8.10.07

Ομερτά για τα ονόματα


Ένα παράξενο δίχτυ προστασίας μοιάζει να καλύπτει όσους ευθύνονται για τα δηλητήρια που γεμίζουν τα υπόγεια νερά κάτω από τη λεκάνη του Ασωπού. Σαν να μην κατοικούν και εργάζονται εδώ 200.000 άνθρωποι. Σαν να μην παράγονται εδώ γεωργικά προϊόντα που καταναλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Σαν να μην περνούν από εδώ δίπλα τα νερά που υδρεύουν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στο συγκρότημα της πρωτεύουσας.

Οι απαντήσεις των επιστημόνων, σαφείς και ασαφείς, σκοτεινιάζουν ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα στην κοιλάδα του Ασωπού. Στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε στους δημάρχους και νομάρχες της περιοχής, προφανώς για να δείξει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά θα ληφθούν μέτρα, ότι βρήκε οκτώ (8) αγωγούς που έχυναν απόβλητα στον Ασωπό. Είπε και το πιο εντυπωσιακό: ότι σε ένα εργοστάσιο βρέθηκε πως χύνονταν απόβλητα μέσα από μια παλιά γεώτρηση κατ' ευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ρωτήσαμε μερικούς από τους δημάρχους που είδαμε στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου (Ωρωπού, Σχηματαρίου, Οινοφύτων) αλλά δεν ήξεραν ποιες βιομηχανίες αφορούν. Στην ημερίδα του Ωρωπού, ρωτήσαμε για το ίδιο θέμα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Βαγγέλη Μπαλτά, αλλά και τον επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Ι. Δερμιτζάκη. Αρνήθηκαν να μας πουν ονόματα και διευθύνσεις. «Είναι διαδικασία ανακριτική... Δεν μπορούμε να δώσουμε στοιχεία... Θα κληθούν πρώτα σε απολογία... Δεν έχουμε ταυτοποιήσει αγωγούς με εργοστάσια». Επέμεναν μόνο ότι όταν έρθει η ώρα θα πέσουν μεγάλα πρόστιμα.

Ποιοι είναι;

Όταν πάντως στον Ωρωπό ήρθε κάποτε η ώρα να υποβληθούν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους, ο γ.γ. του υπουργείου είχε αποχωρήσει. Και έμεινε να δώσει απαντήσεις ο Θανάσης Κατσιγιάννης, βουλευτής της Ν.Δ. έως πρότινος που δεν κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές. Γιος του Χρ. Κατσιγιάννη, βουλευτή της περιοχής επί χρόνια και υφυπουργού Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Θ. Κατσιγιάννης αποκάλυψε ότι στη διετία 2004-2006 είχαν γίνει άλλες 20 αυτοψίες σε εργοστάσια της περιοχής και ότι επίκειται η επιβολή προστίμων. Οταν τον ρωτήσαμε πότε θα συμβεί αυτό και ποιες βιομηχανικές μονάδες αφορούν, αρνήθηκε να μας δώσει στοιχεία δεσμευόμενος απέναντι στους αρμοδίους.

Συμπέρασμα: Σε τρία χρόνια εντοπίζονται περίπου τριάντα παραβάσεις και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος τις διέπραξε. Για έναν χώρο στον οποίο λειτουργούν τριακόσια μεγάλα εργοστάσια, τα νούμερα δεν εντυπωσιάζουν. Εντυπωσιάζει όμως έως ανατριχίλας ότι εδώ και δεκαετίες, χιλιάδες άνθρωποι εκτίθενται σε δηλητήρια, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, όπως λένε οι επιστήμονες. Πότε επιτέλους θα ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους;

www.enet.gr

Σχόλιο: Δείτε προηγούμενη δημοσίευση. Να θυμίσουμε επίσης ότι μέσα στις "υποψήφιες" ρυπογόνες εγκαταστάσεις, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε εάν είναι μία απο αυτές, είναι και οι παρακάτω επιχειρήσεις: «General Mills S.A.» (προϊόντα ζύμης), «Κρεντίν Ελλάς Α.Ε.» (πρώτες ύλες αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής), «ΒΙC ΒΙΟΛΕΞ Α.Ε.», «Μ.Ι. Μαΐλλης ΑΕΒΕ», «Αφοι Λειβαδίτη ΑΒΕΕ», «Αφοι Σταυρινού Ανώνυμος Βιοτεχνική Εταιρεία Επεξεργασίας Υφασμάτων», «Χρωμοχημική ΑΒΕΕ», «Β.Α. Αρσενίδης ΑΕΒΕ», «ΕΛΦΙΝΚΟ Α.Ε.», «Κοσμάς Θώμογλου ΑΒΕΕ», «ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ» (ήδη «FANCO S.A.»), «Γ. Πολυχρόνου ΑΕΒΕ» και φυσικά η «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: