12.12.07

Παγκόσμιοι «ρύποι» ΗΠΑ - Κίνα


Καθώς η διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί μπαίνει στην τελική ευθεία, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι χώρες που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα είναι εκείνες που δεν προτίθενται να κάνουν παραχωρήσεις. ΗΠΑ και Κίνα αρνούνται τις υποχρεωτικές μειώσεις των εκπομπών και η Ουάσιγκτον χαράζει χωριστή πορεία προετοιμάζοντας συνομιλίες εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Μπαλί, Χάρλαν Γουότσον, οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να δεσμευτούν σε αυτή τη φάση, αλλά θα παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου ώς τα μέσα του 2008. Οταν, δηλαδή, ολοκληρωθεί μια σειρά συναντήσεων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με τη συμμετοχή «άλλων μεγάλων οικονομιών».

Είναι η συνέχεια της πρωτοβουλίας του Σεπτεμβρίου, όταν ο Λευκός Οίκος διοργάνωσε συνάντηση 16 χωρών στην Ουάσιγκτον με θέμα την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την έμφαση σε εθελοντικά μέτρα και στην προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών.
Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τον παράλληλο αυτό δρόμο για να υπονομεύσουν τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΟΗΕ που διεξάγονται στο πνεύμα του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ρωτήθηκε πώς η αμερικανική διαδικασία θα συμπληρώσει αυτή των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γουότσον παραδέχτηκε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα συγκλίνουν οι δύο δρόμοι.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «η Κίνα βρίσκεται στη διαδικασία της βιομηχανοποίησης και υπάρχει ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης για την κάλυψη των βασικών αναγκών του λαού και την καταπολέμηση της φτώχειας».

Ψύχραιμος παραμένει, παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Ιβο ντε Μπερ, διευκρινίζοντας ότι στόχος της διάσκεψης στο Μπαλί δεν είναι η πλήρης διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές αλλά μάλλον η κίνηση των διαδικασιών που πρέπει να καταλήξουν εντός δύο ετών. Το ερώτημα είναι εάν όλοι επιθυμούν να καταλήξουν κάπου.

Το σχέδιο πρότασης που συνέταξαν οι αντιπροσωπείες της Ινδονησίας, της Αυστραλίας και της Ν. Αφρικής κι αναμένεται να πυροδοτήσει διαμάχες υπογραμμίζει ότι για να προληφθούν οι χειρότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει οι αναπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 25-40% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) ώς το 2020.

Ως τώρα η μοναδική συγκεκριμένη δέσμευση είναι αυτή της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών κατά 20% ώς το 2020.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Κλίμα γιορτάστηκε στην πρωτεύουσα του Μπαλί με εκατοντάδες διαδηλωτές να καλούν τις πλούσιες χώρες να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους πληρώνοντας για τα μέτρα προσαρμογής που απαιτούνται από τις αναδυόμενες οικονομίες προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: