23.9.07

Μαζικός θάνατος πουλιών στη λίμνη Κορώνεια


www. kathimerini.gr

Διακόσια πουλιά, κυρίως φλαμίγκος και αβοκέτες, βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη Κορώνεια. Ο θάνατός τους αποδίδεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση υπαρχόντων τοξικών ουσιών που προκλήθηκε λόγω της μείωσης του νερού.

Η μείωση της στάθμης του νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν αύξηση της πυκνότητας των επιβλαβών ουσιών που υπάρχουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο νερό και προσλαμβάνουν τα πουλιά μέσω της τροφής τους, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Τρευλόπουλος.

Ήδη από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν στο εργαστήριο βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρέθηκαν κυανοβακτηρίδια, ενώ ο κ. Τρευλόπουλος εκτιμά ότι τα πουλιά έχουν μολυνθεί και από κλωστηρίδια αλλαντίασης (όπως είχε συμβεί το 2004), κάτι το οποίο όμως, δεν μπορεί να αποδειχθεί αν δεν ληφθεί ορός αίματος από ζωντανά πουλιά.

Αποκλείεται πάντως ως αίτιο θανάτου ο ιός της γρίπης των πτηνών, τουλάχιστον από τα όσα έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις (PCR), ενώ αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα από τις ιολογικές εξετάσεις.

Ο μαζικός θάνατος των πτηνών δεν εξέπληξε τους ειδικούς, που όπως λένε ήταν κάτι αναμενόμενο. «Η κατάσταση της λίμνης είναι τραγική και έχει φτάσει στα όρια ερημοποίησης», παρατηρεί ο κ. Τρευλόπουλος και προσθέτει: «Μαζικούς θανάτους πουλιών είχαμε και σε προηγούμενες χρονιές και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο».

Για το θέμα που έχει προκύψει συνεδριάζει αύριο στις 12 το μεσημέρι στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το Συντονιστικό Όργανο για την αντιμετώπιση οικολογικών κρίσεων στη λίμνη Κορώνεια, υπό την προεδρία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης- Μακεδονικών Τεμπών, Σάββα Αναστασιάδη.


www.enet.gr

Ούτε ένα ευρώ δεν απορρόφησαν!

Ούτε ένα ευρώ από το κονδύλι ύψους 20.182.500 ευρώ, που διέθετε το Ταμείο Συνοχής για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης λίμνης Κορώνειας, δεν απορροφήθηκε, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Χούμπνερ.

Αντί για μέτρα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έβγαζε κορόνες βλέποντας την Κορώνεια να πεθαίνει...

Τα κροκοδείλια δάκρυα του νομάρχη Θεσσαλονίκης και τα παράπονα για δήθεν έλλειψη χρημάτων φαίνεται δεν έπεισαν και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, παρήγγειλε χθες τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε πταισματοδίκη.

Εκτός από τον κ. νομάρχη εξηγήσεις καλούνται να δώσουν ο υπεύθυνος του φορέα διαχείρισης Σάββας Αναστασιάδης και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως μας ενημερώνει ο συνάδελφος Νίκος Φωτόπουλος.

Το θέμα της λίμνης Κορώνειας, στην οποία έχουν παρατηρηθεί μαζικοί θάνατοι πουλιών (2004) όπως αγριόπαπιες. αργυροπελεκάνοι, καλαμοκανάδες , και φέτος σε μικρότερη κλίμακα, έφερε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η επιτροπή κίνησε το 2004 διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για «την έλλειψη κατάλληλου καθεστώτος προστασίας της λίμνης, την οποία και τερμάτισε το 2006, θεωρώντας ότι ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα».

Δυστυχώς αλλά στην Εσπερία η οικολογία δεν είναι παρά μία καραμέλα στα χείλη των ιθυνόντων, στους οποίους περισσεύει η αναλγησία. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος μετά τους νέους μαζικούς θανάτους πουλιών η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ζητεί -το θεωρεί επιβεβλημένο- την απαγόρευση του κυνηγιού των υδρόβιων πουλιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού για την ανάκαμψη των θηρεύσιμων ειδών (αγριόπαπιες κ.ά.) οι πληθυσμοί των οποίων έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω του βοτουλισμού (βοτουλισμός ή αλλαντίαση είναι μια σοβαρή ασθένεια που οφείλεται στην τοξίνη του βακτηριδίου Clostridium botulinum, προσβάλλει δε πολλά είδη ζώων και τον άνθρωπο. Δεν αποκλείεται να οφείλεται σε τοξικά κυανοβακτήρια).

Τα λογής τοξικά απόβλητα που οι γύρω βιομηχανίες-βιοτεχνίες ρίχνουν εδώ και χρόνια αλόγιστα στη «λίμνη» μαζί με τις εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις έφεραν την Κορώνεια σ' αυτή την κατάσταση.

Μία κατάσταση για την οποία ο κ. Ψωμιάδης έπρεπε να πάρει πάνω του και όχι να αποδίδει ευθύνες για τη μη απορρόφηση κονδυλίων στις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Πού είναι ο τσαμπουκάς σας απέναντι στις παρανομίες αυτές κύριε νομάρχα;

Όσο για τον επικεφαλής του φορέα διαχείρισης του ανύπαρκτου «εθνικού πάρκου Κορώνειας - Βόλβης - Μακεδονικών Τεμπών» ότι «τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη» για την αποκατάσταση της λίμνης, τι να πει κανείς παρά αλίμονό μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: