23.5.08

Μοντέρνες αλχημείες!


Ο κολοσσός της General Electric στοχεύει στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο ετήσιων πωλήσεων από «πράσινα» επιχειρηματικά project μέχρι το 2010. Ήδη, η GE εργάζεται για να βελτιώσει την τεχνολογία αεριοποίησης που συμβάλει στην καθαρότερη καύση του άνθρακα και στην μετατροπή των χωματερών σε «καθαρό» φυσικό αέριο.

Στη διαδικασία περιλαμβάνεται η θέρμανση στερεών υλικών μέχρι τους 1,400 βαθμούς Κελσίου - θερμοκρασία πολύ υψηλότερη από έναν αποτεφρωτήρα - η οποία προκαλεί την μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους της ύλης σε αέρια κατάσταση. Το αέριο που δημιουργείται είναι ένα συνθετικό καύσιμο, απαλλαγμένο αρκετά από ρυπαντικές ουσίες και ικανό να χρησιμοποιηθεί σε τουρμπίνα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συστατικά που δεν γίνονται αέρια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μετάλλων και ανόργανων ουσιών μετατρέπονται σε υγρά και όταν ψύχονται γίνονται έλκυσμα, μια σταθερή βραχώδης ουσία. Η σταθερότητα αυτού του υλικού σημαίνει ότι μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως υλικό κατασκευής.

Η πρόκληση, ωστόσο, έγκειται στο κατά πόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να λειτουργήσει με ομοιογένεια σε όλες τις φάσεις της, όταν πρόκειται μάλιστα για το συνονθύλευμα των σκουπιδιών που περνάνε μέσα από τα φορτηγά απορριμμάτων. «Πραγματικά, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη μεταβλητότητα των υλικών που υπάρχει στα απορρίμματα», δηλώνει ο Κέλι Φλέτσερ ανώτερο στέλεχος στο ερευνητικό κέντρο της General Electrics για την ανανεώσιμη ενέργεια στη Νέα Υόρκη.

«Χρειάζεται να τελειοποιήσουμε το σύστημα αεριοποίησης μας ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναλογικά με την πρώτη ύλη που επεξεργαζόμαστε».

Οι αντιδράσεις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επικρίνει την αποτέφρωση απορριμμάτων, διαδικασία κατά την οποία εκλύονται μολυσματικά αέρια στην ατμόσφαιρα και δημιουργούνται στάχτες που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία.

Την ίδια στιγμή όμως, στελέχη όπως ο Ντέηβ Χάμιλτον, διευθυντής στo Ινστιτούτο Ενέργειας Sierra της Oυάσιγκτον δηλώνουν θετικοί προς τις νέες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων αρκεί τα οφέλη του παραγόμενου προϊόντος να είναι περισσότερα από τα αρνητικά σημεία της διαδικασίας αποτέφρωσης.

Πολλές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Waste Management Inc, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία διακίνησης απορριμμάτων ήδη παράγουν ενέργεια από τα σκουπίδια με την αποθήκευση μεθανίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί επί του θέματος συμφωνούν ότι η μέθοδος της αεριοποίησης είναι καλύτερη από την παραγωγή μεθανίου διότι μειώνεται κατά πολύ η χρήση γης για την απόρριψη σκουπιδιών. Αν και μέχρι στιγμής η μέθοδος της αεριοποίησης δεν προκρίνεται στις ΗΠΑ, πρόσφατα η εταιρεία Plasco Energy άνοιξε μια μονάδα επεξεργασίας 100 τόνων δημοτικών απορριμμάτων ημερησίως.

Φλόριντα, Καλιφόρνια, Λουιζιάνα και Μίτσιγκαν σχεδιάζουν μονάδες αεριοποίησης στερεών απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που εταιρικά στελέχη εκτιμούν ότι η General Electric θέτει ως χρονοδιάγραμμα αποδοτικότητας αυτού του εγχειρήματος τα πέντε με δέκα χρόνια.

"Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: