23.5.08

Αφιλόξενοι στις χελώνες


Την... τύχη των σύγχρονών τους δεινόσαυρων κινδυνεύουν να έχουν οι θαλάσσιες χελώνες. Αν και επιβιώνουν, όπως προκύπτει από τη μελέτη απολιθωμάτων, εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια, η εχθρική στάση των ανθρώπων τις οδηγεί σε εξαφάνιση.

Όλα τα είδη των θαλασσίων χελωνών περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των απειλούμενων ειδών, που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε να καθιερωθεί από το 2000 Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

«Νούμερο 1» απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες στη χώρα μας και γενικά στη Μεσόγειο αποτελεί, σύμφωνα με την υπεύθυνη προγραμμάτων του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», κ. Αλίκη Παναγοπούλου, η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, που καταλήγει σε πνιγμό ή τραυματισμό και ακόμη η θανάτωσή τους από ασυνείδητους ψαράδες, με το σκεπτικό ότι τους... χαλούν την ψαριά.

Περίπου 60.000 με 80.000 θαλάσσιες χελώνες πιάνονται κάθε χρόνο σε αγκίστρια, πετονιές και δίχτυα στη Μεσόγειο.

Στοιχεία

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως το 47% των τραυματισμών, που καταγράφηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών του συλλόγου «Αρχέλων» στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2007, αποδίδεται στην αλιεία.

«Εχθρική» για την επιβίωση των θαλασσίων χελωνών και ειδικά της καρέτα καρέτα (το μοναδικό από τα 7 είδη θαλάσσιας χελώνας που γεννά τα αβγά του στην Ελλάδα) είναι η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας.

Τα φώτα στις ακτές, η συμπίεση της άμμου από τα τροχοφόρα οχήματα, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες, ακόμη και τα κάστρα, που φτιάχνουν τα παιδιά στην αμμουδιά, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις χελώνες, που βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν.

Κίνδυνοι

Εξίσου μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τους νεοσσούς. Ακόμη και μία πλαστική σακούλα στη θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις χελώνες, αφού συχνά τη μπερδεύουν με την τροφή τους (όπως με τις τσούχτρες) και εάν την καταπιούν μπορεί να πνιγούν.

Οι αριθμοί «μαρτυρούν» τις συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης στην επιβίωση της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο. Ο πληθυσμός της σήμερα δεν ξεπερνά τις 4.000, ενώ πριν από περίπου 80 χρόνια ήταν γύρω στις 50.000.

ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ Η ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΑΒΓΩΝ
Το παράνομο κυνήγι της θαλάσσιας χελώνας για την παρασκευή χελωνόσουπας, που αποτελεί γκουρμέ πιάτο για κάποιους, αλλά και για το κέλυφός της, την περίφημη ταρταρούγα, με το οποίο φτιάχνουν βραχιόλια, χτένες κ.ά. εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα σε ορισμένες χώρες.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η λαθροθηρία των αβγών της στη Λατινική Αμερική για κατανάλωση, ενώ υπάρχουν υποψίες και για ανάλογη δραστηριότητα στην Αίγυπτο.

Στη Λιβύη, όπου το... «ενδιαφέρον» για το κρέας και τα αβγά της χελώνας ήταν έντονο, έχουν καταφέρει τελευταία να πατάξουν την παράνομη δράση.

Στην Ονδούρα, όμως, της Κεντρικής Αμερικής ακόμη και σήμερα επιτρέπεται η συγκομιδή μέρους των αβγών. Κρούσμα παράνομης θήρευσης σημειώθηκε πρόσφατα στην Κίνα από ψαράδες. Μάλιστα, στην Ιαπωνία υπάρχει ακόμη αγορά με είδη κατασκευασμένα από ταρταρούγα κεραμοχελώνας.

Εκεί διατίθενται, όμως, μόνο κομμάτια... «στοκ», αφού οι αυστηρές απαγορεύσεις εμποδίζουν την... ανανέωση των εμπορευμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι χελώνες προστατεύονται από τη Διεθνή Συνθήκη CITES, που απαγορεύει το εμπόριο και την εκμετάλλευσή τους και την οποία έχει προσυπογράψει και η Ελλάδα.

www.qualitynet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: