2.2.08

Στα... χαρτιά μέχρι νεωτέρας η μεταμεσονύχτια λειτουργία του Μετρό και του ΗΣΑΠ


Ανεφάρμοστη έμεινε την Παρασκευή η πιλοτική μεταμεσονύχτια λειτουργία του Μετρό και του ΗΣΑΠ. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μετρό, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν να εργαστούν. Η διοίκηση του ΗΣΑΠ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση περί τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, εκφράζοντας, όπως αναφέρει το Σάββατο η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, τη λύπη της για τη μη πραγματοποίηση των δρομολογίων και αναστέλλοντας πρακτικά την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των συνδικαλιστών με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σ.Σιμόπουλο, η οποία ωστόσο απέβη άκαρπη, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στάση των σωματείων.
«Είναι κρίμα για τους ίδιους, ορισμένοι συνδικαλιστές να επιλέγουν να έρθουν σε ρήξη με το κοινωνικό σύνολο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση εάν το υπουργείο προτίθεται να δεχτεί το αίτημα των εργαζομένων για αναστολή μίας εβδομάδας στην εφαρμογή του μέτρου, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να παίζουμε την κολοκυθιά».

Οι επικεφαλής των σωματείων ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με τις διοικήσεις της ΑΜΕΛ και του ΗΣΑΠ και ότι μόλις την Τετάρτη οι εταιρείες ανακοίνωσαν τις νυχτερινές βάρδιες, χωρίς όμως να λαμβάνουν μέτρα για την κανονική συντήρηση του δικτύου. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε όμως ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος τις διοικήσεις των εταιρειών, που αναφέρουν ότι οι τεχνικές τους υπηρεσίες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την ομαλή εφαρμογή του μέτρου. Νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» αναμένεται τη Δευτέρα, όταν και θα εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης του ΗΣΑΠ κατά της απεργίας.

Τα σωματεία των εργαζομένων επιμένουν ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση, οι συρμοί δεν πρόκειται να εκτελέσουν δρομολόγια κατά το νέο, διευρυμένο ωράριο.

Σημ: Την στιγμή που σε όλη την ΕΕ, η λειτουργία των metro είναι τουλάχιστον μέχρι της 2:00 π.μ (ενώ σε μερικές είναι και 24ωρη) στο Ελλαδιστάν είμαστε ακόμα όμηροι των εργατοπατέρων που απαγορεύουν την επέκταση του ωραρίου. Με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου για την συντήρηση των συρμών εάν διευρυνθεί το ωράριο, τα συνδικάτα των εργαζομένων στο metro αποφάσισαν ότι το metro και ο ΗΣΑΠ θα συνεχίσουν να κλεινουν στις 12:00. Έτσι οι δρόμοι της Αθήνας θα ασφυκτιούν από τα αυτοκίνητα και τα ταξί κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Χάνεται λοιπόν μια ακόμα ευκαιρία της Αθήνας να βελτιώσει - έστω και σε πολύ μικρό βαθμό - τις ήδη υποβαθμισμένες Περιβαλλοντικές της συνθήκες

Δεν υπάρχουν σχόλια: