30.5.08

Θετικά βήματα απο τον κ. Ιερώνυμο


Σε συνέχεια των άρθρων για το συνεδριακό μέγαρο στον Καρέα (εδώ και εδώ) είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαβάσουμε στο www.tovima.gr

[...]
Αλλωστε η νέα τάξη πραγμάτων που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Ιερώνυμος φάνηκε από την πρώτη στιγμή όταν σταμάτησε την εμφάνιση της αστυνομικής φρουράς που είχε πάντα σε απόσταση αναπνοής ο μακαριστός Χριστόδουλος στον Μητροπολιτικό Ναό την ώρα της κυριακάτικης λειτουργίας. Συνεχίστηκε με την απόφασή του να μην ανεγερθεί το νέο Συνοδικό Μέγαρο στις δασικές εκτάσεις που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος στον Καρέα και επεκτάθηκε στα πρόσωπα που ανέλαβαν τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής όπου προσπάθησε να δημιουργήσει μια ομάδα αποτελούμενη από συνεργάτες των Αρχιεπισκόπων Χριστόδουλου και Σεραφείμ αλλά και δικούς του ανθρώπους από τη Μητρόπολη Θηβών.
[...]

Είθε να έχει συνέχεια η πολιτική αυτή του Αρχιεπισκόπου


23.5.08

Μοντέρνες αλχημείες!


Ο κολοσσός της General Electric στοχεύει στο ποσό των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο ετήσιων πωλήσεων από «πράσινα» επιχειρηματικά project μέχρι το 2010. Ήδη, η GE εργάζεται για να βελτιώσει την τεχνολογία αεριοποίησης που συμβάλει στην καθαρότερη καύση του άνθρακα και στην μετατροπή των χωματερών σε «καθαρό» φυσικό αέριο.

Στη διαδικασία περιλαμβάνεται η θέρμανση στερεών υλικών μέχρι τους 1,400 βαθμούς Κελσίου - θερμοκρασία πολύ υψηλότερη από έναν αποτεφρωτήρα - η οποία προκαλεί την μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους της ύλης σε αέρια κατάσταση. Το αέριο που δημιουργείται είναι ένα συνθετικό καύσιμο, απαλλαγμένο αρκετά από ρυπαντικές ουσίες και ικανό να χρησιμοποιηθεί σε τουρμπίνα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συστατικά που δεν γίνονται αέρια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μετάλλων και ανόργανων ουσιών μετατρέπονται σε υγρά και όταν ψύχονται γίνονται έλκυσμα, μια σταθερή βραχώδης ουσία. Η σταθερότητα αυτού του υλικού σημαίνει ότι μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί ως υλικό κατασκευής.

Η πρόκληση, ωστόσο, έγκειται στο κατά πόσο η διαδικασία αυτή μπορεί να λειτουργήσει με ομοιογένεια σε όλες τις φάσεις της, όταν πρόκειται μάλιστα για το συνονθύλευμα των σκουπιδιών που περνάνε μέσα από τα φορτηγά απορριμμάτων. «Πραγματικά, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη μεταβλητότητα των υλικών που υπάρχει στα απορρίμματα», δηλώνει ο Κέλι Φλέτσερ ανώτερο στέλεχος στο ερευνητικό κέντρο της General Electrics για την ανανεώσιμη ενέργεια στη Νέα Υόρκη.

«Χρειάζεται να τελειοποιήσουμε το σύστημα αεριοποίησης μας ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναλογικά με την πρώτη ύλη που επεξεργαζόμαστε».

Οι αντιδράσεις

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επικρίνει την αποτέφρωση απορριμμάτων, διαδικασία κατά την οποία εκλύονται μολυσματικά αέρια στην ατμόσφαιρα και δημιουργούνται στάχτες που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία.

Την ίδια στιγμή όμως, στελέχη όπως ο Ντέηβ Χάμιλτον, διευθυντής στo Ινστιτούτο Ενέργειας Sierra της Oυάσιγκτον δηλώνουν θετικοί προς τις νέες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων αρκεί τα οφέλη του παραγόμενου προϊόντος να είναι περισσότερα από τα αρνητικά σημεία της διαδικασίας αποτέφρωσης.

Πολλές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Waste Management Inc, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία διακίνησης απορριμμάτων ήδη παράγουν ενέργεια από τα σκουπίδια με την αποθήκευση μεθανίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί επί του θέματος συμφωνούν ότι η μέθοδος της αεριοποίησης είναι καλύτερη από την παραγωγή μεθανίου διότι μειώνεται κατά πολύ η χρήση γης για την απόρριψη σκουπιδιών. Αν και μέχρι στιγμής η μέθοδος της αεριοποίησης δεν προκρίνεται στις ΗΠΑ, πρόσφατα η εταιρεία Plasco Energy άνοιξε μια μονάδα επεξεργασίας 100 τόνων δημοτικών απορριμμάτων ημερησίως.

Φλόριντα, Καλιφόρνια, Λουιζιάνα και Μίτσιγκαν σχεδιάζουν μονάδες αεριοποίησης στερεών απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που εταιρικά στελέχη εκτιμούν ότι η General Electric θέτει ως χρονοδιάγραμμα αποδοτικότητας αυτού του εγχειρήματος τα πέντε με δέκα χρόνια.

"Καθημερινή"

Αφιλόξενοι στις χελώνες


Την... τύχη των σύγχρονών τους δεινόσαυρων κινδυνεύουν να έχουν οι θαλάσσιες χελώνες. Αν και επιβιώνουν, όπως προκύπτει από τη μελέτη απολιθωμάτων, εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια, η εχθρική στάση των ανθρώπων τις οδηγεί σε εξαφάνιση.

Όλα τα είδη των θαλασσίων χελωνών περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των απειλούμενων ειδών, που εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε να καθιερωθεί από το 2000 Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου, για την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

«Νούμερο 1» απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες στη χώρα μας και γενικά στη Μεσόγειο αποτελεί, σύμφωνα με την υπεύθυνη προγραμμάτων του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», κ. Αλίκη Παναγοπούλου, η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, που καταλήγει σε πνιγμό ή τραυματισμό και ακόμη η θανάτωσή τους από ασυνείδητους ψαράδες, με το σκεπτικό ότι τους... χαλούν την ψαριά.

Περίπου 60.000 με 80.000 θαλάσσιες χελώνες πιάνονται κάθε χρόνο σε αγκίστρια, πετονιές και δίχτυα στη Μεσόγειο.

Στοιχεία

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως το 47% των τραυματισμών, που καταγράφηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών του συλλόγου «Αρχέλων» στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2007, αποδίδεται στην αλιεία.

«Εχθρική» για την επιβίωση των θαλασσίων χελωνών και ειδικά της καρέτα καρέτα (το μοναδικό από τα 7 είδη θαλάσσιας χελώνας που γεννά τα αβγά του στην Ελλάδα) είναι η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας.

Τα φώτα στις ακτές, η συμπίεση της άμμου από τα τροχοφόρα οχήματα, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες, ακόμη και τα κάστρα, που φτιάχνουν τα παιδιά στην αμμουδιά, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις χελώνες, που βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν.

Κίνδυνοι

Εξίσου μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για τους νεοσσούς. Ακόμη και μία πλαστική σακούλα στη θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραία για τις χελώνες, αφού συχνά τη μπερδεύουν με την τροφή τους (όπως με τις τσούχτρες) και εάν την καταπιούν μπορεί να πνιγούν.

Οι αριθμοί «μαρτυρούν» τις συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης στην επιβίωση της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο. Ο πληθυσμός της σήμερα δεν ξεπερνά τις 4.000, ενώ πριν από περίπου 80 χρόνια ήταν γύρω στις 50.000.

ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ Η ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ΑΒΓΩΝ
Το παράνομο κυνήγι της θαλάσσιας χελώνας για την παρασκευή χελωνόσουπας, που αποτελεί γκουρμέ πιάτο για κάποιους, αλλά και για το κέλυφός της, την περίφημη ταρταρούγα, με το οποίο φτιάχνουν βραχιόλια, χτένες κ.ά. εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα σε ορισμένες χώρες.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η λαθροθηρία των αβγών της στη Λατινική Αμερική για κατανάλωση, ενώ υπάρχουν υποψίες και για ανάλογη δραστηριότητα στην Αίγυπτο.

Στη Λιβύη, όπου το... «ενδιαφέρον» για το κρέας και τα αβγά της χελώνας ήταν έντονο, έχουν καταφέρει τελευταία να πατάξουν την παράνομη δράση.

Στην Ονδούρα, όμως, της Κεντρικής Αμερικής ακόμη και σήμερα επιτρέπεται η συγκομιδή μέρους των αβγών. Κρούσμα παράνομης θήρευσης σημειώθηκε πρόσφατα στην Κίνα από ψαράδες. Μάλιστα, στην Ιαπωνία υπάρχει ακόμη αγορά με είδη κατασκευασμένα από ταρταρούγα κεραμοχελώνας.

Εκεί διατίθενται, όμως, μόνο κομμάτια... «στοκ», αφού οι αυστηρές απαγορεύσεις εμποδίζουν την... ανανέωση των εμπορευμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι χελώνες προστατεύονται από τη Διεθνή Συνθήκη CITES, που απαγορεύει το εμπόριο και την εκμετάλλευσή τους και την οποία έχει προσυπογράψει και η Ελλάδα.

www.qualitynet.gr

14.5.08

Ταφόπλακα για τα φωτοβολταϊκά


Είναι δυνατόν μια υπουργική απόφαση... να θεωρεί τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε ταράτσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε κτίρια; Κι όμως, με υπουργική απόφαση του υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Σταύρου Καλογιάννη, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέτει απαράδεκτους φραγμούς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκτός από το να θεωρεί βιομηχανική εγκατάσταση τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, ακυρώνει μια κοινή υπουργική απόφαση και απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια του Κοινοβουλίου, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο για τα οποία ο κ. Σιούφας είχε εξασφαλίσει άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Παράλληλα, με την απόφαση αυτή, αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην ταράτσα σας και να συνδεθείτε με το δίκτυο, απαιτούνται:

  • υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών και επιβλέψεων του έργου,
  • τοπογραφικό διάγραμμα με σαφές οδοιπορικό,
  • διάγραμμα κάλυψης,
  • σχέδια,
  • προϋπολογισμός του έργου,
  • αποδεικτικά πληρωμής φόρων και εισφορών και αμοιβών μηχανικών από το ΤΕΕ

Για όλα αυτά το συνολικό κόστος θα είναι περίπου 12.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει να προσθέσετε και άλλα 2.000 ευρώ γιατί αν θέλετε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό σύστημα στην ταράτσα σας θεωρείστε επιτηδευματίας και πρέπει να ανοίξετε βιβλία...

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω, όχι μόνο δε διευκολύνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια, αλλά ακυρώνουν στην πράξη κάθε προοπτική ανάπτυξής τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αντιμετωπίζει τα φωτοβολταϊκά κατ’ αυτό τον τρόπο.

Η Greenpeace ζητεί:

  • Επιτάχυνση και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.
  • Άμεση αποσαφήνιση των πολεοδομικών και χωροταξικών όρων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.
  • Οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη των οικιακών εφαρμογών φωτοβολταϊκών.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή φωτοβολταϊκών σε νέα μεγάλα εμπορικά κτίρια κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας.
www.greenpeace.gr

11.5.08

Κόκκινη κάρτα (η συνέχεια)


Σε συνέχεια του άρθρου:

Απόφαση CC-2007-1-8/Greece/EB του τμήματος επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο

(παρατίθενται μεταφρασμένα τα επίμαχα άρθρα της απόφασης)


12. ... οι προσκεκλημένοι ειδικοί, μέλη της ελεγκτικής ομάδας ειδικών που αξιολόγησε την αρχική έκθεση της Ελλάδας, επεσήμαναν τρία σημεία ιδιαίτερης ανησυχίας που προέκυψαν από την αξιολόγηση, η οποία συνέπεσε με τη μετάβαση του εθνικού συστήματος απογραφής της Ελλάδας:

(α) Έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το χαρακτήρα των θεσμικών και διαδικαστικών διευθετήσεων για τη διασφάλιση της συνέχειας της διαδικασίας προετοιμασίας απογραφής (συμπεριλαμβανομένου και του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων στην εφαρμογή του εθνικού συστήματος)

(β) Έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τη μεταφορά γνώσης από το συμβαλλόμενο φορέα με την τεχνική ευθύνη της προετοιμασίας της απογραφής, προς τη νέα ομάδα.

(γ) Αδυναμία συνάντησης της ελεγκτικής ομάδας ειδικών με το προσωπικό που αναλαμβάνει την τεχνική ευθύνη για την προετοιμασία της απογραφής, ώστε να αξιολογήσει τις διευθετήσεις για την τεχνική επάρκεια του προσωπικού αυτού. Αυτές οι ίδιες ανησυχίες, οι οποίες σχετίζονται με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει την απαραίτητη θεσμική και τεχνική ικανότητα, εγείρονται σε συνδυασμό με τη δεύτερη μετάβαση.

...

18. Σε συμφωνία με το μέρος XV, το τμήμα επιβολή εφαρμόζει τις ακόλουθες συνέπειες:

(α) Η Ελλάδα κρίνεται ότι βρίσκεται σε μη-συμμόρφωση

(β) Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο, που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του μέρους XV και να το υποβάλλει στο τμήμα επιβολής εντός τριών μηνών... Το σχέδιο θα πρέπει να επιδεικνύει μέτρα που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του εθνικού συστήματος απογραφής κατά τη διάρκεια μεταβατικών περιόδων και να περιλαμβάνει κατάλληλες διοικητικές διευθετήσεις για να υποστηρίξει μια αξιολόγηση του νέου εθνικού συστήματος απογραφής της Ελλάδας από την ελεγκτική ομάδα ειδικών, συντονιζόμενη από τη γραμματεία (του ΟΗΕ) και σε συνδυασμό με τον έλεγχο μιας ετήσιας έκθεσης απογραφής που θα παραχθεί από αυτό το εθνικό σύστημα απογραφής.

(γ) Η Ελλάδας δε δικαιούται να συμμετέχει στους μηχανισμούς που προβλέπονται από τα άρθρα 6, 12 και 17 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, εκκρεμούσης της απόφασης για το ερώτημα της εφαρμογής.


www.greanpeace.gr