδημάρχου χθες στα ΜΜΕ που επέρριπταν προς όλες τις κατευθύνσεις ευθύνες για την φωτιά, όπως επίσης και η προσπάθειά τους να την παρουσιάσουν ως εμπρησμό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο της πόλης. Δεν πρόκειται για Χώρο Υγειονομικής Ταφής, όπου κάθε μέρα σκεπάζονται τα σκουπίδια με χώμα και αποκλείεται να αναφλεγούν. Πρόκειται για ανεξέλεγκτο (και ανέξοδο) σκουπιδότοπο, όπου εναποθέτει τα απορρίμματα ο Δήμος, χωρίς καμία μέριμνα και προστασία. Τα ακάλυπτα σκουπίδια λόγω της ύπαρξης των 3 απαραίτητων στοιχείων για φωτιά (οξυγόνο, θερμότητα, εύφλεκτο υλικό), αυταναφλέγονται. Χωρίς καμία παρέμβαση. Ασφαλώς βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από τον ίδιο τον Δήμο σε μια προσπάθεια να κάψει τα απορρίμματα (συνήθης τακτική στους σκουπιδότοπους για να μειώνονται οι όγκοι). Και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έγινε ό,τι έγινε. Η φωτιά αποδεδειγμένα από εκεί ξεκίνησε και κατέκαψε 3000 στρέμματα στο νησί. Ίσως τελικά ο Δήμαρχος να είχε δίκιο. Για καραμπινάτο εμπρησμό πρόκειται, αφού διατηρούταν ο σκουπιδότοπος. Και συνυπεύθυνοι είναι και οι κάτοικοι που ανέχονταν την ύπαρξη σκουπιδότοπου και δεν απαιτούσαν την δημιουργία ΧΥΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: