19.11.07

Ποιες είναι οι άμεσες απειλές ανά περιοχή


ΕΥΡΩΠΗ Ενισχυμένη διαφοροποίηση του κλίματος - υποχώρηση των πάγων, μείωση των χιονοπτώσεων, αύξηση της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, εξαφάνιση ειδών. Η αύξηση των θερμοκρασιών στις νότιες χώρες ενισχύει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και ασθενειών λόγω των κυμάτων καύσωνα. Οι ειδικοί μιλούν για πτώση του χειμερινού αλλά και θερινού τουρισμού.

ΑΦΡΙΚΗ Μέχρι το 2020, 75-250 εκατ. άνθρωποι δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό και οι σοδειές, λόγω της μειώσης των βροχοπτώσεων, θα μειωθούν σημαντικά.

ΑΣΙΑ Περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων αλλά και υπερχείλισης των ποταμών. Αύξηση του ρυθμού εμφάνισης ασθενειών που προκαλούνται σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων και περιόδους ξηρασίας.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Μέχρι το 2020 κίνδυνος μείωσης της βιοποικιλότητας σε οικολογικούς παραδείσους όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος και οι υδροβιότοποι του Κουίνσλαντ. Μείωση των υδάτινων πόρων.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ Ως τα μέσα του αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της υγρασίας του εδάφους θα επιφέρει αντικατάσταση των τροπικών δασών από σαβάνες στην ανατολική Αμαζονία. Αυξημένος κίνδυνος για σημαντική απώλεια της βιοποικιλότητας, μέσω της εξαφάνισης ειδών, σε πολλές περιοχές της τροπικής Λατινικής Αμερικής. Μείωση της παραγωγικότητας σε πολλές σοδειές, με σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια των τροφίμων. Ο αριθμός των ατόμων που θα κινδυνεύουν από πείνα θα αυξηθεί.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ Αυξημένη ζήτηση για υδάτινους πόρους εξαιτίας της υπερθέρμανσης στα δυτικά όρη. Στη διάρκεια του αιώνα οι καύσωνες σε ορισμένες πόλεις, που ήδη πλήττονται, θα αυξηθούν, θα ενταθούν και θα διαρκούν περισσότερο με πιθανές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η βασική πρόβλεψη είναι ότι θα μειωθεί το πάχος και η έκταση των παγετώνων και των επιπλέοντων πάγων και θα επέλθουν αλλαγές στα φυσικά οικοσυστήματα με επιβλαβείς συνέπειες για πολλούς οργανισμούς, όπως τα αποδημητικά πουλιά, τα θηλαστικά και τα αρπακτικά. Οι αρνητικές συνέπειες θα πλήξουν τις υποδομές αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ιθαγενών.

ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα φέρει πλημμύρες, θύελλες, διάβρωση και κινδύνους για τις παράκτιες περιοχές, απειλώντας τις ζωτικές υποδομές και οικισμούς. Εως τα μέσα του αιώνα οι κλιματικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε μείωση των υδάτινων πόρων.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: