31.1.08

Προσφυγή Ε.Ε. κατά Ελλάδας για περιβαλλοντικά προβλήματα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προσφύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δύο περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία των άγριων πτηνών. Παράλληλα, με άλλη απόφασή της, η Επιτροπή έθεσε στο αρχείο την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της χώρας μας για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην περιοχή της Ψυττάλειας, κρίνοντας ότι οι μονάδες που κατασκευάστηκαν λειτουργούν με ικανοποιητικό τρόπο.


Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει διατάξεις της οδηγίας (75/442) για τα στερεά απόβλητα, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα στερεά απόβλητα θα διατίθενται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου και χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον».

Σε σχέση με την προστασία των άγριων πτηνών, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν ενσωμάτωσε πλήρως στο εθνικό δίκαιο την οδηγία (79/409) η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ζωνών προστασίας στα καταφύγια όπου υπάρχουν άγρια πτηνά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης θυμίζω τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ.Σουφλιά για το θέμα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού "πρόκειται για εθνικό ζήτημα".

Τι έχει γίνει από τότε:

Συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες από τότε που ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε χαρακτηρίσει το θέμα του Ασωπού ποταμού "εθνικό ζήτημα". Ο ΣΚΑΪ επέστρεψε για ακόμη μια φορά στα Οινόφυτα για να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα με το νερό το Ασωπού παραμένει άλυτο.

Οι εικόνες που κατέγραψε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ αποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρχουν ακόμη εταιρείες που συνεχίζουν να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον Ασωπό, καθώς το ποτάμι εξακολουθεί να μοιάζει με βούρκος.

Από τη πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ διαχωρίζει τη θέση του υποστηρίζοντας ότι έγιναν όλες οι πρέπουσες κινήσεις για τον εντοπισμό των εταιρειών, που ρυπαίνουν το ποτάμι, ενώ έχει ήδη διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στον εισαγγελέα αλλά και τη Νομαρχία, ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες. Πάντως, οι κάτοικοι των Οινοφύτων εξακολουθούν να καταναλώνουν νερό με εξασθενές χρώμιο καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Οινοφύτων.

Ο δήμος είχε αρχικά δώσει προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, στην συνέχεια έως τις 25 Ιανουαρίου 2008, ενώ σήμερα δηλώνει πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος αρνείται να κοινοποιήσει και τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων στο νερό.

Ούτε στο χωριό Δήλεσι, που επίσης υδροδοτείται από τις μολυσμένες γεωτρήσεις των Οινοφύτων, έχουν ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει καθαρό νερό από τον Μόρνο.

Ευρωκαταδίκη για το νερό.

Την καταδίκη της χώρας μας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν εφαρμόζει, ως όφειλε, κοινοτική οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της.Η καταδικαστική απόφαση βασίζεται στην διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της, "μη εκπονώντας, για κάθε ποτάμιμελέτη για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος". Παράλληλα, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει στην Κομισιόν τις αναγκαίες συνοπτικές εκθέσεις σχετικά με όλες τις παραπάνω αναλύσεις που απαιτεί η κοινοτική οδηγία. Ενδεικτική του κλίματος στις Βρυξέλλες, είναι η δήλωση του Δημήτρη Γιωτάκου στο ΣΚΑΪ. Ο νομικός σύμβουλος του έλληνα επιτρόπου Σταύρου Δήμα, τονίζει ότι "η Ελλάδα παρανομεί και θα έπρεπε να είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων εδώ και 14 χρόνια".

Το θέμα περιβάλλον δεν υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σε κάθε διεθνές ζήτημα που προκύπτει για εναρμόνιση της χώρας μας με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το Υπουργείο Οπλισμένου σκυροδέματος και δομικών υλικών (έτσι πρέπει να ονομάζεται πλέον το ΥΠΕΧΩΔΕ) με την ανοχή της κυβέρνησης και των συντεχνιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου - ΤΕΕ καθημερινά αγνοούν το θέμα προστασία του περιβάλλοντος και του σεβασμού του δικαιώματος των πολιτών για μια καλή ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης που συνδυάζουν αρμονικά την προστασία του περιβάλλοντος και τους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, λύσεις που μάλλον θίγουν τα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστικών εταιριών και των πολιτικών προσώπων που χρηματοδοτούνται πίσω από αυτές

Από: http://politicalvigilance.blogspot.com/

ΣΗΜ: Αυτό το "
Υπουργείο Οπλισμένου σκυροδέματος και δομικών υλικών" πολύ μου άρεσε!

1 σχόλιο:

Ο Αιρετικός - The Heretic είπε...

Πρώτη φορά το "υπουργείο οπλισμένου σκυροδέματος" το είπε ο καθηγητής (και επί μακρόν ευδοκίμως - εν αντιθέσει με κάποιους άλλους - διατελέσας πρύτανης) του Πολυτεχνείου Κρήτης, οποίος μάλιστα υπήρξε και ο δημιουργός του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Ήταν από άρθρο του στην "Ελευθεροτυπία", το οποίο χρησιμοποίησε για ομιλία του στο "Πνευματικό Κέντρο Χανίων" (τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί οι... κήνσορες του πολιτισμού στα Χανιά παραχώρησαν το χώρο αυτό για να ανεβεί μια σκουπιδοπαράσταση με τίτλο "ΝουΔου η Άσχημη... Και το ΠΑΣΟΚ Χτενίζεται").

Το άρθρο είχε τίτλο "Τιμή, Φόβος, Συμφέρον: Η Σύγκρουση Κοινωνίας - Περιβάλλοντος".