Με την άμεση κινητοποίησή τους οι κάτοικοι της οδού Διοχάρους κατάφεραν να αναστείλουν προσωρινά την κοπή 76 δένδρων που προγραμματιζόταν για να δημιουργηθεί ένα ακόμα πάρκινγκ στην περιοχή. Περιμένοντας την οριστική απόφαση δεν εφησυχάζουν - δικαίως γιατί κάποιοι απειλούν τα δένδρα, ρίχνοντας φυτοτοξικές ουσίες.
Aνάμεσα στα ξενοδοχεία Χίλτον και Κάραβελ, δίπλα σε δύο σταθμούς Μετρό (Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής) και προπαντός σε απόσταση αναπνοής από το Αλσος των Ιλισίων, η οδός Διοχάρους δίκαια θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα «στρατηγικά» σημεία του κέντρου.
Αυτό φυσικά, το γνωρίζουν πρώτοι απ' όλους οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι με μεγάλη ευαισθησία και επιμονή κινητοποιήθηκαν και κατόρθωσαν με απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ την προσωρινή ανατολή της κατασκευής ενός 4ώροφου υπογείου πάρκινγκ χωρητικότητας 386 θέσεων, του οποίου η είσοδος προβλέπεται στην κεντρική νησίδα του δρόμου. Σήμερα, το σημείο αυτό είναι γεμάτο πεύκα, λεύκες και κυπαρίσσια ηλικίας πάνω από 70 ετών και χρησιμοποιείται ως πλατεία. «Ενας άνθρωπος για κάθε δέντρο», είναι το μότο των κατοίκων στον αγώνα τους, αφού για την υλοποίηση του έργου απαιτείται η κοπή και των 76 δέντρων της νησίδας.
Η κατασκευή του πάρκινγκ εντασσόταν στα προ-ολυμπιακά έργα και είχε χωροθετηθεί αρχικά, στη συμβολή της οδού Διοχάρους με τη Μιχαλακοπούλου. Το έργο δεν υλοποιήθηκε και 3 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν την έναρξη των εργασιών, αυτή τη φορά δίπλα στο Αλσος των Ιλισίων σε «περιοχή κατοικίας». Το έργο παραχωρήθηκε στις 23/10/2006 με σύμβαση στην ανώνυμη εταιρεία Metropolitan Athens Park A.E., θυγατρική της ΕΛΤΕΒ (Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε.). Η ΕΛΤΕΒ συμμετέχει με ποσοστό 20% και στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας POLIS PARK A.E., στην οποία ανήκουν τα μεγάλα πάρκινγκ της οδού Ριζάρη, της πλατείας Κάνιγγος, της πλατείας Αιγύπτου και της πλατείας του Νοσοκομείου Παίδων.
Η κατασκευή ενός ακόμη πάρκινγκ στην περιοχή μοιάζει παράλογη, καθώς σε ακτίνα 300 μέτρων λειτουργούν πάνω από δέκα ιδιωτικά πάρκινγκ τα οποία διαθέτουν συνολικά 2.140 θέσεις και δεν παρουσιάζουν πληρότητα. Εκτός όμως από το εύλογο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον θέσεις, η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο φυσικό περιβάλλον είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εκπονηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Δεκέμβριο του 2004, αναφέρεται ότι και τα 76 δέντρα θα κοπούν. Ταυτόχρονα, αποσιωπάται το γεγονός ότι σε βάθος μόλις 5,5 μέτρων έχουν εντοπιστεί υπόγεια ύδατα - το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα ενός παραποτάμου του Ιλισού. Είναι αυτονόητο ότι όταν εκτελούνται έργα στην «ευαίσθητη» ζώνη του Ιλισού και των παραποτάμων του χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, οι επιπτώσεις είναι ζημιογόνες τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για τα ίδια τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή.
Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση. Δημιούργησαν την Κίνηση Ενεργοποιημένων Πολιτών και με δικά τους έξοδα σχημάτισαν πλήρη φάκελο για την υπόθεση ώστε να μπορέσουν να κινηθούν δικαστικά. Οπως αναφέρει ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός κ. Χρήστος Καλογερόπουλος: «Καλέσαμε γεωπόνο για να καταγράψει τα δέντρα ένα προς ένα. Υπάρχουν σπάνια είδη κυπαρισσιών τα οποία ούτε εμείς γνωρίζαμε!» Επίσης, αναλύει ορισμένα από τα κενά της Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία βασίστηκε σε μετρήσεις ρύπων των σταθμών της οδού Αθηνάς και Ζωγράφου που δεν έχουν σχέση με την περιοχή. «Το σημαντικό είναι ότι συνεργαζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, δεν είναι κι εύκολο να τα βάζεις με τρία υπουργεία...», συμπληρώνει η κ. Βέρα Λύχνου, μέλος επίσης της επιτροπής.
Επειτα από προσπάθειες μηνών, από τη συλλογή υπογραφών και τη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, μέχρι το σχηματισμό του φακέλου, η απόφαση της προσωρινής διακοπής των εργασιών από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 15 Οκτωβρίου δικαίωσε σε πρώτη φάση τη δράση τους. «Περιμένουμε την οριστική μελέτη και την εκδίκαση της υπόθεσης γύρω στα τέλη του 2008. Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων θα μας στηρίξει», λέει ο κ. Καλογερόπουλος. Πράγματι, έπειτα από αρκετές παρεμβάσεις της δημοτικής συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αννας Φιλίνη, η στάση που θα κρατήσει ο Δήμος ενώπιον του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα είναι πιθανότατα υπέρ των κατοίκων.
Εν τω μεταξύ, εκείνοι δεν εφησυχάζουν: όταν στις 28 Νοεμβρίου παρατήρησαν μικρές σακούλες με κίτρινο υγρό δίπλα στις ρίζες των δέντρων, έστειλαν αμέσως δείγμα προς ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πρόκειται για φυτοτοξική ουσία που μπορεί να αποξηράνει τα δέντρα. «Μέχρι σήμερα βρίσκουμε κάτω από τις λεύκες τέτοια σακουλάκια», λένε η κ. Βέρα Λύχνου και ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία, αλλά και το αρμόδιο τμήμα του Α΄ Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. «Σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση κατ' αγνώστου», δηλώνουν.
Οποια κι αν είναι η έκβαση της υπόθεσης, πάντως, η κινητοποίηση στη Διοχάρους αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να αναλάβουν ενεργό δράση προκειμένου να αποτρέψουν την υποβάθμιση της γειτονιάς τους. Μερικές φορές, άλλωστε, είναι καλύτερα να κοιτάζουμε και το δέντρο... για να μη χάσουμε το δάσος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου