29.8.07

Τέλος εποχής



Του Παναγιώτη Τριτάρη*

Τον προηγούμενο μήνα, με την αδιανόητη (και παντελώς ατιμώρητη ακόμα και σήμερα) πυρκαγιά στην Πάρνηθα να μου καίει τα σωθικά, μίλησα για εθνική καταστροφή, για την Χούντα των εκδοτοεργολάβων, για την δικτατορία των βολεμένων, για την Κατοχή της χώρας από τους προσκυνημένους και τους λιγόψυχους. Κάποιοι φίλοι και αναγνώστες με πήραν και μου είπαν πως μάλλον το παρατράβηξα. Να όμως που πριν κλείσει το καλοκαίρι, ξαναβρίσκομαι ακριβώς στην΄ιδια θέση. Ή μάλλον για να ακριβολογώ ακόμα πιο βαθιά στον πάτο που σκάβει με θαυμαστή επιμέλεια η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Το κείμενο αυτό γράφεται ένα ξημέρωμα του Αυγούστου, με την φωτιά να καίει πέντε μερόνυχτα τώρα και να κατατρώει το σώμα και την ψυχή της πατρώας μου γης, της Ηλείας (μαζί και άλλων περιοχών βεβαίως). Δεν έχει νόημα να επανέλθω στα σημεία και τέρατα που έγιναν όλες αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για μία από τις πιο μαύρες -όνομα και πράγμα- σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας, με το κράτος να παρουσιάζει τέτοια εικόνα διάλυσης που -όπως εύστοχα έγραψε ο Νίκος Δήμου- θύμισε την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι επιστρατευμένοι το 74.

Έχω την εντύπωση ότι αυτή η καταστροφή (εκτός ίσως αν βρούμε ακόμα χειρότερη στον πάτο του βαρελιού που σκαλίζουμε) είναι οι τίτλοι τέλους μιας ολόκληρης εποχής. Είναι το ξεβράκωμα της μεταπολίτευσης, η απόλυτη έκπτωση μιας περιόδου ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας που όμοιά της σε διάρκεια δεν γνώρισε ποτέ ετούτος ο τόπος. Και σαν μια εκδίκηση της Ιστορίας, την ταφόπλακα σ' αυτή την περίοδο την βάζει η ίδια γενιά που πολέμησε και μάτωσε για να την φέρει: η γενιά του Πολυτεχνείου.

Τα ίδια πράγματα θα πείτε έγιναν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι άνθρωποι της αμφισβήτησης, οι πρωτεργάτες του Μάη και των φοιτητικών εξεγέρσεων, γίναν οι σκληρότεροι αστοί, οι πιο συντηρητικοί και οι πιο αντιδραστικοί. Τουλάχιστον εκείνοι -λόγω στέρεης παιδείας και κουλτούρας- ενσωματώθηκαν στο σύστημα, το τάϊσαν και τους τάισε, στήριξαν και εδραίωσαν το αστικό κράτος. Στην Ελλάδα το μόνο που κατάφεραν είναι το κράτος αστείο.

Μπουλούκια μικροσυμφερόντων, σαλταδόροι και λαμόγια, ανεπάγγελτοι και αμόρφωτοι, πρεζόνια της εξουσίας, πλιατσικολόγοι δημόσιου χρήματος και χατζηαβάτηδες των κοινωνικών οραμάτων δημιούργησαν ένα κράτος οπερέτα. Ένα σώμα άρρωστο από την κορφή ως τα νύχια, γεμάτο καρκινώματα που κάνουν διαρκώς και καινούργιες μεταστάσεις.

Περάσαμε τρεις δεκαετίες χωρίς πράξεις αλλά με συνθήματα. Χωρίς να παράγουμε αλλά μόνο να καταναλώνουμε και να φλυαρούμε. Πετάξαμε από πάνω μας την τσίπα και το φιλότιμο, και φορέσαμε το lifestyle της Ψαρούς και την λαπαδιασμένη πλαδαρότητα των μπακαλόγατων της διαπλοκής. Δημιουργήσαμε όλοι μαζί ένα πολυπλόκαμο τέρας που πλέον όχι μόνο δεν μας εξυπηρετεί, αλλά μας καταστρέφει και μας σκοτώνει (να μην ξεχνάμε και εκείνο το παληκάρι που σφάδαζε επί δώδεκα ώρες από τον Έβρο μέχρι την Θεσσαλονίκη, γιατί δεν υπήρχαν ασθενοφόρα, γιατροί, οδηγοί... γαμώτο!!!).

Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω μια κοινωνική σούπα, θολή και άγευστη. Στην οποία και πάλι δεν κινείται τίποτα. Για άλλη μια φορά οι λούληδες επικοινωνιολόγοι και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων θα αναλάβουν να οδηγήσουν το καράβι πιο βαθιά στον πάτο, σε ένα πέλαγος ξεδιαντροπιάς και ατιμωρησίας (θυμάται κανείς τόσες Ρικομέξ και Σάμινες που μας έφεραν ως εδώ;). Όπως όλα δείχνουν, ούτε αυτό το απίστευτο σοκ είναι ικανό να συγκινήσει τούτον τον μεταλλαγμένο Έλληνα του νέου αιώνα, να τον κάνει ν’ αφήσει τα διακοποδάνεια και τις Πόρσε και να κοιτάξει το πρόσώπό του ίσια στα μάτια. Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να τον βγάλει στους δρόμους, να σμίξει με τον διπλανό του και να ζητήσει μια καινούργια αρχή, μια επανίδρυση του ίδιου του του εαυτού.

Σε ότι με αφορά, και μετα λόγου γνώσεως, δηλώνω τα εξής. Το φέρνω από εδώ, το πηγαίνω από εκεί, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο αντίδρασης από την σιωπή. Την απαράδεκτη για μένα μέχρι πριν λίγα χρόνια ιδιώτευση. Απλά θα δώσω άλλη μία ευκαιρία. Θα περιμένω έναν ακόμα μήνα. Και θα στηθώ από το πρωί της Κυριακής των εκλογών στην τηλεόραση και τα τηλέφωνα. Για να μάθω δυο πράγματα μονάχα. Αν οι πατριώτες μου στα καμένα χωριά δέχθηκαν να στηθούν κάλπες πάνω στις στάχτες. Και αν δέχτηκαν και δεν τους πήραν με τις πέτρες και τα φρύγανα (πιθανόν εξ ανάγκης λόγω του Συντάγματος και των νόμων), θα περιμένω να δω τι ψήφισαν. Αν η αποχή, το λευκό η οργή και τα καρβουνιασμένα όνειρα δεν έχουν ποσοστό πάνω από 80%, η στήλη αυτή θα σταματήσει να γράφεται από τον υπογράφοντα. Περιμένω λοιπόν (χωρίς πολλές ελπίδες είναι η αλήθεια...)".

* Ο Παναγιώτης Τριτάρης είναι διευθυντής σύνταξης στο Car+Truck

27.8.07

...


Η Ελληνική γλώσσα είναι πλέον φτωχή για να περιγράψει τον όλεθρο που συμβαίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα. Το προσκλητήριο των νεκρών ακόμα δεν έχει σιωπήσει (63 είναι μέχρι στιγμής τα θύματα), οι καταστροφές σε σπίτια και σε καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες και η αλλοίωση του γεωφυσικού και πολιτικού χάρτη της Ελλάδας είναι γεγονός. Είναι ακόμα αδύνατον να γνωρίζει κάποιος τι έφταιξε και να καταλογίσει ευθύνες, όμως πολλοί από αυτούς που θα ζητήσουν την ψήφο μας στις 16 Σεπτεμβρίου – και από τις δύο πλευρές - δεν έχασαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα τραγικά γεγονότα για ψηφοθηρικούς λόγους. Η καταστροφή του Περιβάλλοντος έρχεται αυτή τη στιγμή σε δεύτερη μοίρα αφού πρωτεύει ο άνθρωπος.

10.8.07

Έτσι είμαστε όλοι;


Του Ηλία Μακρή (Καθημερινή - Κ)

6.8.07

Χωματερές και πυρκαγιές στην Άνδρο


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 02-08-2007

Του Γιώργου Λιάλιου

Οι δήμαρχοι του νησιού κατηγορούν τους κατοίκους χωριού που θέλουν την απομάκρυνσή της

Μια πυρκαγιά στην ανεξέλεγκτη χωματερή της Άνδρου, δύο αποτυχημένες απόπειρες χωροθέτησης ΧΥΤΑ και δεκάδες διαμαρτυρίες κατοίκων συνθέτουν ένα πραγματικό θέατρο παραλόγου στο δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Οι τρεις δήμαρχοι του νησιού κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς τους κάτοικους γειτονικού, στη χωματερή, χωριού ότι βάζουν φωτιές για να πιέσουν για την απομάκρυνσή της, ενώ εκείνοι ανταπαντούν ότι η χωματερή βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο. Και το υπόλοιπο νησί αντιδρά σε κάθε νέα χωροθέτηση ΧΥΤΑ, καθώς κανείς δεν θέλει τα σκουπίδια στην αυλή του, αλλά στην αυλή του γείτονά του...

Η πυρκαγιά στη χωματερή του νησιού, που βρίσκεται στη θέση Σταυροπέδα, ξέσπασε στις 8.30 προχθές το βράδυ από άγνωστη αιτία και κατασβήστηκε από την Πυροσβαστική αργά χθες το μεσημέρι. Οι τρεις δήμαρχοι του νησιού (Ανδρου, Υδρούσας και Κορθίου) είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για εμπρησμό και μάλιστα κατηγορούν εμμέσως τους κατοίκους του παρακείμενου χωριού Πιτροφός. Η αιτία;

«Οι κάτοικοι του Πιτροφού επιθυμούν την απομάκρυνση της χωματερής και με τον τρόπο αυτό θέλουν να ασκήσουν πίεση στην Πολιτεία», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ανδρου κ. Μαν. Βάμβουκας. «Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με αφορμή την ανακάλυψη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη χωματερή αρχαιολογικού χώρου. Οι κάτοικοι πίεσαν για την απομάκρυνση της χωματερής και τελικά το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε προθεσμία ενός έτους για την απομάκρυνσή της, προθεσμία που έληξε χθες. Εν τω μεταξύ όμως ζητήσαμε και πετύχαμε επ' αόριστον παράταση της λειτουργίας της χωματερής από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μέχρι την κατασκευή ΧΥΤΑ».

«Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι βάλαμε εμείς τη φωτιά, όταν αναπνέουμε εμείς και οι οικογένειές μας τις διοξίνες από την καύση των σκουπιδιών», απαντά ο κ. Δημ. Χέλμης, μέλος συλλόγου του Πιτροφού. «Ο σύνδεσμος των δήμων της Άνδρου δεν έχει κάνει τίποτα τόσα χρόνια για την απομάκρυνση της χωματερής». «Η χωροθέτηση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, γιατί δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση», συμπληρώνει ο κ. Αλεξ. Μαβής, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας στο νησί. «Στην καλύτερη περίπτωση θα περιμένουμε ακόμα 5-6 χρόνια μέχρι να επιλεγεί θέση και κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορθίου κ. Ιω. Γλυνό νέα θέση για τον ΧΥΤΑ, η τρίτη κατά σειρά (οι προηγούμενες δύο απορρίφθηκαν λόγω αντιδράσεων) έχει βρεθεί. «Ελπίζω να μην υπάρξουν νέες αντιδράσεις», λέει ο δήμαρχος Υδρούσας, κ. Κυρ. Θωμάς. «Το πρόβλημα είναι ότι, όπως παντού στην Ελλάδα, ο καθένας που έχει ένα οικόπεδο, προσδοκά να χτίσει. Η μελέτη για τις χρήσεις γης στην Άνδρο, που θα έδινε χώρο για χωματερή, βρίσκεται χρόνια τώρα «κολλημένη» στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ελλείψει κανόνων, οι κάτοικοι πιέζουν να πάνε τα σκουπίδια οπουδήποτε αλλού εκτός από τη γειτονιά τους...».

Σχόλιο: Έχει γίνει και άλλη φορά αναφορά στο θέμα των σκουπιδότοπων και τον ρόλο που μπορεί να παίξουν στην εκδήλωση πυρκαγιάς (βλέπε εδώ). Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που απευθύνεται καταρχήν στους τρεις δημάρχους που διατείνονται ότι την πυρκαγιά την προξένησαν οι κάτοικοι σκοπίμως. Από την στιγμή που καλώς ή κακώς υπάρχει χώρος για την ταφή των απορριμμάτων, γιατί δεν τηρούνται οι κανονισμοί υγιεινής που σημαίνει ότι ο χώρος πρέπει από «ανεξέλεγκτη χωματερή» να μετατραπεί σε «Χώρο Υγειονομικής Ταφής»; Δηλαδή γιατί α) τα απορρίμματα δεν σκεπάζονται με χώμα και δε συμπιέζονται στη συνέχεια και β) γιατί δε φυλάσσεται όπως οφείλεται ο χώρος; Εάν τηρούνταν οι ελάχιστες αυτές απαιτήσεις δεν υπήρχε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Το θέμα βέβαια της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τεράστιο και ποτέ κανείς (πολιτικός) δεν έχει την βούληση να το αγγίξει, αλλά από την στιγμή που υπάρχει ο χώρος γιατί δεν λειτουργεί όπως πρέπει;

1.8.07

Η Ελλάδα των φωτοβολταϊκών και του εύκολου κέρδους


Από Δελτίο Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ένα πλήθος προβλημάτων έχουν δημιουργήσει τραγελαφική, όσο και επικίνδυνη κατάσταση στην εγχώρια αγορά Φωτοβολταϊκών Συστημάτων (Φ/Β), η οποία οδηγείται μαθηματικά σε αδιέξοδο. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα οδηγούν σε τελείως λανθασμένο δρόμο, με ασήμαντα οφέλη και με μεγάλη επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας, των καταναλωτών και των εν δυνάμει επενδυτών.

[…]

Το ΤΕΕ, όπως τονίζεται, προτείνει την άμεση αναστολή του Προγράμματος Ανάπτυξης Φ/Β της ΡΑΕ και τον επανασχεδιασμό του εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, με περισσότερη τεκμηρίωση και ρεαλισμό. Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να διαμορφωθεί μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη και ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και να ενταχθεί πλήρως στο Μακροχρόνιο Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας. Θα πρέπει να διακρίνεται για τους συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους (ποσοτικούς/ποιοτικούς, διαχρονική εξέλιξη, γεωγραφική κατανομή, κατανομή ισχύων κλπ.), τα αναλυτικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, τις συγκροτημένες δέσμες μέτρων, κινήτρων και ενεργειών, αυστηρά καθορισμένους προϋπολογισμούς και εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης (π.χ. στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και του Αναπτυξιακού Νόμου).

Θυμίζουμε ότι με το νόμο 3468/06 για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και από Συμπαραγωγή Υψηλής Απόδοσης, θεσπίστηκε Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών με την πρώτη φάση υλοποίησής του να λήγει την 31.12.2020 και να αναφέρεται στην ανάπτυξη Φ/Β συνολικής ισχύος τουλάχιστον 500 MWp που συνδέονται με το διασυνδεδεμένο σύστημα και επιπλέον συνολικής ισχύος τουλάχιστον 200 MWp στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Επίσης με τον ίδιο νόμο θεσπίστηκαν υψηλές τιμές αγοράς της παραγόμενης kWh από Φ/Β Συστήματα (400-500 €/MWh ανάλογα με την ισχύ τους - μικρότερη ή μεγαλύτερη των 100 kWp - και την εγκατάστασή τους στην ηπειρωτική χώρα ή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά). Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη και δεν φαίνεται να προέκυψαν μετά από κατάλληλες οικονομικές και ενεργειακές αναλύσεις, αλλά ούτε την εξυπηρέτηση κοινωνικών, οικονομικών και αναπτυξιακών στόχων.

Η ΡΑΕ κατάρτισε Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β, σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται να αδειοδοτηθεί ως την 31.12.2009 έως και το 90% της συνολικής ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή 450 ΜWP στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 180 ΜWp στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Επίσης η ΡΑΕ κατένειμε την ισχύ των 500 ΜWp για το διασυνδεδεμένο σύστημα ανά Διοικητική Περιφέρεια καθώς και ανά εγκατεστημένη ισχύ Φ/Β συστήματος, όπως και την ισχύ των 200 ΜWp στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχει διαμορφωθεί σήμερα το «εκρηκτικό» πρόβλημα των Φ/Β στη χώρα μας, που συνίσταται:

α) Στην υπέρογκη επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου για επιχορηγήσεις Φ/Β Συστημάτων ισχύος 700 MWP (εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 1,5 δισ. €), που δεν θεωρείται η καλύτερη αξιοποίηση δημοσίου χρήματος.

β) Στην υπέρογκη επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπερδεκαπλασιασμό του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, που θα προκύψει ως άμεση συνέπεια των υψηλών τιμών της Φ/Β kWh. Κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αποδεκτή η αύξηση τόσο κατά 7% του τυπικού οικιακού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για τα φωτοβολταϊκά και για περίοδο 20 ετών (σύμφωνα και με τους υπολογισμούς και της ίδιας της ΡΑΕ), όσο και από τις επιχειρήσεις η σημαντική αύξηση του λειτουργικού τους κόστους, μέσω της αύξησης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπροσθέτως:

Οι ποσοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι υπερβολικοί. Η ετήσια ισχύς σχεδιασμού για το έτος 2007 (350 MWP) ξεπερνά το ήμισυ της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας Φ/Β και το 40% της ευρωπαϊκής αγοράς (2006).

[...]

Δεν έχουν επιλυθεί βασικά αδειοδοτικά, χωροταξικά, πολεοδομικά, θεσμικά και τεχνικά θέματα. Τούτο ισχύει μάλιστα στο μέγιστο βαθμό για τις αμιγώς οικιακές εφαρμογές των Φ/Β Συστημάτων (π.χ. ενσωμάτωση Φ/Β στο κτίριο), που αποτελούν το αποδοτικότερο τομέα των Φ/Β για την εθνική οικονομία και μεγιστοποιούν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Οι εφαρμογές στον οικιακό τομέα είναι πρακτικά αδύνατες γιατί θα πρέπει αυτές να αποτελέσουν επιχειρηματική δραστηριότητα για όλη την διάρκεια ζωής της Φ/Β εγκατάστασης (>25 έτη).

Δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις των Φ/Β Συστημάτων στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα η πρόσβαση και σύνδεση στο δίκτυο με λογικό κόστος και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η μη ορθολογική κατανομή των μεγεθών των Φ/Β Συστημάτων έχει ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε μεγάλες Φ/Β μονάδες ισχύος πάνω από 1 ΜWp με κύριο χαρακτηριστικό την αδυναμία δημιουργίας και λειτουργίας βιώσιμης αγοράς που συμβάλλει στην ανάπτυξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων και συγχρόνως τη δέσμευση αγροτικής γης για πολλά χρόνια. Παράλληλα τα προσδοκώμενα οφέλη (μειωμένες απώλειες ισχύος, μείωση των φορτίων των γραμμών μεταφοράς και πρωτεύουσας διανομής και των υποσταθμών μέσης και χαμηλής τάσεως) από τη χρήση διεσπαρμένης παραγωγής δεν θα επιτευχθούν, αλλά θα υπάρχει υψηλή επιβάρυνση των καταναλωτών.

Επισημαίνεται ότι η υψηλή τιμολόγηση της Φ/Β kWh, σε συνδυασμό με αναμενόμενες υψηλές επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου για τα Φ/Β, έχουν καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στους επενδυτές με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πραγματικής φρενίτιδας επενδυτικού ενδιαφέροντος, χωρίς προηγούμενο στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Ως την 11.6.2007 είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για αδειοδότηση Φ/Β Συστημάτων συνολικής ισχύος άνω των 2.500 MWp !!!!!! Οι εν δυνάμει επενδυτές κινούνται με υπερβολικά αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά χωρίς συγκρότηση και έγκυρη πληροφόρηση (και ήδη με σημαντικές δαπάνες), για υλοποίηση Φ/Β εφαρμογών κάθε είδους, με προφανή στόχο το «γρήγορο και εύκολο κέρδος».

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, αλλά σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, κατά την άποψη του ΤΕΕ οι βασικοί στόχοι του προγράμματος για την ανάπτυξη των Φ/Β εφαρμογών στη χώρα μας, θα πρέπει να αποβλέπουν στη δημιουργία και λειτουργία βιώσιμης αγοράς, με ρεαλιστικούς στόχους, που θα οδηγήσει σε υγιή ανταγωνισμό, σταθερή οργάνωση και συνεχή μείωση κόστους, μέσα σε ένα ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη βιομηχανικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα χωρίς αισθητή επιβάρυνση των καταναλωτών.

Θα πρέπει το πρόγραμμα και η γενικότερη προσπάθεια να συνοδευτεί από υποστηρικτικούς μηχανισμούς, με βάση κυρίως την τιμολόγηση αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας μετά από οικονομική ανάλυση (feed-in tariff), καθώς και από τις αναγκαίες ερευνητικές εργασίες για ασφαλείς και αποδοτικές εφαρμογές και απόκτηση τεχνογνωσίας.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί την ουσιαστική και ποιοτική συνεισφορά των Φ/Β στη λειτουργία του συνόλου των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (διασυνδεδεμένο και νησιωτικό), για την κάλυψη της ζήτησης φορτίου με μείωση των απωλειών ισχύος στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, μείωση των φορτίων των γραμμών και των υποσταθμών, υποκατάσταση ακριβών και μη φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων. Και όλα αυτά με μεγιστοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους και με συγκεκριμένα και μετρήσιμα περιβαλλοντικά οφέλη.

Κατά την άποψη του ΤΕΕ, κατά προτεραιότητα θα πρέπει να υποστηριχτούν οι εφαρμογές Φ/Β Συστημάτων του αμιγούς οικιακού τομέα (π.χ. ισχύος μέχρι 10 KWp) και γενικότερα του κτιριακού τομέα (με ενσωμάτωση των Φ/Β στο κέλυφος του κτιρίου και στις στέγες). Γενικά, να θεσπιστεί διακριτή υποστήριξη των μικρών Φ/Β μονάδων με προτεραιότητα εφαρμογών στα νησιά. Με άλλα λόγια πρέπει να στησιχτούν οι αυτοπαραγωγοί που δεν συνδέονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με την υψηλότερη δυνατή επιχορήγηση του κόστους επένδυσης.

Ο τομέας των ΑΠΕ είναι εξαιρετικά σημαντικός στις επόμενες δεκαετίες για τη χώρα μας, καθώς η Ε.Ε. έχει θέσει ως ελάχιστος στόχο της διείσδυσης τους στο ενεργειακό ισοζύγιο το 20% ως το 2020 (το πλαίσιο της Οδηγίας αναμένεται το Φθινόπωρο).

Σχόλιο: Ήταν λογικό -από την στιγμή που βρισκόμαστε στην Ελλάδα- να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από Φ/Β. Ο κάθε κάτοχος ενός οικοπέδου στην Άνω Παναγουλίτσα σκέφτηκε αντί να το νοικιάζω στον Μπαρμπα-Μήτσο για να φυτεύει τριφύλλι, δεν γίνομαι επιχειρηματίας, προμηθευτής της ΔΕΗ, να κονομήσω για 20 χρόνια; Δεν βάζω και εγώ «φουτουβουλταϊκά»; Δηλαδή πιο έξυπνος είναι ο Κίτσος που πήγε και έκανε αίτηση;

Η όλη κατάσταση θυμίζει την εποχή πριν από 8-9 χρόνια, όταν «άνθιζε» το χρηματιστήριο, όπου ο εν λόγο κάτοχος του οικοπέδου στην Άνω Παναγουλίτσα σταμάτησε να το σπέρνει γιατί ήθελα να τα πάρει χοντρά από το Χρηματιστήριο, τότε μάλιστα που ο Κίτσος ο καφετζής μετέτρεψε σε ΕΛΔΕ το καφενείο του.

Όλοι πλέον θέλουν να μπουν στην αγορά των Φ/Β. Και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί μια τεράστια βιομηχανία που αποτελείται από παραγωγούς Φ/Β, εμπόρους που πουλάνε με το κιλό τα Φ/Β, τράπεζες που δίνουν δάνεια για την επένδυση, συμβούλους – άσχετους ή σχετικούς. Στην έκθεση για την Ενέργεια που έγινε τον Νοέμβριο του 2006 στην HELEXPO συμμετείχαν πάρα πολλές «επιχειρήσεις» που αναλάμβαναν τις επενδύσεις (από την μελέτη μέχρι την παράδοση των Φ/Β με το «κλειδί στο χέρι» – ακόμα και την συνεργασία με μεσιτικά γραφεία εάν δεν υπήρχε οικόπεδο) οι οποίες επιχειρήσεις είχαν συσταθεί ακόμα και δύο μέρες πριν την έκθεση!

Το Eco-reflections προφανώς και υποστηρίζει τα Φ/Β συστήματα και γενικά της ΑΠΕ. Επειδή όμως είμαστε Ελλάδα, νομοτελειακά αυτή η προσπάθεια χρήσης αυτής της μορφής των ΑΠΕ θα οδηγηθεί σε αποτυχία.