4.2.08

Η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για το θερμοκήπιο σε 600 λέξεις


Κατώτερο των περιστάσεων αποδεικνύεται το «ενεργειακό πακέτο» της Κομισιόν για τη συμβολή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτά είναι τα 5 σημαντικότερα σημεία του.

Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι, λέει μια παροιμία, η οποία δυστυχώς επαληθεύθηκε στο πολυαναμενόμενο «ενεργειακό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις είναι ανεπαρκέστατες, πολύ μακριά από τους αναγκαίους στόχους για την αναστροφή των κλιματικών αλλαγών. Τι εισηγείται η Κομισιόν;

1. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 20% μέχρι το 2020, σε σχέση με το 1990. Η Ε.Ε. έχει μειώσει ήδη τις εκπομπές της κατά 10%, άρα στην ουσία μιλάει για περικοπή μόλις 10% ακόμα -στόχος κατά πολύ μικρότερος της δέσμευσης για περικοπή κατά 25% - 40% των εκπομπών των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που πάλευαν οι οργανώσεις και οι επιστήμονες και υιοθέτησε η Ε.Ε. στη σύνοδο του Μπαλί. Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν, μπήκε μια φλου διατύπωση για εθελοντική επιδίωξη «ενδεδειγμένων μειώσεων». Πολύ υποκριτική η στάση της Ε.Ε., η οποία πρωτοστατεί δήθεν στην προσπάθεια για αποφασιστική μείωση των εκπομπών και τελικά δεν δεσμεύεται ούτε η ίδια. Ισως, νιώθοντας αυτή την πίεση ο Μπαρόζο, δήλωσε ότι εάν συμφωνήσουν και οι άλλες μεγάλες ρυπογόνες δυνάμεις, μπορούμε να πάμε για μείωση 30%. Αρα μπορεί να γίνει, αλλά δεν μας αφήνει ο οικονομικός ανταγωνισμός!

2. Οι μειώσεις σε επιμέρους τομείς είναι ελάχιστες. Κάτω από το γενικό αδύναμο στόχο του 20%, οι κατευθύνσεις για μειώσεις εκπομπών σε συγκεκριμένους τομείς είναι έως... αόρατες. Ο στόχος μείωσης των εκπομπών των τομέων που δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας ρύπων (οικιακός τομέας, μεταφορές, αγροτικές καλλιέργειες κ.λπ.) για το διάστημα 2005 - 2020 π.χ. είναι 10% για την Ε.Ε. και μόλις 4% για την Ελλάδα της ενεργειακής σπατάλης!

3. Το αμφισβητούμενο εμπόριο δικαιωμάτων ρύπων παραμένει βασικός μοχλός για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. Τα δικαιώματα ρύπων όμως θα παραχωρηθούν για πολλά χρόνια ακόμα δωρεάν από τις κυβερνήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν υιοθετεί η Επιτροπή ούτε καν το αίτημα για δημοπράτηση και αγορά των δικαιωμάτων ρύπων. Η δωρεάν παραχώρηση δικαιωμάτων εκπομπών μέχρι τώρα είχε αφήσει ανενόχλητες τις ρυπογόνες επιχειρήσεις και είχε οδηγήσει σε κατάρρευση το «χρηματιστήριο» ρύπων, με αποτέλεσμα και οι «μονάδες-μουτζούρηδες» να βρίσκουν φτηνά δικαιώματα ρύπων.

4. Το 20% της ενέργειας της Ε.Ε. το 2020 από ΑΠΕ. Στον στόχο αυτόν εκφράζεται μια φιλοδοξία βελτίωσης, αφού σήμερα η Ε.Ε. παίρνει το 7% της ενέργειάς της από ΑΠΕ. Αντίστοιχα για την Ελλάδα, τέθηκε ο στόχος του 18% από ΑΠΕ, έναντι περίπου 6% σήμερα.

5. Το 10% των καυσίμων των οχημάτων έως το 2020 να είναι από βιοκαύσιμα. Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούνται από την επιμονή αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εντατικές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, στις χώρες του Τρίτου Κόσμου κυρίως, έχουν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση δασών (κρίσιμης σημασίας για την περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη), την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από φυτοφάρμακα και γεωργικά μηχανήματα και την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων. Η Κομισιόν μιλάει για την ανάγκη περιβαλλοντικά υπεύθυνης παραγωγής των βιοκαυσίμων, αλλά προχωράει στο στόχο πριν δημιουργηθούν οι δομές που θα εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο.

Ακόμα κι έτσι αντιδρούν οι βιομήχανοι!

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεώρησαν ανεπαρκή τα μέτρα, αν και ορισμένες είδαν μισογεμάτο το ποτήρι. Ακόμα και σε αυτές τις αναιμικές προτάσεις αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων βιομηχάνων, αποκαλύπτοντας ποιοι κρύβονται πίσω από το φρενάρισμα των στόχων. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σιδήρου και χάλυβα είπε ότι ορισμένα από τα μέτρα θα αποβούν «καταστροφικά για τον κλάδο», ενώ οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού απείλησαν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν την τομή, καθώς είναι δέσμιοι της λογικής της ανάπτυξης και κινούνται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων και των μεγάλων συμφερόντων.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: