19.11.07

Συμβαίνει τώρα...


Το ζοφερό μέλλον είναι πλέον παρόν. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «γεγονός αναμφισβήτητο». Οι αποδείξεις βρίσκονται παντού: στις λιγότερες κρύες ημέρες, στις θερμότερες νύχτες, στις υψηλότατες θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Ευρώπη, στο λιώσιμο των πάγων, στα φονικά κύματα καύσωνα, στις καταστροφικές ξηρασίες, στη μεγαλύτερη ένταση των κυκλώνων και των τροπικών καταιγίδων.

Σειρήνα συναγερμού σημαίνει η τελική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), η οποία μαζί με τον Αλ Γκορ μοιράστηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Για «απότομες και μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη προειδοποιούν οι ειδικοί, δηλώντας πως η αύξηση της θερμοκρασίας που καταγράφεται τα τελευταία 50 χρόνια έχει «τουλάχιστον 90%» πιθανότητα να οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων. Ενώ δίνουν μόνο μία δεκαετία πλέον στις κυβερνήσεις για να δράσουν.

«Συμβαίνει τώρα»

«Πολλές από τις αλλαγές που προβλέπαμε ότι θα συμβούν το 2020 ή το 2030 συμβαίνουν τώρα», δήλωσε ο Μάρτιν Πάρι, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 70% από το 1970 ώς το 2004. Το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξήθηκε κατά 80% και τα επίπεδά του στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 650.000 ετών.

Η νέα έκθεση, που συνοψίζει 3.000 σελίδες των τριών προηγούμενων επιστημονικών εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάστηκε επισήμως το Σάββατο από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Θα αποτελέσει τον καμβά της συζήτησης μεταξύ των κυβερνήσεων στη διάσκεψη στο Μπαλί της Ινδονησίας, το Δεκέμβριο. Καινοτομία στην έκθεση αποτελεί το ειδικό κεφάλαιο «Λόγοι Ανησυχίας», στο οποίο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλες οι προηγούμενες προβλέψεις τους «ήταν αισιόδοξες» και η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο ζοφερή.

Ο πλανήτης φλέγεται...

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, αν δεν αναληφθεί δράση, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε μέχρι το 2100 η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη των θαλασσών θα ανεβεί από 18 έως 58 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα (πιθανή θεωρείται επιπλέον άνοδος 10-20 εκατοστών, αν συνεχιστεί η τρέχουσα εντυπωσιακή τήξη των πολικών πάγων με τον ίδιο ρυθμό), εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και πρώτες ύλες και περίπου 30% των καταγεγραμμένων ειδών θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης.

Αμεσα μέτρα...

Οι κυβερνήσεις καλούνται να δράσουν άμεσα, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα. Οφείλουν να περικόψουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για να αποτρέψουν εμφάνιση και άλλων καυσώνων, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

«Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο γ.γ του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν εφαρμοστούν τα επείγοντα μέτρα, ο κόσμος είναι στα «όρια της καταστροφής».

Πολλές χώρες ελπίζουν ότι στο Μπαλί θα συμφωνηθούν τα βήματα διαπραγμάτευσης του νέου σχεδίου που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκπνέει το 2012 και καλύπτει μόνο 36 βιομηχανικές χώρες.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: