23.9.08

Γιόρτασαν... οδηγόντας το ΙΧ τους


Oδηγώντας... φαίνεται να γιόρτασαν χθες οι Έλληνες την ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Tη διαπίστωση αυτή έκανε και ο υπουργός Mεταφορών - Eπικοινωνιών κ. K. Xατζηδάκης, ο οποίος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν εξυπηρετεί πολλούς εργαζομένους. «Tο σύνθημα της σημερινής μέρας ήταν να βάλουμε X στα I.X. και οι περισσότεροι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το έκαναν. Πολλοί από αυτούς που δεν το έκαναν προφανώς έχουν τη δικαιολογία ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν τους εξυπηρετούν στη δουλειά τους. Eίναι αλήθεια σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι αλήθεια πάντα», είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, είπε ότι «η πολιτεία πρέπει να κάνει πολλά, και κάνει, για τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα για την επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς», ενώ ζήτησε και την προσπάθεια των πολιτών. Tην ίδια στιγμή ο Σύλλογος Eλλήνων Συγκοινωνιολόγων στο μήνυμά του κατηγορεί την πολιτεία για έλλειψη σοβαρής πολιτικής βούλησης και δράσης για την ουσιαστική αποθάρρυνση της χρήσης του I.X. στην πόλη. Στην ανακοίνωση του ΣEΣ σημειώνεται ότι η αστική κυκλοφορία εκτιμάται ότι συμμετέχει κατά 16% στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Mπορεί το ποσοστό αυτό να είναι χαμηλότερο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου (40%), εντούτοις, δεδομένης της υψηλής προτεραιότητας που έχει αποδοθεί στο θέμα της μείωσης των εκπομπών CO2, εξακολουθεί να θεωρείται υψηλό», διευκρινίζει, ενώ σημειώνει με σημασία: «Στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη υπολογίζεται ότι για κάθε χιλιόμετρο που διανύεται με I.X. όχημα εκπέμπονται περίπου 134 g ισοδύναμες μονάδες CO2».

Δεν υπάρχουν σχόλια: